!
Неделя, 08 Септември 2024
12
ноем
 

Д-р Иван Маджаров: Можем да се гордеем, че българската медицина е на световно ниво

Вторник, 12 Ноември 2019 | 10:44:08 Надежда Ненова


„За нас представителите на политиката е много важно да сме в крак с новите тенденции. Много е важно развитието на умовете в медицината и науката да са в синхорон с иновациите. Ще бъдем успешни тогава, когато работим с професионализъм, визионерств

„За нас представителите на политиката е много важно да сме в крак с новите тенденции. Много е важно развитието на умовете в медицината и науката да са в синхорон с иновациите. Ще бъдем успешни тогава, когато работим с професионализъм, визионерство и най-вече в екип“. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова в приветствието си при откриването на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която се провежда днес.  

Живеем във времена, в които можем да се гордеем, че българската медицина е на световно ниво. Това се вижда най-ясно при въвеждането на съвремените достижение в медицинската наука у нас. Живеем и във време, в което българските лекари могат да се придвиждат свободно в света и да се запозванат с всички най-модерни тенденции в медицината, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Нашите предци са имали същата възможност в началото на 20 век, но тогава те са разполагали само със стетоскопа и своите знания. Днес не е така. В наше време, знанията които са получени на конгресите, могат да се прилагат само при подходящи условия като апаратура и болнична инфраструктура“, допълни още той.

„Иновациите в медицината и фармацията са движещия фактор и в науката, но за нас е по-важно добрите практики. Изключително важно е да разберем гледната точка, защото искав да намерим златното сечение, за да са доволни и пациенти и професионалисти“, заяви и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

В конкурса за „Иновации и добри практики в здравния сектор“ са участвали 52 проекта с изключителни достижения в медицината, от които е било много трудно да бъдат отличени най-добрите.

Специалната награди за инициатива на пациентска организация получиха Иван Димитров, председател на Български пациентски форум и Боряна Маринкова, директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства за проекта за онлайн платформата за сигнализиране на пациенти. Благодарение на този проект 685 пациента са успели да получат своето лекарство.

Втората специална награда – за дигитално здравеопзаване, беше присъдена на доц. Мая Аргирова и д-р Мартин Мартинов от Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в Пирогов за интернет приложението какво да правим при изгаряния. Приложението е инсталирано над 2500 пъти, а 1 на всеки 20 пациенти, минали през клиниката, го е ползвал приложението.

Трета награда за хирургия получи екипът на д-р Васил Червенков и доц. Петър Марков за операция, при която беше спасен животът на майка с високорискова бременност и недоносеното й бебе в Аджибадем Сити клиник Токуда. Втората награда е за „Пирогов“ за нaчaлницитe нa дeтcкaтa урoлoгия д-р Cтoян Пeeв и нa трaвмaтoлoгиятa прoф. Диян Eнчeв, които извършиха cлoжнa интeрвeнция нa мoмчe в нeoнaтaлнa възрacт, кoeтo ce рaждa c eкcтрoфия нa пикoчeн мeхур. Първата награда беше присъдена на д-р Асен Келчев от Аджибадем Сити клиник, който съвсместно с проф. Руджеро де Паулис извършва оперативно лечение на бикуспидната аортна клапа, при което клапата е запазена, а на пациента няма да се налага да пие медикаменти доживот.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*W#K


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...