Сряда, 23 Октомври 2019
13
юли
 

Д-р Дечо Дечев: Трябва да се редуцира броят на регионалните каси

Отпада съществуващият в закона текст за увреда на собственото здраве

Събота, 13 Юли 2019 | 11:09:20
25

Промяната в здравноосигурителния модел най-после ще доведе до такова положение, че искаме или не искаме, трябва да направим промените в организацията на работата на НЗОК. Тоест тя в никакъв случай няма да може да остане в този формат, в който е.  

Промяната в здравноосигурителния модел най-после ще доведе до такова положение, че искаме или не искаме, трябва да направим промените в организацията на работата на НЗОК. Тоест тя в никакъв случай няма да може да остане в този формат, в който е.  Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV в отговор на въпрос, за очакваното от Министерство на здравеопазването предложение за промяна в здравноосигурителния модел, който да сложи край на монопола на Касата.

„Задължително ще трябва да се приемат предложенията, които както казах ги има отдавна, да се редуцира броят на регионалните каси, екипът да се концентрира върху дейности, които гарантират правилното разходване на средствата. И трябва да се подготви за една неравностойна конкуренция, неравностойна казвам, защото НЗОК по закон няма право да печели от дейността си докато предложението, което е,частните фондове ще имат право да печелят. Трябва да се подготви за много силен натиск, защото по мое виждане тежестта на проблемите ще остане на гърба на НЗОК. Тоест големият контингент болни ще останат в Касата. И същевременно приходната част на Касата, с която тя покрива тези задължения на болните, ще се пренасочи на други места“, каза той.

По думите му общите разходи има една част, която се покрива от Касата. „Това са тези 4 милиарда, които даваме под формата на осигуровки. Има обаче един приблизително още 4 милиарда, които като общество вадим от джоба си и плащаме. В момента предложението на министъра, за което искам да подчертая изрично, че не е предложение на Касата, касае тези 4 милиарда, които даваме като осигуровки. То не коментира другата част от парите, които си вадим от джоба. И това предложение на практика вместо да осигури повече ресурс в този обществен фонд, реално ще го намали. А разходите, които имаме всички ние, които в момента са доплащане на дейности, там не се пипа. Това е притеснението ми основното“, допълни още д-р Дечев.

Той коментира протест на майките на деца с онкологични заболявания и искането им за по-достъпни лекарства за техните болни деца. „Това, за което малко или много не се говори,е,  че има и други проблеми и тези проблеми касаят факти, които изнесоха майките, които в голямата си част касаят изпълнението на дейностите по това лечение, а не дали има, или няма препарат“, каза д-р Дечев.

„Изцяло според мен трябва да се погледне върху дейността на лечебното заведение, където се провежда лечението, тъй като ще ви кажа, че ако проблемът беше системен, това означава, че би трябвало всички лечебни заведения, които работят по тези правила, да имат проблеми, а това не е така“, допълни още той.

По отношение на предложението на МЗ Касата да следи катастрофите и да си търси парите за лечението на пострадалите от причинителите им, д-р Дечо Дечев каза, че идеята всъщност е негова. „Предложението е на ръководството на Касата – мое и на моя екип. От 17 години съществува законов текст, който задължава Националната каса да предяви иск към лица, които са причинили увреда на трети лица. Такъв текст до момента, такива действия до момента през тези 17 години не са били предприемани в нито един случай поради елементарната причина, че е липсвал текст в този закон също, който да задължи органите да предоставят информация за влезли в сила дела“, каза той.

„Длъжен съм да кажа за друго задължение, което поемаме е, че отпада съществуващият текст за увреда на собственото здраве. Такъв текст също съществуваше за умишлена увреда на собственото здраве. Примерно някой тръгне да се самоубива, причини вреди и така нататък – този текст отпада“, допълни той.

По думите му, ако се има предвид, че средната цена на една клинична пътека, която се плаща, е около  900 лева, то ако се приеме текста в закона, няколко милиона би трябвало да влязат в Касата. „Ако се приеме да се търси давност примерно от 5 години насам това значи, че спокойно биха могли да влязат няколко десетки милиона, тоест да се възвърнат и да се платят от причинителите на тези деяния“, уточни д-р Дечев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PA4x

6666 15.07.2019 15:49:02

До Гост 13.07.2019 20:45:17 “Преди онкоболната Албена Ивайлова да загуби битката с рака, написа: "НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата....." АКО БЕШЕ ЖИВА ТАЗИ ГОПОЖА, С НОВИЯ ЗДРАВНО-ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН МОДЕЛ "АНАНИЕВ" ЩЕШЕ ДА ВИДИ "КОН БОБ ЯДЕ ЛИ?"И ЩЕШЕ ДА БЛАГОСЛАВЯ СЕГАШНИЯ МОДЕЛ НА ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ! МОДЕЛЪТ "АНАНИЕВ" Е БЕЗУМЕН, ОБСЛУЖВАЩ ЕДИНСТВЕНО ЧАСТНИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН И ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛЕН БИЗНЕС! ГОРКО ИМ И НА ПАЦИЕНТИ И НА ЛЕКАРИТЕ!!!!

Гост 15.07.2019 22:33:12

АБСОЛЮТНО ТОЧНО КАЗАНО !!!

6666 14.07.2019 23:37:53

ГОСТ, НЕ СИ НАЯСНО С НЯКОИ НЕЩА! 1."Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас." АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ Е ТОВА ТВЪРДЕНИЕ ЗА ЛЕКАРСКИ МОНОПОЛ! ЗАБРАВЯШ ВРАЧКИТЕ, ГЛЕДАЧКИТЕ, БАЯЧКИТЕ, ДОКТОРУВАЩИТЕ НА ПОРАЗИЯ АПТЕКАРИ, ПОМ.ФАРМАЦЕВТИ И ДРОГЕРИСТИ, ЕКСТРАСЕНСИТЕ, МЕДИИТЕ ОТ КОИТО НЕСПИРНО И ГРЪМОГЛАСНО СЕ ЛЕЯТ НАХАЛНИ РЕКЛАМИ И ЩУРАВИ МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТИ, ЛЕЕЩИТЕ ВОСЪК И КУРШУМ СРЕЩУ ХОНОРАРИ ЗА КОИТО ГОРКИТЕ ЛЕКАРИ НЕ МОГАТ И ДА СЪНУВАТ!!! 2."За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години"- И НЯМА ДА СЕ НАПРАВИ ОЩЕ 20 ГОДИНИ, СЛЕД КАТО СЕ ЧАКА ТОВА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ. ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА НЕ ОТ НЗОК И ПРОДАЖНИЯ, ИМПОТЕНТЕН И НЕНУЖЕН БЛС, А ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИ И ДАЖЕ ОТ ВСЯКО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ И ВСЕКИ ЛЕКАР ИНДИВИДУАЛНО ВЪВ ВСЕКИ ОТДЕЛЕН СЛУЧАЙ !!! ЦЕНАТА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ВЕДНАГА СРЕЩУ КАСОВ БОН, КОЙТО ПАЦИЕНТЪТ ДА ОСРЕБРЯВА КЪДЕТО СЕ Е ОСИГУРИЛ-НЗОК, ДОПЪЛНИТЕЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ФОНД, ЗДРАВНОЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ТАКЪВ..... 3."В действителност пациентите ползват здравните услуги само ако в момента са здравно-осигурени лица." ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!! ГОЛЕМИЯТ ВОДЕНИЧЕН КАМЪК НА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, Е ЧЕ Е ПРОБИТА, ЗАЩОТО СЕ ПОЛЗВА ПРЕЗ СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ОТ ПОНЕ ДВА МИЛИОНА НЕОСИГУРЯВАЩИ СЕ ТАРИКАТИ! КЪМ ТЯХ МОГАТ ДА СЕ ОТНЕСАТ И УЖ ОСИГУРЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА - ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, АРМИЯТА, ПОЛИЦИЯТА, КОИТО СПОКОЙНО МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ ОТ НЕ МАЛКИТЕ СИ НЕЗАСЛУЖЕНИ ЗАПЛАТИ, СРЕЩУ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ САМО ЕКСКРЕМЕНТИ.

Гост 14.07.2019 22:17:58

Защо управителят на НЗОК не даде пример и за начало не редуцира числеността на централата на касата. Ако започне с главната секретарка Върбанова и доведените от нея, началото ще е повече от успешно!

Гост 14.07.2019 16:57:32

Имам усещането, че системата се ръководи от крайно некомпетентни (иначе доброжелателни) лица, които попадайки на стратегически управленски позиции са си повярвали безрезервно. На всичкото отгоре тези лица са подложени на системен натиск от интересите на задкулисието, което всъщност ги е назначило и сега си събира полагащите му се благодарности. Въпросът е, до кога ще издържат масите, които вече все по-ясно осъзнават обективната реалност и все по-точно идентифицират причиняващите я виновници.

Гост 14.07.2019 16:00:26

Кукла на конци.

Гост 14.07.2019 14:36:43

Не разбрахте ли, че Дечев не е сложен да направи системата по-добра за лекарите и пациентите. Той е изпратен от Сараите за да укрепи бизнес-схемата им, защото е видно, че единият от бъдещите частни здравни фондове задължително ще е сарайско-библиотекарски, работейки не по холандски начин, а по балканско-ориенталски. Ако е искал да оптимизира, можеше още август минала година да намали числеността на здравната каса от 2200 на около 1000 служители.

Севда 15.07.2019 18:11:47

Да, така е . Същото знам и аз от достоверен източник. Тече план по изпълнение на нова схема на ДПС и не само Дечо е неин проводник. Не ми вярвайте сега - ще повярвате след година- две.

Да бе 14.07.2019 11:23:24

Проблемите тепърва ще се увеличават. Защото л....та Галуна натисна всички, даже и Св. Синод, да остане директор. И измести опитната Жермена Въткова като директор на дирекция и Фонда за лечение на деца. Сега служителите от нейната дирекция масово напускат и се налага да бъдат командировани хора от други дирекции. Да де, ама там трябва опит. И цялата работа отива на изуй гащи. Ако родителите искат да има някакъв резултат, първо да настояват да изгонят Галката и да сложат нормално мислещ и компетентен човек.

Гост 14.07.2019 07:34:21

Ти първо редуцирай броя на търтеите в НЗОК. От 300 човека, едва ли повече от 50-60 вършат нещо смислено. За разликите в заплатите да не говорим. Начева промени 20 закона през ПЗР на ЗБНЗОК, как не се сети да оправи тази свинщина със заплатите, иначе прехвърли всички дейности от МЗ. После се чудете, защо системата е пред разпад и цари тотално невежество и демотивация !

Гост 14.07.2019 01:10:34

Само да кажа: РАЙОННИ КАСИ, А НЕ РЕГИОНАЛНИ!

РЗОК 14.07.2019 09:43:04

Той дори това не знае горкичкия,трябва всички каси да се закрият.

Гост 13.07.2019 22:02:52

Дечо, и какво ще ги правиш тези десетки кияци, които се уредиха на работа в районните каси? И как ще накараш да работят пълноценно всички тъпи и мързеливи връзкари, които назначихте през годините на "Кричим", след като те са свикнали да я карат на принципа "ден да мине, друг да дойде"? Така яко се държат за столовете си, че с топ не можеш да ги мръднеш!

Гост 13.07.2019 23:48:19

Управителят на НЗОК оптимизира районните каси, като прехвърля работни места от тях на Кричим. Това е истината и можете да я проверите в поредната малоумна промяна на устройствения птавилник.

РЗОК 13.07.2019 23:07:50

Приятелче, от районните каси масово хората напускат щото много им е заплатата и ако останат да работят няма да имат време да я харчат. Че то да наместиш 700-800 лв. заплата си коства доста усилия. Странното обаче е защо Дечо-реформатора не оптимизира НЗОК. От заплати 4500-5000 лв. може да спести много повече.

един 14.07.2019 17:28:45

А точно какво работят тези от регионалните каси , защото в Германия няма такива ,а докторите имат досег само до електронната карта на пациента и си удържат договорените цени на услугите им от там и нищо не пишат ,нищо не отчитат и никой не ги проверявя ,както и никой не ги изкарва престъпници и търгаши ,на това отгоре вземат по 20 пъти по големи доходи при 2-3 пъти по малко дейности ,за разлика от тук .

Гост 14.07.2019 22:14:22

Ако собствениците на болници, управителите на болници, МЦ и ДКЦ, както и една част от работещите в тях бяха с германско самосъзнание, тогава изобщо нямаше да има НЗОК.

Гост 14.07.2019 20:45:58

В Германия дори не си и помислят докторитеда отчитат неизвършена дейност !!

Гост 13.07.2019 23:19:07

Защото всеки назначен на "Кричим" е на работа там по силата на яки врcзки и солодни протекции. Не можеш с лека ръка да махнеш някой, който е нечий човек. А Дечо никога не бил реформатор, изобщо не е имал намерение да реформира касата и няма да я реформира. Затова е там.

Гост 13.07.2019 22:07:37

Не се кахърете. Дана от Делиормана ще изимсли ноу-хауто!

Гост 13.07.2019 20:45:17

Един текст от журналиста Албена Ивайлова за всички, които като мен си мислят за завръщане някои ден в България. Цитат от стената на ФБ приятел: “Преди онкоболната Албена Ивайлова да загуби битката с рака, написа: "НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата. Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер. Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни. Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като преддверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни. Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте! Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми. И разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?! Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!" Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи. Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало." МИР НА ДУШАТА ТИ ,АЛБЕНА

от умрял писмо 14.07.2019 08:50:04

Журналистката Албена Ивайлова почина миналата година през ноември в Окръжна болница от "бронхопневмония".

Гост 13.07.2019 20:29:58

Само за протокола 10.07.2019 14:00:58 НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик - платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да верифицират (определят) ситуацията и/или да коментират (анализират) фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е достатъчно и адекватно финансирана. И това не е „заслуга” на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги само ако в момента са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече напълно общоприето е твърдението, че „няма друг конкурентен купвач на здравните услуги”. Относно цените на здравните услуги или за тяхната реална себестойност, то това е съвсем друг въпрос. Също така относно това кой лъже крайния потребител, то това също е друг въпрос като мисля, че това е именно целта на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

6666 14.07.2019 23:34:33

ГОСТ, НЕ СИ НАЯСНО С НЯКОИ НЕЩА! 1."Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас." АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ Е ТОВА ТВЪРДЕНИЕ ЗА ЛЕКАРСКИ МОНОПОЛ! ЗАБРАВЯШ ВРАЧКИТЕ, ГЛЕДАЧКИТЕ, БАЯЧКИТЕ, ДОКТОРУВАЩИТЕ НА ПОРАЗИЯ АПТЕКАРИ, ПОМ.ФАРМАЦЕВТИ И ДРОГЕРИСТИ, ЕКСТРАСЕНСИТЕ, МЕДИИТЕ ОТ КОИТО НЕСПИРНО И ГРЪМОГЛАСНО СЕ ЛЕЯТ НАХАЛНИ РЕКЛАМИ И ЩУРАВИ МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТИ, ЛЕЕЩИТЕ ВОСЪК И КУРШУМ СРЕЩУ ХОНОРАРИ ЗА КОИТО ГОРКИТЕ ЛЕКАРИ НЕ МОГАТ И ДА СЪНУВАТ!!! 2."За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години"- И НЯМА ДА СЕ НАПРАВИ ОЩЕ 20 ГОДИНИ, СЛЕД КАТО СЕ ЧАКА ТОВА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ. ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА НЕ ОТ НЗОК И ПРОДАЖНИЯ, ИМПОТЕНТЕН И НЕНУЖЕН БЛС, А ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИ И ДАЖЕ ОТ ВСЯКО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ И ВСЕКИ ЛЕКАР ИНДИВИДУАЛНО ВЪВ ВСЕКИ ОТДЕЛЕН СЛУЧАЙ !!! ЦЕНАТА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ВЕДНАГА СРЕЩУ КАСОВ БОН, КОЙТО ПАЦИЕНТЪТ ДА ОСРЕБРЯВА КЪДЕТО СЕ Е ОСИГУРИЛ-НЗОК, ДОПЪЛНИТЕЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ФОНД, ЗДРАВНОЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ТАКЪВ..... 3."В действителност пациентите ползват здравните услуги само ако в момента са здравно-осигурени лица." ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!! ГОЛЕМИЯТ ВОДЕНИЧЕН КАМЪК НА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, Е ЧЕ Е ПРОБИТА, ЗАЩОТО СЕ ПОЛЗВА ПРЕЗ СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ОТ ПОНЕ ДВА МИЛИОНА НЕОСИГУРЯВАЩИ СЕ ТАРИКАТИ! КЪМ ТЯХ МОГАТ ДА СЕ ОТНЕСАТ И УЖ ОСИГУРЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА - ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, АРМИЯТА, ПОЛИЦИЯТА, КОИТО СПОКОЙНО МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ ОТ НЕ МАЛКИТЕ СИ НЕЗАСЛУЖЕНИ ЗАПЛАТИ, СРЕЩУ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ САМО ЕКСКРЕМЕНТИ.

един 14.07.2019 17:25:37

абе колега , какви ги плещиш ,кой лекар иска да си вдига цената на услугите и да си смъква едновременно качеството на работа , мисленето ти е нещо сгрешено , естествено е ,всеки да си търси интереса , но на пазара за здравни услуги у нас ,цената на лекарите на първа линия е все още 10-20 пъти по ниска от средно европейската при сравними други цени на услуги и разходи за дейността , това изкривява пазара ,а пациента разбира се е свикнал напълно безплатно и това силно разминава интересите на двете групи .


Още новини
Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ
23.10.2019 13:12:56

Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 24 октомври до 19 ...

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК
23.10.2019 12:25:44 Надежда Ненова

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК

Надзорът на Националната здравноосигурителна каса прие проектобюджета на институцията за 2020 г. ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...