Четвъртък, 24 Януари 2019
13
ноем
 

Д-р Галинка Павлова: Очакваме министърът да подкрепи искането за повече пари в доболничната помощ

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 11:28:10


„В момента очакванията на БЛС са свързани с окончателното приемане на бюджета на НЗОК и предстоящия преговорен процес на рамковия договор“, каза д-р Галинка Павлова пред БНР в отговор на въпрос за новия министър на здравеопазването Кирил Ан

„В момента очакванията на БЛС са свързани с окончателното приемане на бюджета на НЗОК и предстоящия преговорен процес на рамковия договор“, каза д-р Галинка Павлова пред БНР в отговор на въпрос за новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев. „Още тази седмица се надявам, че ще има среща с новия екип на министерството. В края на седмицата събираме национален съвет да решим как ще действаме оттук нататък, ако не са приети предложенията ни“, уточни тя.

Д-р Павлова припомни исканията на Лекарския съюз, свързани с преразпределянето на допълнителните 400 млн. лева, планирани в бюджета за здравеопазване за 2018 г. „БЛС настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 млн. лева и с 12-13 млн. лева парите за специалистите в извънболничната помощ. Това не е каприз, а е мотивирано и обосновано искане. Повечето пари в извънболничната помощ са в унисон с програма „Здраве 2020“, където е записано, че извънболничната помощ трябва да има тежест и съответно да бъде финансово осигурена. Това е препоръката и на Световната банка. Увеличението ще се изрази в повече направления за хората, за да имат по-добър достъп до специалистите, а и в повишаване на цените“, каза тя.

По думите на д-р Павлова приходът на общопрактикуващите лекари е средно 3000 лв. „Това не е заплата – от тези пари се осигурява издръжката на практиката, заплати на наетия персонал. При увеличаването на минималната работна заплата няма как да се остане на тези цени, които са при общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ“, поясни тя.

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че очакванията са министърът да подкрепи исканията за преразпределяне на парите в бюджета, а след това много бързо да се започне работа по нормативните документи. „В преговорния процес трябва да уточним какво точно ще купува здравната каса като медицинска дейност. Това беше регламентирано в Наредба 2, която в момента се обжалва пред петчленен състав на ВАС. В момента имаме нормативен дефицит и това създава редица трудности, ако щете и едно чувство на безперспективност.

Тя огласи още едно предложение на БЛС – да се промени законът и с парите от здравни вноски да не може да се купува недвижимо имущество, както е записано сега. „Настояваме от надсъбраните вноски да бъде даван процент на общопрактикуващите лекари и на специалистите. Досега тези суми отиваха за лекарства и болнична помощ“, каза д-р Павлова. „Секторът има дълбоко заложени проблеми в модела на здравноосигуряване и модела на финансиране“, допълни още тя.

„Не смятам, че това, че министърът е финансист, ще се отрази положително на системата. В екипа му има един-единствен лекар. Смятам, че медицината е изключително специфична област и не биха могли само финансисти да се справят с проблемите. Според мен трябваше във втория ешалон да има поне двама лекари, които разбират от обществено здравеопазване“, каза още зам.-председателят на Лекарския съюз.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NLR@


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...