Събота, 19 Януари 2019
16
окт
6
 

Д-р Галинка Павлова: Потребителската такса да се обвърже отново с минималната заплата

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 11:39:36
6

Таксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето е възможност здравната система да се справя с недофинансирането както на лечебните заведения, така и на практиките на общопрактикуващите лекари. Това заяви зам. председателя на БЛС д-р Галинка

Таксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето е възможност здравната система да се справя с недофинансирането както на лечебните заведения, така и на практиките на общопрактикуващите лекари. Това заяви зам. председателя на БЛС д-р Галинка Павлова пред bTV.

„В закона за здравното осигуряване е посочено, че Министерски съвет определя размера на потребителската такса. Функцията на тази такса от една страна е на регулатор - да няма ненужни посещения и да няма прекомерно потребление на системата и второ – това е едно подпомагане на практиките общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, поради недофинансирането“, каза д-р Павлова.

Тя допълни, че таксата е била закована на 2,90 лв. от МС през 2012 г. „Потребителската такса трябва отново да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Има 9 категории лица, които са освободени от плащането на потребителска такса. Държавата е най-силният субект на правото и не е редно тя да си създава привилегии като вменява на лекарите безвъзмездно да извършва дейности. Редно е обаче институциите да поемат плащането на потребителската такса на всички лица, които осигуряват и са освободени от нея“, каза още д-р Павлова.

„Таксата за извинителни бележки е по преценка на лечебното заведение. Те са търговски дружества и тъй като са регистрирани по търговския закон, не трябва да работят на загуба. Когато при тях се прояви проблем, те трябва да намерят начин да покрият тези дефицити. Не казвам, че с една медицинска бележка ще се реши проблема с недофинансирането, но това е един от механизмите“, допълни тя.

„Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, не свързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини. Детето отсъства поради проблем с родителя, детето не ходи на училище, защото прави нещо друго, детето трябва да получава, тоест неговите родители детски, а без въпросните медицински бележки, извиняващи отсъствията това не може да се случи и така. Тоест това се превърна и в лекарство за решаване на много и социални проблеми”, коментира семейният лекар д-р Силвия Стефанова. Тя обявява такса за такъв документ- 3 лева. „Ние решихме, че няма да участваме в процеса на решаване на социални проблеми с медицински документи, очевидно не съвсем с вярно съдържание”, заявява тя.

Председателят на Районната колегия на ОПЛ в Кюстендил д-р Румен Алексов не може да прогнозира колко от колегите на д-р Стефанова ще последват примера й. Предполага, че това ще са тези, които имат повече пациенти до 18 години. „Няма как да бъдат санкционирани колегите, защото аз всяка услуга, която един общопрактикуващ лекар предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да поиска съответната сума от този, който иска тази услуга, така че няма начин да бъде санкциониран”, посочи д-р Алексов. По думите му това поне малко би компенсирало бумащината, свързана с издаването на бележки.

Живка Бояджиева, председател на сдружението за развитие в българското здравеопазване, е категорична, че проблемът се корени в малкото осигуряващи се у нас. „Половината медицинска помощ у нас се плаща от пациента. В развитите страни този процент е около 10-20. Общият разход е 7 млрд. лева, а само 4 млрд. от тях се покриват от бюджета. Два милиона души се осигуряват, а останалите 4 млн. се покриват от бюджета и 1 млн. въобще не се осигуряват. Трябва да се увеличат парите от публичните средства”, каза тя.

По думите й като родител е против да се плащат бележките и има начин как да бъде заменена, но и лекарският труд трябва да се плаща.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
myj9

гост 16.10.2017 13:14:44

Значи, да разбирам, че до този момент лекарите са издавали медицински бележки, които не отговарят на здравословното състояние на децата и това се признава без притеснение в публичното пространство. По този начин лекарите сами омаловажават своя авторитет, раздавайки без притеснения въпросните медицински бележки и не биха имали скрупули да продължат да го правят, но при условие, че могат да си поискат такса. Ако всеки един от тях изпълнява стриктно задълженията си и прекрати тази порочна практика ефектът ще бъде налице. Сега отново ще издават медицински бележки за обслужване на социални проблеми, но вече срещу заплащане, съсвем регламентирано. По тази логика не е проблем, че се издава медицински документ с невярно съдържание, а проблемът е, че не носи девиденти на изпълнителя на услугата.

БЛС-Въоръжено Крило 16.10.2017 15:10:53

Само ти ли не разбра ,че това ще спре злоупотребите. А колкото до верността на документа. ЛЕКАРЯТ НЕ ОТГОВАРЯ,АКО ПАЦИЕНТЪТ СИМУЛИРА И ЛЪЖЕ. А точно това става -детето се успало и идват за медицинска бележка ,че е болно -лъже родителя, детето също. Стиктно изпълняване на задълженията на лекаря означава аз да му пусна изследвания и след това когато видя ,че му няма нищо да получи бележка за 4 часа престой за медицински преглед. Искате ли така да процедираме ? Аз много бързо ги отказвам да ми се мъкнат с фалшиви оплаквания...

Гост 16.10.2017 14:11:52

Може и да са издавали,но под натиск на родителите! Кой е по-виновен,а!

гост 16.10.2017 15:00:31

И тъй като натиска е станал огромен, е необходимо да му се наложи цена, за да има справедливост. А това, че се издава медицински документ с невярното съдаржание не влиза в сметката. "Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава" - кой ли е по виновен, а?

Гост 16.10.2017 19:15:43

Да ти го кажа директно-истинска бележка-2 лв.Фалшива-20 лв!Ако щеш!

агент-провокатор 16.10.2017 12:01:42

още един повод за напрежение пред лекарските кабинети...искай от бай Мангау 5 лева за бележка, защото чавето не е било на училище и няма да си вземат детсктите и стой та гледай...или пък ще стане както в софийския градски транспорт - контрольорите се разсейват да искат билети от тумбата мургави сънародници, които се прибират със 111 по околовръстното.


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...




Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...