!
Неделя, 08 Септември 2024
25
ноем
2
 

Д-р Ангел Кунчев: Повишава се интересът към противогрипните ваксини

Ако някъде има излишък, количествата ще бъдат своевременно пренасочвани там, където има недостиг, увери той

Понеделник, 25 Ноември 2019 | 11:54:17
2

Тази година в България са влезли два пъти повече ваксини - 280 000 дози, но въпреки това те очевидно не достигат. Това заяви пред БНР тази сутрин главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По неговите думи 120 000 от внесените количеств

Тази година в България са влезли два пъти повече ваксини - 280 000 дози, но въпреки това те очевидно не достигат. Това заяви пред БНР тази сутрин главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По неговите думи 120 000 от внесените количества са предназначени за безплатна ваксинация по програмата за имунизиране на възрастни хора – над 65-години, а 160 000 дози са доставени в аптечната мрежа.

Д-р Кунчев бе категоричен, че интересът към противогрипните ваксини се е увеличил пред последните години, след като у нас дълго време обхватът на имунизациите е бил 2%-3%  и вече е изключително трудно да бъдат предвидени необходимите количества.

"Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията", обясни главният държавен здравен инспектор.

Според него тази тенденция също ще доведе до промяна в заявките, но това  може да се случи за следващите години. Д-р Кунчев се спря и на мотивите на здравното министерство да обособи тази възрастова група като приоритетна – от една страна, защото такава е практиката в страните от ЕС, а от друга – защото хроничната патология  е характерна за възрастта над 65 години и е важно тези хора да бъдат предпазени. В някои страни като Дания например, възрастовата граница дори е по-ниска – 55 години, обясни той.  

"Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални“, посочи още д-р Кунчев.

От думите му стана ясно, че засега не е снабден единствено регионът на Централна Южна България, включващ областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, но количествата ваксини ще бъдат доставени още днес. По информация на фирмата дистибутор, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще могат да разполагат с ваксини и да ги поставят на пациентите, които са се записали. Ако се появи излишък, той ще може да бъде пренасочен към джипита, при които се е появил недостиг, като затова здравното министерство е получило уверението на фирмата – дистрибутор. Личните лекари обаче няма да могат да ваксинират деца или хора от други възрастови групи, за тях единствената възможност ще остане да си я закупят от аптечната мрежа. Д-р Кунчев допълни, че се полагат максимални усилия внесените количества да бъдат използвани на 100% до края на тази година и припомни, че през януари периодът вече няма да бъде подходящ за имунизация.     

Главният държавен здравен инспектор категорично отхвърли идеята за лошо планиране на необходимите количества ваксини от страна на здравните власти и посочи като пример САЩ, където поради недостиг се провежда лотария и само спечелилите я получават право да се имунизират.

„Дефицитът е в цял свят, защото възможностите на индустрията да произвежда са такива“, посочи д-р Кунчев.

Той поясни, че в перспектива не се очаква поскъпване на ваксините – според него цената на 3-валентната ще се запази около 10-12 лв., а на по-съвременната 4-валентна ще продължи да е около 20 лв.

„Голяма разлика в цените можем да очакваме, когато се произведе универсална ваксина, която с една имунизация ще можем да гарантираме имунитет за по-дълго време, а не само за един сезон“, прогнозира главният държавен здравен инспектор.       



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zfJs

БЛС-Въоръжено Крило 25.11.2019 13:38:00

Какъв интерес бе герберасти? Сутринта днес дистрибуторът на тези безплатни ваксини (Стинг) обяви ,че количествата са свършили. А половината лични лекари не са получили дори 10 ваксини ей така за парлама. Ако пациенти четат това нека се обаждат на МЗ тел 02/02 981 01 11 и 0800 14 800 (НЗОК) и да ги питат къде са шумно рекламираните безплатни противогрипни ваксини. От сутринта пациенти се карат с нас все едно ние сме обещали нещо на плебса. Срам за тази кочинка - да използват личните лекари като щит те да обясняват наглата здравна политика на герберастите , които дори за 10% от населението наф 65 г не са осигурили ваксини ,а само за 6-7%

Един ОПЛ на 33 25.11.2019 13:21:18

С цялото ми уважение към д-р Кунчев, но точно в този момент и той, и от Санофи би трябвало да мълчат и дума да не обелват за грипните ваксини.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...