!
Неделя, 08 Септември 2024
04
май
6
 

Д-р Иван Маджаров: Стимулите за лекарите и сестрите трябваше да бъдат масови, големи и значителни

Държавата трябва да поеме своя дял от разходите за лечението на COVID

Понеделник, 04 Май 2020 | 11:40:21
6

Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила за епидемията, било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници, за лечебните з

Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила за епидемията, било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници, за лечебните заведения. Не може да прехвърли цялата тежест върху Здравната каса. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

„НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания, изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности“, предупреди д-р Маджаров.

„Приемаме да се плащат допълнителни изследвания, приемаме да се плащат PCR-тестовете от Касата, но никъде не се упоменава, че това е допълнителен разход, който не е предвиден в нито едно перо от бюджета на НЗОК“, допълни още той.

Той подчерта, че бюджетът на НЗОК е бил разпределен за съвсем други дейности, при положение, че досега те са били недофинансирани. По думите му не е коректно, когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърли целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса и да се оставят после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика.

„Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили своята диагностика с ПЕТ-скенер или ЯМР или са били оперирани, защото няма пари“, отсече д-р Маджаров.

Той коментира и допълнителните средства, които получават медиците за борба с коронавируса. „Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии, ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа. Дори не искам да коментирам тези средства, защото те се разпределяха по начини, които са обидни дори и за самите звена, в които работят колегите“, каза д-р Маджаров.

„Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни. Особено за тези, които не знаят какво се случва, когато не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях. Това включва всички кабинети на общопрактикуващите лекари, кабинети в ДКЦ-та, всички приемни отделения, всички спешни отделения, специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират. Или няма да се обявява, щом няма пари, или след като се обявява, че ще бъдат стимулирани лекарите и сестрите, да се направи по начин, който да не допуска разделение“, каза д-р Маджаров.

По думите му още не е късно това да се промени. „МЗ може да заяви повече средства с цел да обърне внимание на колегите, които работят. Изобщо не бива да се говори за тези 85%, защото те щяха да бъдат изработени при нормални условия. Тук говорим за стимули“ , категоричен беше д-р Маджаров.

Той допълни, че е по-добре парите за тестове да се дават за заплати за медицинските сестри и лекарите, тъй като те не са достатъчно ефективни. „Твърденията за масово тестване на всички са само призив за излишно харчене на пари, които вместо да отиват за медиците, влизат в разни складове“, каза д-р Маджаров.

Случаят с колежката от Спешна помощ показва, че в медицината 2+2 не прави 4, тъй като става въпрос за реакция на нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува. Това каза д-р Маджаров по повод смъртта на д-р Нели Пандова, която е била от първите лекари, диагностицирани с COVID-19, а впоследствие  е дала два негативни резултата на PCR-тестове.

„Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици от инфекцията. Идват все повече данни от света за усложненията, които настъпват в белите дробове, които се проявяват при пациенти, които са се излекували. Ясно е, че тя е жертва на заразяването с коронавирус и се касае за по-късни усложнения“, каза д-р Маджаров.

По отношение на предпазните средства за медиците, той каза, че в началото на епидемията никоя държава в света не е била готова да я посрещне с достатъчна средства. „Липсата им в началото доведе до резултата от днес – тези над 170 медици, които са заразени. Надявам се, че това, че сега са осигурени достатъчно средства, ще ни даде възможност да не наблюдаваме увеличение в следващите 0-40 дни“, каза д-р Маджаров.

По отношение на недостига на лекари и сестри в определени лечебни заведения, председателят на БЛС припомни, че Лекарският съюз винаги е твърдял, че разходите в здравеопазването всъщност са инвестиция и държавата не бива да пести от тях, особено за заплащане на лекари и медицински сестри. „Ако в спокойно време изглеждат ненужни, в момент на криза се вижда, че те са крайно необходими“, уточни д-р Маджаров.  

В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари, посочи Иван Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19. Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, каза д-р Маджаров.

 „Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската. Да се мисли стратегически за принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България“, каза още той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#*Bq

Др МИХАИЛ НИКОЛОВ МИКОВ 08.05.2020 16:01:01

ОБСЛУЖВАМ ЧЕТИРИ ЗДРАВНИ СЛУЖБИ ВСЕКИ ДЕН! МАСКИ И ДЕЗИНФЕКЦИОННИ СРЕДСТВА СИ КУПУВАМ САМ! ИМАМ ВСЕКИДНЕВНИ ДИРЕКТНИ КОНТАКТИ С ПАЦИЕНТИ КОИТО НЕ СА ТЕСТИРАНИ! КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ НИЕ ДЖИПИТАТА НА КОЯ ЛИНИЯ СМЕ В БОРБАТА С ВИРУСА!

futurehealth 05.05.2020 09:32:17

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Доктор 05.05.2020 06:49:01

Поздравления колега за изразената позиция! Подкрепям напълно Вашето становище и мисля, че е крайно време държавата да си стъпи в отредената и роля и функции съгласно конституцията и законните. Здравеопазването в една страна е неотменна част от националната и сигурност и то трябва да изпълнява интересите на държавата и гражданите и, а не да се подчинява на частни и лобистки кръгове! Всички колеги взели участие в тази "борба на предния фронт" наистина трябва да получат достойно възнаграждение за отдадеността им, с ясен риск за здравето и живота на тях и техните семейства, не да се раздават едни пари по неясни указания и методики спуснати от МЗ! Сега не е времето да се прилага принципа "Разделяй и владей", защото при повторна вълна на заразата не се знае какви ще бъдат последствията от тези действия на министрите на здравеопазването и финансите, с техните ялови указания! Помислете добре за това, преди да е станало късно.

Гост 04.05.2020 17:45:10

Касата плаща, защото иначе за котараците на бая няма да останат пари от големия бюджет.

Гост 04.05.2020 15:03:06

д-р Маджаров отново изпуска работещите в ЦСМП.

Гост 04.05.2020 14:54:37

Членовете на ГЕРБ да ходят да преглеждат и лекуват. И футболистчетата им и придворните певачки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...