Четвъртък, 24 Януари 2019
09
ноем
6
 

Д-р Боряна Холевич: Реформата в ТЕЛК носи риск от отнемане пенсиите на работещите хора с увреждания

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 13:34:32
6

Цялата истерия в ТЕЛК се гради на фалшиви новини. Всичко започна с приказките „много са, много са, много са“. Фалшивите ТЕЛК обаче са не повече от 5%. Този въпрос може много лесно да бъде решен с въвеждането на електронна здравна карта и ед

Цялата истерия в ТЕЛК се гради на фалшиви новини. Всичко започна с приказките „много са, много са, много са“. Фалшивите ТЕЛК обаче са не повече от 5%. Този въпрос може много лесно да бъде решен с въвеждането на електронна здравна карта и единна електронна система. Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич.

По думите й в здравната карта в рамките на една, две или три години, в зависимост от заболяванията на лицето, ще бъде отразено всяко ходене на лекар, всеки преглед, всяко изследване и всяко пролежаване в болнично заведение. „Освен това ще стане безсмислено правенето на един куп изследвания непосредствено преди явяването на ТЕЛК, при единната електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК, която е свързана с НОИ и НЗОК. Тази система беше готова още 2010 г. и от години питам защо не работи“, коментира д-р Холевич.  

По думите й, промяната в наредбата за експертизата на работоспособността няма да реши нито един от проблемите на хората с увреждания. „При нея има единствено риск от отнемане на права, от отнемане на инвалидни пенсии на хора с увреждания, които работят. И нека спрем да заблуждаваме хората, че това не е така, тъй като реформата се справи с тази цел. Това, което ще се случи, беше казано още по времето на г-н Калфин - хора с увреждания, които работят или биха могли да работят, да не получават инвалидна пенсия. Всичко друго е вятър и мъгла. Както ние, така и хората с увреждания сме против термина „работоспособност“, подчерта беше д-р Холевич.

Тя беше категорична, че би трябвало да се определят видът и степента на увреждане и противопоказаните условия на труд, т.е. онези условия, които биха навредили на човека. След като човек се е осигурявал за настъпване на инвалидизиране поради трудова злополука, травма или общо заболяване, не би трябвало да води до спиране на това, за което се е осигурявал. "Работа за хората с увреждания няма. Работодателите не желаят да наемат хора с увреждания, въпреки стимулите от държавата, защото те по-често боледуват, по-често се налага да взимат болнични, логично е и да са по-бавни в работния процес”, заяви председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

„Лъжа е, че хората с увреждания у нас са около един милион. 518 109 са хората, получаващи инвалидна пенсия в България. Това е 7,1% от населението на България. Средно за Европа процентът е около 15, за Великобритания – 18,33%, Франция – 26,4%, САЩ – 22%. В държавата с най-голяма заболеваемост и смъртност от обществено значими заболявания излиза, че броят на хората с увреждания е най-малък. Хората не смеят да се явят на ТЕЛК, защото ги уволняват от работа. Хората са болни и работят“, допълни още д-р Боряна Холевич.

По думите й единственото, което трябва да се направи в ТЕЛК, е да бъде ревизирана наредбата за експертиза на работоспособността. „Категорично сме против освидетелстване на хора само по документи, защото това ще доведе до още повече корупция“, завърши д-р Холевич.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*BTv

гост 10.11.2017 09:42:18

Фалшивите ТЕЛК решения -5%,това вече е новина....Плащаш на човек от комисията ,получаваш направление за болнично лечение и излизаш/без да си влизал/ с диагноза ,покриваща група инвалидност .Това е схемата-забравих ,вече има и хора по веригата-поставени лица за прибиране на парите и предварителната уговорка, търсене на бъдещи пенсионери по болест И започва едно точене -заплата /без някакъв си данък/, пенсия ,транспортни, за лекарства,винетки . Увеличете средствата за хората с истинска нетрудоспособност,а местата за работещите инвалиди-определете и тяхната часова натовареност.

Гост 09.11.2017 20:57:02

Добър анализ. За съжаление тези, които вземат решение ще сътворят простотия.

Еди Койси 09.11.2017 20:34:36

Май, ако тези "реформи" тръгнат,ще има много заведени и спечелени дела срещу държавата и нейните своеволия.В нетърнеливо очакване съм

гост 09.11.2017 13:40:41

Холевич само ти колко фалшиви ТЕЛК си подписала като твоето поставено лице което работи при теб Надя и взима по 1000лв за да ти да подпишеш. Тази същата казва че ти ги взимаш но като мога да предположа тя доста парички харчи всички я виждаме съседи. Та се огледай около себе си .Престани да си медийна звезда още повече се разбира че ти спират доходите над заплатата.

Гост 09.11.2017 14:13:05

Eдна жена ти каза на Женския пазар май...

гост 10.11.2017 07:32:13

не една жена на женския пазар а това е тайна която всички в пета знаят


Още новини
Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК
24.01.2019 08:58:05

Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК

Ескалиралата за пореден път агресия срещу медици привлича вниманието на пресата днес. „Мини ...

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...