!
Неделя, 08 Септември 2024
12
май
5
 

Д-р Иван Маджаров: Голяма част от колегите се чувстват несигурни и незащитени в условията на епидемия

Вторник, 12 Май 2020 | 15:18:02 Надежда Ненова
5

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страна

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страната.

“В Карлово например стана ясно, че става въпрос за лоша комуникация между ръководството и лекарите.  Там се оказа, че кабинет, който е трябвало да съществува още преди 15 години, все още не съществува. Колегите не са длъжни да знаят нормативните уредби и беше редно да им се обясни какво е това изискване“, каза д-р Маджаров.

„Искам да припомня, че всяка болница е длъжна, според ЗЛЗ и Наредба 49, да осигури денонощен прием и кабинет, през който той да се осъществява. На нито една болница не е разрешено да затваря след определен час. На много места, поради липса на кадри, този проблем е решен с дежурства на сестри. Те викат лекар, когато това се налага, но няма лечебно заведение, за което да се допусне да не работи денонощно. Това се е случило в Карлово и мисля, че тъй като им беше обяснено на колегите за какво става въпрос, се стигна до бързо разрешение на проблема“, допълни още той.

Председателят на БЛС каза, че няма сведения някой да е напуснал и да е отказал да работи. „Има подадени оставки, които после се оттеглят, но в част от случаите това беше провокирано от усещането за неосигуреност с лични предпазни средства, от страха, че нямат защита. Защитата не включва само предпазните средства, тя включва алгоритъм за поведение, вътрешни правила как да се действа с всеки пациент, който пристигне. Липсата на такава подготовка, дори и в големите болници в София, при първата среща с първите случаи, беше видима, макар всички да твърдяха, че имат план“, каза д-р Маджаров.

По думите му случаите са комплицирани. „От една страна ние, лекарите, не можем да си позволим да изнудваме обществото, от друга страна – тези, които трябва да осигурят реда и защитата на медицинския персонал в условията на епидемия, трябва да си свършат работата. Това включва както държавата, така и ръководствата на отделните болници. Абсолютно подкрепям протестите на колегите, когато те са усещали несигурност от гледна точка на защитата си и не съм съгласен в случаите, когато въпреки осигурените алгоритми и мерки, някой решава да изнудва обществото“, уточни д-р Маджаров.

„Има и един трети, но много важен фактор. В голяма част от болниците в провинцията работят колеги, които са в рисковата възраст. Повече от 60% от персонала на тези болници са на възраст между 57 и 65 години. Колкото и да използвам патетично словата: „Това е дълг и всички трябва да отидем“, трябва да се съобразим с това, че всеки от тях има деца, внуци, близки и е човек. Нормално е да се страхуват“, допълни още той.

Интервю с д-р Иван Маджаров очаквайте по-късно.





Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ddk1

crocodile 12.05.2020 16:59:07

В Европейския съюз изискването е на 1 пациент да има минимум 5 човека персонал. Ако към това прибавим приравнени съответно на Чехия и Австрия стойности на диагностично-свързани групи, ето ти истинска здравна реформа и сравнително добра качествена реформа! Няма да стане, защото всички наричащи себе си лекари в Народното Събрание плюс слугите на Тиков, респективно Пеевски не могат да си изкарват хляба с професията си и искат да живеят на гърба на другите! Такава е истината! Защо Маджаров не отиде с УС на БЛС да са доброволци във Видин например? Да дадат личен пример как УС на БЛС помага на редовите си членове? Няма как, те са патриции, а останалите доктори плебс! Това е истината за лекарите, останали в България!

БЛС-Въоръжено Крило 12.05.2020 16:10:36

Нас лекарите не ни интересуват нормативи правени за лекарски и сестрински състав три пъти над този днес. Така, че като няма персонал НЯМА ДА ПРАВИТЕ КАБИНЕТИ бе другарки и другари. И ще си ревизирате стандартите като за страна с липсващ медицински персонал. Никой не е длъжен да тича на няколко места и да носи и отговорност при това. Нито може да бъде дран и тормозен за извъннормативно време за полагане на труд. Свиквайте -нямате лекари и медсестри защото ги изгoнихте последните десетилетия ,а останалите НЯМА ДА РАБОТЯТ ДВОЙНО за да компенсират липсата на държавническо поведение на управляващите . Защото и тези останали лекари няма да ви останат скоро, ако продължава наглата комунистическа експлоатация

RZI RZOK 13.05.2020 07:27:32

Щом като нас ни командироват по ГКПП тата без това да ни е работа то е редно и нормално да се мобилизира чрез заззапаскона за запаса и лекарски персонал и да се релокацира в раион където има недостиг на лекари за да се окаже помощ на населението. Поне за две години под пагон ! Не е нормално в София, Пловдив, Варна и др. големи градове лечебните заведения да са празни и да им се доплаща 85% а в раиони без лекари пациента да бедства! В условията на извънредно положение се режат права за да се запази живота на хората!

Гост 13.05.2020 14:36:21

Абе и вие да поработите малко.Не само да си драпате звънците.Днес ви свършват командировките,които са достатъчно добре платени и отново започва добре платеното ви нищоправене. Браво.

Браво! 12.05.2020 23:57:51

Браво!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...