!
Неделя, 08 Септември 2024
27
март
3
 

Д-р Емел Исмаил: От първото ми упражнение по неврология в 4-ти курс знаех, че ще стана невролог

Неделя, 27 Март 2022 | 11:39:16 Невена Попова
3

Д-р Емел Исмаил е специалист невролог. Завършила е МУ –Пловдив през 2006 г. През 2013 г. придобива специалност „Нервни болести“. От 2013 г. работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Сега е част и от екипа специал
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Емел Исмаил е специалист невролог. Завършила е МУ –Пловдив през 2006 г. През 2013 г. придобива специалност „Нервни болести“. От 2013 г. работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Сега е част и от екипа специалисти в областната болница, както и от екипа на МЦ “Авицена“ - Кърджали.

Д-р Исмаил, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Мисля, че моите родители – съзнателно или не съвсем – имат водеща роля в избора ми на професия. Те не са лекари, нито някой друг от семейството ни е, но може би семейната среда и възпитанието са това, което ме подтикна да избера тази професия, Устроена съм така, че помагам на хората и да се чувствам полезна е важно за мен.

С какво Ви привлече неврологията?

Аз още от първото упражнение по неврология като студентка в 4-ти курс знаех, че ще стана невролог. Сигурно звучи силно, но действително е така. Имах най-добрия асистент - д-р Найденов, упражненията бяха много интересни и увлекателни. Харесва ми, че е логична медицинска дисциплина, а и много актуална.

Кои са вашите учители в специалността?

По време на следването си съм имала няколко асистенти и лектори, които са ме впечатлили силно и са били пример за мен. Учила съм много от различни колеги през всички тези години, сред тях най-значим принос за професионалното ми развитие имат доц. Чалъкова, проф. Атанасова, проф. Захариев, за което им благодаря! Искам обаче да добавя и още нещо - че освен добрият учител е важна и добрата работна атмосфера. Благодарна съм на колегите си в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ за доверието и подкрепата. Знам, че винаги мога да разчитам на тях и че никога няма да ме подведат.

Промени ли се потокът от пациенти, които търсят Вашата консултация по време на пандемията?

Пандемията промени в известна степен живота на всеки от нас, но наистина се увеличи броят на пациенти с тревожни разстройства, главоболие и различни постковидни прояви - исхемични мозъчни инциденти, полиневропатии и така актуалната напоследък мозъчна мъгла.

Кое според Вас е най-важното, за да има пълноценно общуване между лекар и пациент?

Сигурно ще прозвучи банално, но освен професионализма, професионалното отношение, това са доверието и човечността. Да накараш болния да ти повярва, да си подадете ръце и да вървите заедно към общата цел. Да видиш доверието и благодарността в очите на пациента, на неговите придружители, е най- важното за всеки лекар.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Ценя колегиалността, професионализма, умението да разбират другия, да бъдат добронамерени във всякакви ситуации и да разчитаме един на друг.

Какви са личните ви стремежи за професионално израстване?

Моето желание е да ставам по-добра в професията си, да следвам новостите в медицината и неврологията, а тя се развива с много бързи темпове.

Знаете, че се въведоха нови методи за лечение на мозъчно-съдови заболявания, има успехи в лечението на дегенеративните заболявания, особено деменциите, автоимунните заболявания. Старая се да съм в крак с новостите и да натрупвам практически умения.

Кои са ценностите, които отстоявате и които Ви ръководят в професията и живота?

Ценностната система на човек се изгражда и възпитава в семейството и през целия житейски път на човека. За мен честността, лоялността, всеотдайността, трудолюбието са водещи добродетели. Стараем се със съпруга ми да предадем тези качества и на нашите деца.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wC3D

Неждат Хаджъ 29.03.2022 03:08:18

Браво, Емел! Успех във всички твои начинания!

Говори ❤️ Київ 28.03.2022 13:45:22

Виталiй Кличко, кмет на Киев: - Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!

Доктор, бежанец през Терминал 2 27.03.2022 21:44:10

Да заминава за "майката родина", където докторът е бог и го очакват уважение и достоен живот! В Булгаристан, бедна и ограбена държава, я чакат съсипващо денонощно слугуване не оставящо време за личен живот, мизерия, нищета и унизителен социален статус, докато се превърне в баба едва свързваща двата края с мизерна пенсия. UBI BENE, IBI PATRIA - другото е демагогия!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...