Понеделник, 21 Септември 2020
14
февр
15
 

Д-р Брънзалов: Не приемаме понятието "фалшив болничен"

Най-много болнични се издават през януари и феврури, когато е пикът на грипа, а не около празници

Петък, 14 Февруари 2020 | 10:53:04
15

„Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“, Това заяви пред БНР заместник-председателят на

„Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“, Това заяви пред БНР заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. 

По думите му целият проблем в настоящата обществена дискусия води началото си от темата за първите три дни на болничните и въпроса кой трябва да ги плаща. Според БЛС те трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“, т.е. от НОИ, а Службите по трудова медицина трябва да влязат в ролята си и да подготвят анализи на заболеваемостта във фирмите и препоръки за намаляването й.

Д-р Брънзалов бе категоричен, че лекарите не са съгласни с временната кризисна мярка, приета преди 10 години, с която бе въведен принципът работодателят да поема първите три дни от болничните, защото тази мярка на практика се превърна в постоянна.

„И, съответно, когато трябва да ползват тези благинки, които са плащали, за да могат да ги ползват, не е редно пак да се дават от работодателя, защото той пропорционално заедно с работника вече си е дал въпросните средства“, коментира зам.-председателят на БЛС. 

Д-р Брънзалов изрази твърдото несъгласие на колегите си, които се обявяват срещу извода, че във връзка с тези три дни и въпроса кой ще ги плати лекарите издават „фалшиви болнични“, заяви той.

„Никой еднолично – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента“, подчерта д-р Брънзалов. 

Той се спря и на темата за последващия контрол на режима от страна на пациентите. Зам.-председателят на БЛС защити тезата на Сдружението на общопрактикуващите лекари – НСОПЛБ, която то разпространи в становището си до медиите и институциите, а именно, че лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му. Медикът поясни, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на конкретни данни от официалната статистика на НОИ за болничните листове и апелира да се вземат предвид обективните факторите, които водят до по-висока заболеваемост, най-важният от които е застаряващото население,

„Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население“, посочи д-р Брънзалов и категорично подчерта, че най-много болнични се издават не около празници и не когато хората ходят на море в Гърция, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари, което е напълно резонно и логично.

Анализирайки темата за нарасналия брой средства, които се изплащат като обезщетение по болнични листове през последните години, зам.-председателят на БЛС призова да се обърне внимание и на факта, че в този период е нараснала многократно минималната работна заплата, нараснали са и размерите на осигуровките, като всички тези обстоятелства, взети в съвкупност са довели и до този ръст на сумите за болнични.  

Д-р Брънзалов изрази мнението на БЛС и на общопрактикуващите лекари в частност, че съсловието и против всякакви неясноти и объркване на работата на лекаря.

„Имаме диалог с работодателите и се обявяваме категорично за обективност при решаване на проблемите“, обобщи зам.-председателят на БЛС.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ysd1

Elf 18.02.2020 08:29:22

Bolnichen ot paziensko iznudvane e po-dobre.....Ili,,Bolnichen ili ste se otpisha ot praktikata,,!

"Гост"-ът 16.02.2020 10:54:29

Е ЛИЦЕМЕР, КАТО ОГРОМНАТА ЧАСТ О НАШЕТО Бг племе, вкл. и мен...

Сандоканъ 14.02.2020 17:05:07

Подкрепям напълно Брънзалов и Дулитъл! Системата (не само здравната) е така направена, че всеки българин в Бъгария е на местопрестъпленикето и всеки е в схемата!

Гост 14.02.2020 15:23:55

Тоя Брънзалов и т.н .Ветеринрка , да спрат да пишат глупости .Всеки документ с невярно съдържание е фалшиф .Лицето ,което го е попълнило , било то и лекар , е закононарушител и подлежи на санкция . Проблема е , че е трудно доказуемо . Но не и невъзможно . Болния , трябва да си купи лекарства , да спазва назначения му режим , да проведе контролни прегледи , а също така да бъде готов за проверка на мястото където боледува .

БЛС-Въоръжено Крило 14.02.2020 15:55:15

Абе тъпчо ти не разбра ли каква е основната причина за увеличените болнични ? Колегата ги е описал долу започнете да четете с разбиране на текстовете. Ако имаш информация като свидетел за документ с невярно съдържание то може да сезираш прокуратурата да дойдат да му набият канчето на този лекар ,който се продава за някакви смешни 20лева след като може да изкара двойно с едно домашно посещение за 20 минути съвсем честно. Само че за теб си най-вероятно няма да се обадиш , ,че си изнудил лекаря и ти е издал фалшив документ -затова трудно се доказва заради мръсните ви душички на ползватели на такива фалшиви документи когато се обаждате само ако не са ви нарушили интереса на ползване на незаконни болнични Иначе аз не издавам такива защото е унижение някой да ми диктува какво да давам. И просто не си заслужава. Но, това не ви пречи да наглеете.

Dr_Doolittle 14.02.2020 13:02:33

Значи фалшиви болнични от типа измолени, изклинчени , получени с изнудване има ,нека не се правим на отричащи очевидното ,защото е лицемерно и всички в обществото са наясно с това, най-малкото са получили поне един такъв болничен от личния лекар или друг специалист. Да,има такива колеги ,коти правят глупави услуги на тълпата,знам такива колеги които СИСТЕМНО го правят ,само и само да не им се отпишат утре от пациентската листа. Което е тъпо ,защото никой не ги уважава ,а ги имат просто като слуги на плебса.. Въпросът ,че тези незаконни болнични не са същественото за увеличаване на броя им през годините. Тези манипулатори от НОИ сравнят несравними периоди например:. Едно беше преди 2014 година , когато издаденият болничен на човек работещ в частния сектор за 3 дни например отиваше в кошчето на фирмата, защото работодателят знаеше ,че ще си загуби 3 дни по ходене при лелките на гише в НОИ да дава справки и да го оправя този болничен, едно е след 2015 година,когато всеки болничен отива вече директно чрез нета в НОИ и работодателят е принуден да го обработи на свой ред. Тоест болничните преди 2015 година просто бяха НЕРЕАЛНИЯТ брой болнични ,когато работодателите изобщо не си водеха работниците в болничен, а направо там си им превеждаха заплати за този период или си ги компенсираха по друг начин отсъствията. Още една причина за увеличаване на болничните листове е че всеки пациент може да излъже з,да симулира или да преувеличи оплакванията си така ,че да получи болничен лист. В условия на лимити за изследвания, това не винаги може и да се докаже. И това масово се прави от пациентите, а след това пишат по форуми колко корумпирани са лекарите. Другата гадна тенденция е системната пропаганда на комунягите от властта в очерняне на българския лекар,а това е още една удобна възможност да сеят клевети и недоказани обвинения и да насаждат омраза към лекаря. Може да се досетим защо- за да не правят никакви промени в заплащането на лекаря внушавайки на пролетарската тълпа , че 'Абе те си докарват доходи с измами, защо да им правим заплащането европейско'. Ето това са милиционерските манипулации на тиквите.

Николов 15.02.2020 07:29:57

Значи ЗЗОЛ овете за Вас са тълпа ? Няма що ДОСТОИНИ ЛЕКАРИ СТЕ !

Гост 18.02.2020 16:25:53

Каквото повикало ,такова се обадило. Само безпросветните тълпи от двукраки примитиви бият лекари. Затова изразът е правилен. За съжаление само някакви 10% от пациентите са коректни и не агресивни. Останалото е направо ПАПЛАЧ. И аз вече гледам да работя само за онези 10% от населението, не за всички.

Гост 15.02.2020 20:14:10

Направо сте долна сган ,плюскаща без мярка висококвалифициран безплатен лекарски труд.

Elf do Gost 16.02.2020 09:47:15 18.02.2020 08:44:41

Vsiako mnojestvo Hora upotrebiavashti,,Otivam da si vzema bolnichni,,e ne talpa,a sgan.Mrasna prestapna bezmoralna,gnusna,protivobalgarska,kriminalna dolna,otvratitelna SGAN.Tova za dva prokurora li e Nikolov?A vie koito podkrepiate prestapnici,sashto li ste prestapnik?Az mislia da?

Гост 16.02.2020 09:47:15

Това изказване е за прокурор !

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 14.02.2020 14:52:31

Докторе, чест и почитания! Направил си перфектната дисекция на проблема!

Да да 14.02.2020 12:17:37

Брънзалов, този път ми хареса. Поздрави!

ПОДКРЕПЯМ 100% 14.02.2020 11:05:34

ПОДКРЕПЯМ 100%

Гост 14.02.2020 12:11:11

Аз също!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“
21.09.2020 17:11:40

Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“

Възрастна жена е дала 6600 лв. на телефонни измамници за „ваксина срещу коронавирус“ ...

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО
21.09.2020 16:42:16

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО

Франция няма да купува дози ваксина срещу COVID-19 чрез схемата COVAX на СЗО, съобщи Агенция Ройт ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...