Сряда, 23 Януари 2019
09
ноем
5
 

Д-р Дечев: Надлимитната дейност трябва да е първата задача на бъдещия министър

Средствата за лечение зад граница да се инвестират за повишаване на квалификацията у нас, предлага още мениджърът

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 14:18:04 Полина Тодорова
5

„На първо място трябва да се повдигне въпросът, свързан с факта, че не може да има извършена медицинска дейност, която да не се заплаща от Касата“. Това заяви пред Zdrave.net изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски&

„На първо място трябва да се повдигне въпросът, свързан с факта, че не може да има извършена медицинска дейност, която да не се заплаща от Касата“. Това заяви пред Zdrave.net изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев в коментар за основните предизвикателства в системата, с които трябва да се заеме на първо време бъдещият здравен министър. „Трябва да е ясно, че тази дейност, която касата отказва да изпълни, която се води надлимитна, в никакъв случай не трябва да бъде за сметка на болниците и на екипите, които са я извършали“, категоричен бе той, като допълни, че за нея трябва да се намери финансиране.

На второ място, посочи д-р Дечев, Българският лекарски съюз трябва да участва активно в контрола на качеството на медицинската дейност. „В момента ние обсъждаме какви да бъдат заплатите на лекарите, но никой не повдига въпроса срещу тези заплати трябва или не трябва да има реално извършена дейност. Всички знаем, че има лекари, които са натоварени повече и лекари, които са по-малко натоварени“, отбеляза директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В тази връзка той отбеляза, че възнагражденията трябва да се обвържат с обема и качеството на извършената дейност.

Д-р Дечев беше категоричен, че тези „горещи“ проблеми трябва да бъдат категорично поставени като теми от Българския лекарски съюз.

„Оттук нататък това, което очаквам от Министерство на здравеопазването, е обективен контрол и решителни действия в посока на регулация по отношение на бюджета, предвиден за лекарства и медицински изделия“, заяви още д-р Дечев, като изтъкна, че тези средства надхвърлят 30% от общите разходи на фонда. По думите му е нужна регулация в тази насока, която да следва средноевропейската рамка, а именно недопускане на ръст от над 20%.

Според него това би позволило пренасочване на средства към сектори, в които има недостиг на финансиране. Като такива той определи болничната дейност, както и извънболничната помощ. „В момента част от преразхода, който се явява в частта болнична медицинска помощ, е точно поради факта, че пациенти, чийто проблем би могъл да се реши в извънболничната помощ, се пренасочват директно към болница“, обясни д-р Дечев.

 „Друго, за което би трябвало да се настоява, е да се положат максимални усилия тези огромни разходи, които се черпят от бюджета на касата и от Фонда за лечение на деца за извършване на медицински дейности извън територията на страната, да се осъществяват в България“, заяви още той. „Дали ще се канят лекари от чужбина или те ще се извършат от наши лекари е друг въпрос. Огромна част от тези средства са за парамедицински дейности, тоест транспорт, настаняване, разходи на придружителите и др. Те биха се спестили, ако медицинските дейности се осъществяват у нас“, категоричен бе той. Според д-р Дечев в никакъв случай не може да се каже, че в България липсват условия за извършване на медицинска дейност, а ако в конкретен случай липсва достатъчно опит и квалификация, то би могло у нас да се поканят чужди лекари. „Това, което ще трябва да се плати на тези лекари от чужбина, ще е с пъти по-малко от това, което се заплаща за цялостно лечение извън България“, заяви той.

Д-р Дечев коментира и приетия вчера на първо четене бюджет на НЗОК за 2018 година, като посочи, че е песимист за това дали той ще доведе до нужното спокойствие в системата. „Ще работим по същите финансови параметри като тази година, тъй като прословутото увеличение от 407 милиона лева ще бъде изразходвано в няколко направления, а именно – да се покрие дейност, която не можа да се заплати през 2017 г. в областта болнична помощ, лекарства и лечение на български граждани в чужбина“, обясни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RAg8

Факт 10.11.2017 10:11:56

Винаги,когато някой дава разумно предложение той е оплют от статуквото. Поздравления за автора на това предложение.А относно -дали разходите биха били с пъти по-малки,то отговорът е категоричен-ДА

Гост 09.11.2017 22:35:49

Затичали са се специалисти от чужбина да ви идват тук да ви работят. И на които трябва да платите хонорара, хотела, ресторанта ,самолетните билети и разнообразни за свободното време у нас. Някои са явно с плиткоумни мераци и си мислят ,че могат да местят лекари , както у нас с комсомолско поръчение и за жълти стотинки. Аман от простотии. Абе, седнете си го напишете преди да давате интервю и вижте как изглеждат глупавите ви идеи, щото се излагате като кифладжии.

Компетентен 09.11.2017 18:56:00

А мангизи отде ?

Зъбчо 09.11.2017 16:31:15

Ченгето Дечо дето си купи директорското място , пак дава акъл .

Гост 09.11.2017 14:55:00

Ха,има да чакаме.Нали Ананиев е главния инициатор да не се плаща надлимитната дейност!Негови са думите,че в здравеопазването не трябва да се допуснат допълнителни плащания.


Още новини
Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда
23.01.2019 15:46:59

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда

Общо 2 596 000 лева от забавени заплати са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда в ...

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК
23.01.2019 15:22:07 Надежда Ненова

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК

МЗ работи в посока за създаване на мерки за засилване на контрола в ТЕЛК. Това съобщи зам.-минист ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...