Сряда, 26 Юни 2019
17
апр
7
 

Д-р Иван Маджаров: Група кинезитерапевти използват момента, за да всеят разкол между нас

Няма да одобрим някой да взима самостоятелно решение за лечението на български гражданин, без да има необходимата квалификация

Сряда, 17 Април 2019 | 14:36:33 Маргарита Иванова
7

„За мен е ясно, че една група хора кинезитерапевти използват момента, за да се опитат да всеят разкол и разединение между нас. Не можем да си позволим разрушаване на постигнатото до тук, това е опасно за всички. Категорично заявявам, че български

„За мен е ясно, че една група хора кинезитерапевти използват момента, за да се опитат да всеят разкол и разединение между нас. Не можем да си позволим разрушаване на постигнатото до тук, това е опасно за всички. Категорично заявявам, че българските лекари, така както мълчат, ще си кажат тежката дума във всеки един момент, в който някой реши да разруши гаранциите за квалификация, за качество, които макар за някои да не са достатъчни, все пак ги има в нашата държава”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС на пресконференция днес. Тя беше посветена на темата „Кинезитерапевтите искат изравняване на статута им с този на лекарите покрай протеста на медицинските сестри”.

Д-р Маджаров допълни, че не може да бъде позволено този тип поведение. „Не можем да позволим емоционално да се поставят въпроси, които са нерешими в рамките на 10-20 дни. Ние няма да одобрим, и то в името на обществото, някой да получи право да взима самостоятелно решение за лечението на български гражданин, без да има необходимата квалификация. За мен е изключително тревожно, това което се случва. Когато се  използват предизборните моменти, за да се снижи имунитетът на обществото спрямо изискванията към професията медицина, е застрашаващо устоите на цялата държава. Медицината е много тежка професия. Това не е самоцелно учене”.

Председателят на БЛС допълни, че обществата по света са стигнали до извода, че, за да се повери животът и здравето на човек в ръцете на друг, той трябва да положи много усилия. Една четвърт от активния си живот лекарят трябва да учи. Останалите три четвърти от живота му той трябва да продължи обучението си, за да бъде адекватен.

„Време е да резсеем мъглата на емоциите и да погледнем истинските проблеми право в лицето. Да, има проблеми в българското здравеопазване, както и в специалността физикална рехабилитация. Но аз съм сигурен, че всички участници в системата и в момента знаят много точно своето място – и специалистите по здравни грижи, и рехабилитаторите, и кинезитерапевтите. Знаете, че лекарите учат 6 г. От 3 юни дори новозавършилите медицина няма да могат да работят самостоятелно като джипита. За да имат самостоятелна практика, трябва да учат още 4-5 години, за да придобият специалност. Чак тогава може да бъде самостоятелен лекарят в своята практика. Единствено в болниците под ръководството на специалист могат да дежурят сами. Но там има изграден ред как точно се случва това. Призовавам лекарите, медицинските сестри, кинезитерапевтите да пресечем тези опити да ни противопоставят. Ние трябва да бъдем заедно”, заяви д-р Маджаров.

По думите му, от години се говори за комплексност в лечението на пациентите, като се започне от кабинетите и се стигне до болничната помощ. Стремежът на МЗ и на БЛС при преговорите винаги е бил да се гарантира колкото се може по-голяма екипност, която вече не е на ниво отделна специалност и отделение, но е и в колаборацията между различни специалисти и клиники.

„На фона на това, ние ставаме свидетели как една групичка специалисти иска да лекува самостоятелно болни хора. Това е възможно, ако обществото го позволи, но е връщане векове назад. Тогава обществата наистина не са разполагали с толкова много лекари и квалифицирани специалисти. Да, обществото може да го направи, но ние сме длъжни да алармираме, че това е опасно”, каза д-р Маджаров.

Д-р Татяна Ангелова, дм, председател на УС на Асоциацията на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина, заяви, че медиците от тяхната специалност категорично се противопоставят на част от исканията на кинезитерапевтите. А те са за създаване на нова специалност и нов стандарт по физиотерапия, изваждането на рехабилитаторите от направлението „здравни грижи” и на кинезитерапевтите от направлението „обществено здраве”, и включването им към другите специалисти в системата на здравеопазването в България. „Другите специалисти са в направление „медицина”, направление „дентална медицина” и направление „фармация”. Явно става въпрос за първото направление.

Съсловието на рехабилитаторите и на кинезитерапевтите обсеби името физиотерапия. Така или иначе, и двете специалности са създадени в средата на миналия век. Нашата специалност се назоваваше курортология, физиотерапия и рехабилитация, а тяхната беше инструктури по лечебна физкултура. В последствие ги нарекоха методисти по лечебна физкултура. Но тъй като са неразпознаваеми на медицинския пазар, през 90-те години те се преименуваха на кинезитерапевти, както се именуват повечето такива специалисти в другите европейски страни”, уточни д-р Ангелова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SwDR

Д-р 18.04.2019 19:41:16

Маджаров е длъжен да защитава статуквото СИ, т.е. 5 цифрената си заплата плащана му от лекарите с трицифрени заплати , за които досега не си е мръднал пръста : Нито да действува за повишаване на заплатите им, нито да подпомага квалификациите на лекарите, нито да се бори с НЗОК в защита на съсловието си, нито да въздействува за неутрализиране на некадърниците и тези , които излагат лекарския морал и още мноого други дейности изпълнявани от лекарските съюзи на Белите държави!

Лъчко 17.04.2019 19:54:00

Абре Маджаров , абре будало, ...издънките ти нямат край. То не бяха ти виновни , сестрите , то не бяха ти виновни мед. професионалисти ..... Сега си се вторачил в чуждото канче на друга професия .... ЧОВЕЧЕ ....само твоето пробито канче не виждаш бе МЪДРЕЦО . КЪДЕ БЕШЕ ТИ ДОСЕГА ...... ЧЕ ДОПУСНА ЛЕКАРИТЕ ДА СА БЕДНИ , ХУЛЕНИ И БИТИ....??? МАЙ ПЛАЧЕШ ЗА ТОЯГА ЧОВЕЧЕ.....!

ПАЦИЕНТ 17.04.2019 18:31:27

"ДОКТОР МАДЖАРОВ - Няма да одобрим някой да взима самостоятелно решение за лечението на български гражданин, без да има необходимата квалификация" А ЗАЩО ДЖИПИТА БЕЗ "ОБЩА МЕДИЦИНА" ЩЕ СЕ УПРАЖНЯВАТ, КАТО ОБЩО ПРАКТИКУВАЩИ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ? И ЗАЩО БЛС СИ ТРАЕ СЛЕД КАТО АПТЕКИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В АМБУЛАТОРИИ, КЪДЕТО ПРЕСТЪПНО ДОКТОРУВАТ ФАРМАЦЕВТИ, ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИ, ДРОГЕРИСТИ, СЕСТРИ И ВСЯКАКВИ СТУДЕНТИ И ДОРИ СЛУЧАЙНА "ХВАНАТА ОТ УЛИЦАТА" СВОЛОЧ....? НИКОЙ "НЕ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА" БЕЗГРЪБНАЧНИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ! ТЪРСЯТ ГО САМО АКО ТРЯБВА ДА СЕ УЗАКОНИ НЕЩО В УЩЪРБ НА ЛЕКАРИТЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЛС ДА СЕ РАЗТУРИ!!!

Потърпевш 17.04.2019 18:45:35

В белите държави лекарските организации са си на мястото и законите са такива, че ако фармацевт, пък бил и магистър, си позволи да докторува, веднага го постига гръм небесен - луда глоба, затвор, лишаване от права за винаги.... А у нас, често във вреда на човека и дори по медиите, докторуват на поразия аптекари, полуграмотни врачки, гледачки, баячки, екстрасенси..... И то срещу пари, за които будалите доктори дори не могат да мечтаят! И Лекарският съюз не смее да гъкне! Наистина за какво ли е?

... 17.04.2019 17:55:09

Дръж се като лекар, пич! Не като истерясала мома. Една част от лекарите могат да бъдат всичко друго, но не и лекари. Липсват знания и човещина.

Гост 17.04.2019 16:59:01

Щом кинезитерапевтите могат да всеят разкол в лекарското съсловие, представете си колко единни са лекарите!

Спешен медик 17.04.2019 14:53:37

Щом искате да сме, заедно НЕ ДЕЙСТВАЙТЕ СРЕЩУ МЕДИЦИТЕ!


Още новини
В печата: Заплатите на медиците, делото срещу Москов, скок на раковите заболявания
26.06.2019 08:58:45

В печата: Заплатите на медиците, делото срещу Москов, скок на раковите заболявания

Срещите на министъра на здравеопазването с директорите на областните болници и заплатите на медиц ...

СЛК и
25.06.2019 18:34:22 Надежда Ненова

СЛК и "Шалом" подписаха меморандум за сътрудничество

Столична лекарска колегия на БЛС  и организация на евреите в България „Шалом" подписах ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...