Сряда, 23 Септември 2020
02
юни
7
 

Д-р Иван Кокалов: Законно никой не може да плати т. нар. надлимитна дейност

КНСБ отново поиска защитени болници

Петък, 02 Юни 2017 | 11:40:23
7

У нас трябва да има лечебни заведения със защитен статут. Тази стара идея бе повдигната отново от КНСБ преди началото на конференция „Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България“. Част от болниците тр

У нас трябва да има лечебни заведения със защитен статут. Тази стара идея бе повдигната отново от КНСБ преди началото на конференция „Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България“.

Част от болниците трябва да са със статут на защитени, посочи вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Според него държавата трябва да създаде отделен фонд, който да е насочен към подпомагане на структури, които не могат да се справят сами. Подобен модел, обясни той, съществува в САЩ, където определени лечебни заведения са със специален режим на дотация.

Най-зле у нас са общинските болници, изтъкна в тази връзка вицепрезидентът на синдикалната структура.

Д-р Кокалов коментира и проблема със заплащането на медицинския труд, като посочи, че то трябва да е в съотношение 1:2:3 въз основа на минималната работна заплата и квалификацията на персонала. Той отбеляза, че възнагражденията на медиците у нас остават най-ниски спрямо тези на колегите им в Европа и даде за пример факта, че в Германия те са 10-15 пъти по-високи отколкото у нас.

По повдигнатия отново дебат за лимитирането на бюджетите на лечебните заведения, както и проблема, касаещ конкретно „Пирогов“, д-р Кокалов коментира пред Zdrave.net:  “Когато смениха Закона за здравното осигуряване, само ние, синдикатите, казвахме, че е неправилно. Преди касата заплащаше за здравни услуги, тоест, колкото сте си изработили.  Сега касата купува здравни услуги – тя от „Пирогов“ е закупила за толкова пари толкова услуги. За всичко останали те трябва да си намерят начин да ги финансират. Това не е лимит – касата е закупила определени услуги, които са ограничени и са в рамките на някакви пари“, категоричен бе той, като допълни, че законно никой не може да плати т. нар. надлимитна дейност.

Конкретно за „Пирогов“ той посочи, че тя трябва да е с определен статут и финансиране от държавата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2PAm

Гост 03.06.2017 16:22:40

Единственото което направи кокала, чрез присъствието си в надзора вечно, е да спаси от уволнение страшимир генев по времето на цеков. И разбира се благодарение на това си мъдро действие на несменяемия синдикалист в надзора на касата, страшко си спи и дерибейства и до днес като директор на болничния контрол в нзок.

риторинчо 02.06.2017 19:38:55

То и без "защитен статут", надзорниците на касата за поредна година одобряват по целесъобразност и изключение сключването на договори с предимно общински болници, които са в невъзможност да покрият нормативни изисквания за персонал! Само, че тогава се пита - защо за това може да се нарушава закона, а не може целесъобразно и по изключение да се плати надлимитната?! Все пак целесъобразността е една и съща и в двата случая - подсигуряване на качествена, своевремeнна и достъпна медицинска помощ. А относно "Пирогов" - нима ВМА, която наред с приходи от касата се дотира най-малко от още две места - МЗ и МО, е в по-цветущо финансово състояние?! А относно лимитите - то и законно години наред, ЗЗО забраняваше в НРД да има изисквания за "максимален брой извършвани дейности и разпределение на квоти за изпълнителите на такива дейности в специализираната извънболнична и в болничната помощ; ограничение в обема и разпределение на извършваните дейности между лечебните заведения". Но с юридически акробатики от рода на изопачаване на законови разпоредби с подонормативчета, изпълнени с фрапиращи разминавания и неточности, но най-вече с финтиращи термини като прогнозни бюджети, индикативни стойности, регулативни стандарти и пр. многозначности, касата лимитираше "договорните" си партньори!

БЛС-Въоръжено Крило 02.06.2017 18:23:30

На всеки митинг на болшевиките тези са там със знамена до другарката Нинова. Целта на тези червени подлоги е не да защитят персонала на тези болници, а да осигурят безплатното здравеопазване на пролетарската сган. За това е този тъжен плач.

Todorov 02.06.2017 12:48:20

От кого защитени, Кокалов, от закона, от правитеството или от бедствия и аварии

02.06.2017 12:47:02

Тъпи комунистически г@зове! Скоро няма да има кой да ви работи ангария, проклетници! Ходете при Маджо и Пашата да ви оперират.

Гост 02.06.2017 11:54:31

Ха-ха-ха смешки, всъщност комунистическите синдикати като КНСБ са една от причините за ниското заплащане на медицинския персонал. Те паразитират навсякъде по структурите на управление на здравеопазването без да имат място там и са първи помагачи на комунистическите правителства в отдалечаване на системата от европейските практики. Сега пак си заитават държавнте кочинки , където смятат за основен източник на членския внос и потока мангизи за издръжката на няколко тулупи с титла 'д-р'

Доктора 02.06.2017 15:12:19

Закупува?Какви са цените на мед.услуги,които закупува,при стоматолозите е ясно,а при нас медиците?Как можеш да купиш нещо,без да му знаеш цената!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с над 780 хил. лв. печалба на полугодието
23.09.2020 14:35:31

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с над 780 хил. лв. печалба на полугодието

Великотърновската областна болница „Д-р Стефан Черкезов“ е на печалба от над 780  ...

Правителството предлага закон за българския жестов език
23.09.2020 13:44:22

Правителството предлага закон за българския жестов език

„Предлагаме създаването на Закон за българския жестов език. В изготвянето му участваха пред ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...