Сряда, 23 Януари 2019
28
ноем
6
 

Д-р Болтаджиев: Мораториумът върху новите дейности означава, че в системата няма да има нищо ново

Държавата трябва да си подреди къщичката, категорична д-р Таня Андреева

Вторник, 28 Ноември 2017 | 16:49:01
6

Мораториумът върху новите дейности във вече съществуващите болници означава, че на практика нищо ниво в системата няма да може да се внедри. Това мнение изрази пред БНР председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болт

Мораториумът върху новите дейности във вече съществуващите болници означава, че на практика нищо ниво в системата няма да може да се внедри. Това мнение изрази пред БНР председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев в коментар за предложените в закона за бюджета на касата ограничения за догодина.

Припомняме, според първоначално предложения текст в бюджета на касата за 2018 г. се предвижда ограничение за сключване на договор с нови болници, нови дейности в тях, както и реимбурсиране на нови медикаменти за период от една година. При второто разглеждане на парите за здраве за 2018 г. в бюджетната комисия обаче бе приета лека корекция, според която нови дейности ще могат да се поемат от касата, стига до момента те да не са се извършвали на теорията на конкретната РЗОК.

„В определени болници няма да може да се работи нещо повече от това, което се работило като номенклатура като заболявания, диагнози, така че разликата е голяма“, обясни д-р Болтаджиев. Той коментира и изказванията, че болниците у нас са прекалено много и конкретното сравнение, дадено от финансовия министър Владислав Горанов за броя на лечебните заведения в Холандия. В тази връзка Болтаджиев отбеляза, че у нас лечебните заведения са 366, от които болниците са 316. От тях 49 са санаториуми. „265 са болниците за активно лечение. Но те защо са толкова – защото политиците в един момент решиха, че медицинските центрове, каквито бяха очните, ги регистрираха като болници“, заяви още той, като допълни, че по света това е дейност, която се прави в центрове, а не болници. В резултат, стана ясно от думите му, в момента имаме над 40 подобни болници.

Що се касае за Холандия Болтаджиев посочи, че лечебните заведения там са 643, процентът, отделян за здравеопазване е 10,3% от БВП, докато у нас той е 4,1%, а средствата на глава от населението са 17 пъти по-големи, отколкото в България.

От своя страна бившият здравен министър д-р Таня Андреева посочи, че очевидно има проблем, при положение, че имаме недобро здравно състояние на фона на разкриването на нови лечебни заведения и при непръснато покачващ се ресурс за болнична помощ. Този проблем трябва да започне да се решава, категорична бе тя, като допълни, че държавата трябва да въведе ред в собствената си система. „Моето лично мнение е, че трябва да има временна забрана за разкриване на нови лечебни заведения, докато държавата не си направи ясна картина за това колко лечебни заведения, с какви специалности и по какви дейности ще заплаща лечението на пациентите си“, заяви тя. „Държавата първо трябва да си подреди къщичката“, категорична бе Андреева.

След това според нея ще дойде ред и на разкриването на нови здравни фондове. Що се касае до мораториума за новите лекарства, тя посочи, че надали това е най-добрата стъпка. В същото време обаче отбеляза, че навсякъде в Европа, преди да се поеме нов медикамент от фондове, се изискват доказателства за ефективност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jXWH

Компетентен 29.11.2017 10:43:14

Андреева няма право да говори, понеже по време на тяхното управление нищо свястно не се свърши. Дори Гайдарски закачи ЦЯЛОТО здравеопазване на 6% здравна вноска , нещо нечувано в света. А колегата частник е в правото си да иска и да иска , въпросът е че няма ресурс достатъчен и че частните болници са в приливигировано положение.

f 29.11.2017 15:35:45

Колегата частник като иска, никой не му пречи да си го постигне сам. Никой не го ограничана за "нови дейности". Ама той частника иска от държавното...

Гост 29.11.2017 19:31:43

Мои той 'частникът' ще внедри нови технологии ,ама ТИ ЩЕ ГИ ПЛАЩАШ БЕ МУХЛЪЛ и то КЕШ ,а не чрез здравното ти осигуряване, което даваш на държавата. Толкова сте прости и тъпи ,та вдлъбнати

g 29.11.2017 22:29:27

Къде чу и видя "внедряване на нови технологии"? Мораториума е за разкриване на нова дейност към дадена лечелна структура, с която дейност съответният район на РЗОК вече е обезпечен, т.е. има кой да я прилага по линия на здравното осигуряване и не е нужно да се генерира нов излишен разход за развиване на тази дейност. Май някой не може да мисли.

лекар, социалист 28.11.2017 19:40:27

Тези и двамата са празнодумци, които знаят да повтарят само по 5 заучени фрази. И стига сте ни пробутвали тази Андреева. Ако не беше близка до Станишев, никога нямаше някой да е чувал за нея. Ясно какво и е нивото щом е близка с Янка Кюркчиева.

Гост 28.11.2017 19:54:51

Или си лекар,или комуняга! Лекар-комунист-такова животно няма!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...