!
Неделя, 08 Септември 2024
02
апр
 

Д-р Виолета Азис: Все повече хора търсят активно психологична помощ и са наясно с ползите от този вид подкрепа

Центърът предлага възможност за професионални стажове както на обучаващи се клинични психолози, така и на практикуващи специалисти от други специалности

Вторник, 02 Април 2024 | 16:10:05 Невена Попова


Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра за психологична помощ в УМБАЛ “Лозенец”. Има докторска степен по Kлинична психология от СУ “Св. Климент Охридски” в областта на психосоматичните заболявания.

Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра за психологична помощ в УМБАЛ “Лозенец”. Има докторска степен по Kлинична психология от СУ “Св. Климент Охридски” в областта на психосоматичните заболявания. Психодрама терапевт и специалист по групова динамика към Институт по психология на групите и Австрийската асоциация по групова динамика и групова психотерапия (ÖAGG). Сертифициран практикуващ Tele'Drama специалист – към международния ITI институт - единствената легитимна световна организация за обучение на специалисти за работа онлайн.

Преподавател към магистърска програма по Клинична психология на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ .

От 2010 г. работи като клиничен психолог в УМБАЛ “Лозенец“. Консултира хоспитализирани пациенти във всички отделения на болницата - пациенти с психосоматични оплаквания, преди и след кардиохирургични и други тежки операции, онкологични пациенти, болни на хемодиализа, преди и след чернодробна и бъбречна трансплантация, както и семействата и близките на пациентите.

Д-р Азис, у нас разкриването на центрове за психологична помощ към болниците не е честа практика. Какви са ползите за пациентите и персонала на болницата, когато в нея има такава специализирана структура?

Всъщност все по-честа практика е в болниците да има психолог или екип от психолози, които да работят с лежащо болните пациенти и с персонала на болницата. Всеки може да се възползва от този тип подкрепа, било то когато му предстои операция или интервенция, раждане или по-дълъг престой в болницата, но също така и по всеки един въпрос.

От няколко месеца ръководите центъра, който разкри Университетска болница „Лозенец“. Какво показва Вашият опит – какви пациенти са по-склонни да се доверят на психолога – като възраст, пол, ниво на образование, диагноза, вид лечение? Търсят ли помощ родители на деца, имате ли колаборация с Детска клиника?

Центърът в този състав действа повече от година под мое ръководство, а в болницата съм над 10 години.

Не мога да посоча един единствен профил на пациент, бих казала, че зависи от много фактори, но все повече хора търсят активно психологична помощ и са наясно с ползите от този вид подкрепа. А на въпроса за родителите – да, търсят помощ и проявяват инициатива. Ежедневно взаимодействаме с всички клиники и отделения в болницата, в това число и Детската клиника.

Не е тайна, че медицинските професии са съпътствани от сериозен и постоянен стрес. Търсят ли помощ медиците от психолозите?

Да, търсят помощ и се обръщат към нас по повод пациенти, във връзка с отношенията в екипите, но също и по лични въпроси.

Как е организирана дейността на центъра, как са подбрани психолозите, които работят в него, кои подходи в психологията и психотерапията се прилагат?

В екипа, освен мен, са и колегите Здравка Анина – психолог и психотерапевт и Любомир Драганов – психолог и групов аналитик. И двамата са професионалисти с дългогодишен опит в различни сфери на психотерапията и консултирането. Всеки от нас е обучен в различно направление. Работим с всички възрасти, водим групи за подкрепа на различни пациенти. Повече информация за центъра и за екипа можете да откриете на нашия сайт – www.psycholog.bg. Всеки може да запише час при някой от нас тримата през кол центъра на болницата или през платформата Superdoc, където са видими графиците на специалистите.

Разкажете накратко какво е постигнатото в едно направление, в което болница „Лозенец“ има традиции от години - трансплантационната психология?

Началото на Трансплантационната психотерапия и консултиране като практика в България е поставено в болница „Лозенец“, както Вие споменавате. Неин създател е професор Румяна Крумова-Пешева, която към момента ръководи магистърската програма по Клинична психология в Софийски университет „Климент Охридски“ и с която активно взаимодействаме. В болницата се провеждат стажове на студентите от няколко магистърски програми в университета в рамките на тяхното обучение. От скоро въведохме продължаващо обучение за онези, които имат желание да допълнят своя клиничен опит и след завършването си, както и за специалисти и професионалисти от здравните професии. Цялата информация отново е подробно описана на сайта на центъра.

Какви са насоките, в които ще се постараете да развивате центъра в близко бъдеще?

Имаме много идеи и инициативи, които са в процес на развитие. Най-актуални към момента са групите за бъдещи родители, както и родители на новородени деца. Групите се провеждат както на живо в болницата, така и онлайн за тези, които нямат възможност да се включат присъствено. Подробности за участие има на сайта на центъра, както и телефони и имейл за връзка.

Друга съвсем нова инициатива и възможност за специалистите са професионалните стажове, за които споменах по-горе. Програмата е интересна и разнообразна. Включва теоретични и технически модули, свързани със спецификите на работата на психолога и психотерапевта в болница, както и разбира се практика във всички соматични отделения.

В бъдещите ни инициативи са заложени проекти за групова работа с различни пациенти, както и колаборации във връзка с развитие на психосоматичната практика в България.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xAPU


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...