Сряда, 23 Януари 2019
20
окт
 

Държавата ще финансира и инвитро процедури на онкоболни жени

Петък, 20 Октомври 2017 | 14:43:39 Надежда Ненова


Решението на кабинета за увеличение на финансирането на инвитро процедурите доведе до промяна в три нормативни документа. Първо беше променено постановлението на МС от 2009 г., което позволи с обществени средства да се направи още един опит инвитро плю

Решението на кабинета за увеличение на финансирането на инвитро процедурите доведе до промяна в три нормативни документа. Първо беше променено постановлението на МС от 2009 г., което позволи с обществени средства да се направи още един опит инвитро плюс четири трансфера замразени ембриони. Предстои да бъде преработен и стандартът за асистирана репродукция, като работната група започва работа по него, стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването днес.

На сайта на МЗ пък вече са качени за обществено обсъждане предложенията за промени в правилника на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). "Според мен има няколко много важни момента. Използваше се един медицински показател за включване или не в процедурите инвитро, който колегите, занимаващи се с тази медицинска дейност, са заменили с друг, много по-информативен. Това е прецизираща промяна. Дава се възможност на двойки, при които единият партньор или и двамата партньори имат генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури", каза зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Една от генералните промени е възможността онкоболни жени до 35 години вече да могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. „Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите му“, посочи д-р Ненков.

„Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми“, каза председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки без стимулация. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на ЦАР. Променят се критериите към клиниките-партньори на центъра. Сегашните партньори трябва да покажат 20% успешна клинична бременност или 15% успешни раждания. Досега изискването беше да се докажат двата критерия заедно. Кандидатстващите за партньори клиники имат право на избор – или да докажат успеваемост по един от двата показателя за последните три години, или за последните три процедури.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F5Ak


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...