Понеделник, 24 Юни 2019
16
ян
 

Д-р Грозев: Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници

Надлимитната дейност формира 20% от дълговете на лечебните заведения

Вторник, 16 Януари 2018 | 12:04:59
12

Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод вчерашния протест на общинските болници. Проблемите в общинското здравеопазване се мултип

Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод вчерашния протест на общинските болници.

Проблемите в общинското здравеопазване се мултиплицират навсякъде - и на областно, и на университетско ниво, цялата болнична помощ е засегната от тези проблеми, коментира той, като отбеляза, че ситуацията в извънболничната помощ не е много по-различна.

Запитан дали цените на клиничните пътеки, които не са променяни от години, са основната причина за проблемите в сектора, д-р Грозев обясни, че тази тема е залегнала в преговорите за Националния рамков договор. Заради по-късното им стартиране обаче разговорите в тази насока все още не са започнали. Във всеки случай той заяви, че експертното мнение, включително на управителния съвет на БЛС, е категорично, че не може да се допуска поголовно увеличение на цените на пътеките, а трябва да има диференцираност и то там, където клиничните пътеки повече от десетилетие не са променяни.

Д-р Грозев напомни и че едно от основните искания на общинските болници е разплащане на надлимитната дейност, която той за пореден път определи като „изключително отвратително понятие“. Той подчерта, че тя е отчетена, но незаплатена и изтъкна, че тя на практика формира 20% от задълженията на лечебните заведения. „С незаплащенето на тази дейност се формират дълговете и започваме да говорим за лош мениджмънт“, категоричен бе той. Припомняме, днес стана ясно, че Върховният административен съд е обявил за нищожни лимитите на болниците за 2015 г.

Според него е нужно да има диференциация, структурни промени и реформа. „Общинските болници, част от тях, имат своето място в системата на здравеопазването“, категоричен бе той.  

Що се касае до въвеждането на диагностично свързаните групи, д-р Грозев коментира: „Когато започна да се поставя въпросът за диагностично свързаните групи, в момента в който се достигна до ценообразуването, нещата приключиха“. В тази връзка той посочи, че най-вероятно ще се окаже, че е нужен два пъти по-голям бюджет за здравеопазване, ако те се въведат.

Според д-р Грозев въвеждането на електронни централизирани търгове за лекарства, медицински изделия и консумативи ще доведе до намаляване на разходите. „Ние вече една година говорим за това“, подчерта той. Д-р Грозев засегна и темата за описа на касовите бележки от общопрактикуващите лекари, като посочи, че от БЛС са предупреждавали, че това ще доведе до хаос. „Никой не си направи труда да го чуе, никой не искаше да го коментира, защо“, попита той.

„Вярно е, че трябва да има контрол, вярно е,  че трябва да има икономисти, вярно е, че трябва да има финансисти, които трябва да осъществяват своята компетентна намеса в тази система, но когато това се превръща в самоцел, нещата стигат до това положение и те продължат катастрофално надолу“, заяви в заключение д-р Грозев, подчертавайки, че са нужни спешни мерки. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D%Qe

Гост 16.01.2018 14:56:42

Ако ще разсъждаваме-вземете от онези,дайте на нас,значи сме прошляци.Трябва ясно да заявим всички цени на КП да са на европейско ниво. Нали искат да се лекуват по европейски.Тиквите да се оправят в търсенето на пари.Как се намериха за полицаите 100 млн само с едно разлепване на билборд.С това не казвам да вземат от полицаите и да дадат на нас.

Гост 16.01.2018 13:51:05

Не системата е толкова сбъркана колкото юнашки та се краде ,а БЛС участва в краденето

Гост 16.01.2018 19:47:12

Крадат твоите червени другарчета от БСП и ГЕРБ от труда на лекаря. Партийният секретар пак не ти е казал истината

Гост 16.01.2018 14:51:55

Темата за краденето вече се изтърка поради липса на доказателства.Иди в партийния клуб да ти спуснат друга опорна точка.

Гост 16.01.2018 13:49:20

Грозев, пари има и те са в Инвазивната кардиология.Омръзна ми да лекувам хора с по 3-4-5 стенда.Намалее им партерия и ще има и за общинските и за областните болници.Ама не го правите щото сте на хранилка там.Крадете и вие ,хем от членски внос ,хем от защита на корпоративни интереси.Защо мълчите за преразхода на лекарства?

Гост 16.01.2018 19:43:58

Тъпите роби като теб гледат в канчето на другите роби вмсето да се изправят срещу робовладелеца. Какво като намалиш парите на инвазивните кардиолози бе г ъз ? Ми те ще заминат в Германия и ти ще ходищ след тях да ти слагат стендове или байпас утре. Едни РЕАЛНИ оценявания на дейностtа имаше при инвазивната кардиология и вие тъпаците искате и това да затриете . О чакай забравих ,че комунизмът означава равенство в мизверията .Тъпаци.

UK doctor 19.01.2018 01:40:20

Реални другият път. Заплатите, които инвазивните кардиолози в България получават да по-високи и от Германия и от Великобритания. Искам да ги видя как ще тръгнат да напускат България.

Гост 16.01.2018 13:43:17

До кога БЛС ще се крие и правят на луди за цените на пътеките по Инвазивна кардиология.Щото от там трябва да се свалят на половина и тогава ще има пари за да се дигнат цените на много други клинични пътеки.Като ще правят преговори да бъдат истински преговори ,а не имитация .Щото бюджета за болнична помощ е гласуван и освен ако депутатите не го прегласуват с повече пари , не виждам за какво въобще ще преговарят .То е ясно касата не може да надхвърли бюджета.

Гост 16.01.2018 12:37:18

Системата не е сбъркана, а нарочна e направена така!

+ 16.01.2018 13:23:08

+

Гост 16.01.2018 12:13:08

След това ще падат разните му там нищоправци-министри,депутати,премиери,президент и накрая държавата ще падне.Първата държава в света,самозатрила сепоради умишлено съсипване на здравеопазването си.

Гост 16.01.2018 12:11:39

ще има препоръки и за преструктуриране на областните болници - не се тревожи


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...