Четвъртък, 24 Януари 2019
07
ноем
9
 

Д-р Грозев: Кирил Ананиев е спокоен и диалогичен, надявам се да намерим общ език

Лекарският съюз ще коментира с новия министър надлимитната дейност

Вторник, 07 Ноември 2017 | 16:18:37 Надежда Ненова
9

„Г-н Ананиев дълги години се занимава с бюджетиране на системата на здравеопазване. Той е един изключително спокоен и диалогичен човек. Надявам се, че и по проблемите, с които сега ще се срещне, извън сферата на цифрите, ще намерим общ език.&ldqu

„Г-н Ананиев дълги години се занимава с бюджетиране на системата на здравеопазване. Той е един изключително спокоен и диалогичен човек. Надявам се, че и по проблемите, с които сега ще се срещне, извън сферата на цифрите, ще намерим общ език.“ Така председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев коментира пред журналисти номинацията на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев за министър на здравеопазването.

„Надявам се също, че г-н Ананиев, както нерядко го е демонстрирал, ще се вгледа в съсловието, ще погледне назад и надолу, за да види, че проблемите, които съществуват, са там, на работното място на колегите. Както и, че част от решенията произлизат от това ниво – от работното място на лекари и сестри. Здравеопазването не е само цифра, то е организация, то е отдаденост, то е човешка съдба и то в общонационален аспект. Цялото общество трябва да обърне внимание на системата ни на здравеопазване, на нейното финансиране, на нейното административно, законово, организационно обезпечаване“, каза още д-р Грозев.

По думите му в момента здравеопазването се намира в изключително неприятна ситуация. „Липсва Наредба 2 – пакета за дейности, по който да сключваме договори. Огромната част от стандартите ги няма. Всички тези проблеми ще се струпат в преговорния процес и на БЛС, но и на Министерството на здравеопазването. Ние сме подготвили пакет от предложения и върху Наредба 2, и върху стандартите и в първите дни от встъпване в длъжност на новия министър ще ги предоставим. Надявам се най-сетне да бъдем чути и разбрани. Ние не капризничим и не правим предложения с цел съсловието да извлече полза от тази ситуация, а те са в полза на цялото общество“, поясни д-р Грозев.

Той допълни, че с новия министър ще бъде коментирана и надлимитната дейност на болниците. „Това е уродливо понятие, особено за 2017 г., когато не сме достигнали обемите на брой хоспитализации и няма да ги достигнем. Въпреки това такава дейност ни се вменява. Договорираме 1,889 млн. хоспитализации за годината, в момента те са 1,420 млн., а вече сме почти средата на ноември. Декември месец се изплаща в следващата година. Кой е този човек, който може да се съгласи, че половин милион хоспитализации ще бъдат извършени в рамките на 40 дена? И на всичкото отгоре имат наглостта да ми говорят за надлимитна дейност, която и в момента тежи като дамоклев меч над болниците“, заяви д-р Грозев.

„И не само – погледнете какво става в доболничната помощ с регулативните стандарти. Отчита се икономия, а в същото време колегите страдат от липси. Не страдат обаче само колегите, страдат и пациентите – за консултации, за образна диагностика, за лаборатория. Кому е необходимо това да се случва? Ето по този въпрос ще се обърнем и към новия министър“, допълни още председателят на Лекарския съюз.

Той припомни, че увеличението в бюджета за здравеопазване е 407 млн. лв. за 2018 г. в сравнение с 2017. „Бюджетът е равен на 3,859 млрд. лв. здравоосигурителни плащания. От тях около 148 млн. лв. са в болнична помощ, но големият проблем е в извънболнична помощ. Искате да осъществяваме реформа, да се изпълнява стратегията на същото това правителство със срок до 2020 г., да се повиши значимостта на доболнична помощ, а е орязан бюджетът й до краен предел. Резултатът от това, което е искано от нас и е дадено още юли месец като предложение за 46 млн. лв. в извънболнична помощ – 23 млн. за ПИМП и 23,5 в СИМП, е, че са отпуснати общо допълнително близо 10 млн. лв. – 7 млн. за ПИМП и 2,9 млн. за СИМП. Ние с решение на БЛС отпреди седмица предложихме да бъдат добавени към заложените към момента средства още 10 млн. лв. за ПИМП и от 207.2 млн. лв. да се увеличат на 217 млн. лв., и 13 млн. лв. за СИМП, която от 222 млн. лв. да достигне 235 млн. лв. Това не е най-доброто, което може да се постигне, но до известна степен ще внесе спокойствие и сигурност в системата на извънболничната помощ. За болничната тепърва ще говорим“, отсече д-р Венцислав Грозев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова също коментира кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър, но подчерта, че това е личното й мнение. „Аз лично съм притеснена, че здравеопазването се дава в ръцете на финансист. Моите уважения към г-н Ананиев, той е изключително подготвен, но е човек на цифрите, на събиране и изваждане. Той би трябвало да се е справял добре с разпределението на финансите в НЗОК като председател на Надзорния съвет, но за съжаление проблемите продължават. Министерството на здравеопазването е институция, която трябва да прави политики. За мен е много важно какъв ще бъде екипът му, кои ще са заместниците му, защото когато се говори за нива на компетентност, за алгоритми, за стандарти, е добре това да се случва с колеги, които са подготвени в съответната област“, каза д-р Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#pNt

Гост 08.11.2017 20:20:07

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

Гост 08.11.2017 17:56:51

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

към Павловата 07.11.2017 22:35:54

за теб драга е важно само да гушкаш кинтите, да ти ходят по гъ...а шоюьорите, да ти носят дрехите на химическо чистене и да ти плащат апартамента. А пък аз лично съм притеснен, че ти изпълзя по нечестен начин от дупката на циганското ДКЦ и ньмаш капка морал, още по-притеснен съм, че колегите са били подлъгани да пуснат листче с твоето име. И най-много съм притеснен,че няма за тебе нито етична,нито контролна комисия и оня плювалник Тодоров мълчи като комунист на разпит, що не вряска сега след всичките ти безобразия. Или се правите,че нищо не знаете с тъпия ви управителен съвет дето сте все незнаещи,не можещи и непукиси. Такъв УС не е имало никога, такова падение лекарския съюз не познава откакто съществува.

огорчен 07.11.2017 22:26:31

Абе Грозев, ти до вчера разправяше колко добре работиш с Петров, сега пък не са ви разбирали и тепърва ще срещнете разбиране. За какво да ви разбират като вие сами не се разбирате.А тая със сметките - Галинка Павлова се нарича е наистина много по сметките. Ама собствените!!! Нима тя разбира от нива на компетентност, от алгоритми и т.н.,за които приказва.Тя разбира само да муфти,да си вкарва фирмите в БЛС, да прибира хиляди всеки месец от нашия членски внос и да живее в огромен апартамент,който пак ние плащаме. И ти Грозев позволяваш всичко това! Заедно двамата пеехте дитирамби на събора колко е добър тоя рамков договор,изманипулирахте колегите, а сега това било,па онова не било платено, имайте малко морал и се разкарайте с тая дърдоривата докато не сме ви изхвърлили насила.

Гост 07.11.2017 22:17:05

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

Патриот-майтапчия 07.11.2017 20:34:52

Без грам съмнение, другарят Ананиев е спокоен и диалогичен чиляк, такива са всички ДС поданици - спокойни, диалогични и добре подплатени през фалшивия ПСЕВДОпреход...

Гост 07.11.2017 18:00:10

'Надявам се също, че г-н Ананиев, както нерядко го е демонстрирал, ще се вгледа в съсловието (?!?!?) Ко каза,ко? Какви са тези лирични отклонения , вопли и въздишки ? Колкото калкулаторът ще ти изкаже съчувствие като си фраснеш палеца в крака на стола, толкова и Ананиев. 17 години само се надЕвате, надЕвате, в очакване на Годо. Аман от молюски и мекотели.

Гост 07.11.2017 17:32:00

Защо не каза нещо за забраната за сключване на нови пътеки? Сега работим за доболничната и предлагаш да отидат парите от болниците там. Без нови пътеки и с лимити на болниците за какви пари говориш? За лекарите от болниците БЛС стана мащеха. Няма ли други проблеми в системата, та се занимаваш с противопоставяне на съсловието? Или така е удобно на тези на които слугуваш. Погледни се в огледалото и си мисли за оставка, защото на Събора ще ти е горещо.

Гост 07.11.2017 16:55:00

Ама председателю , пускай си песента "Надежда" , тя ще увековечи името ти в съсловието. И ние докато ни бият , ругаят ще си пускаме песента на Графа и с нетърпение ще чакаме поредния събор на който да ви пратим с Галето там отдето изпълзяхте ,че вече прекалихте с некомпетентността си .


Още новини
Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка
24.01.2019 12:02:46

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка

Лекари от Кардиологично отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ спасиха живота на 98- ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...