!
Неделя, 08 Септември 2024
05
септ
 

До 2050 г. в света над 130 милиона души ще са с деменция

Стартира кампанията „Да живеем заедно” за проблемите на хората с когнитивни нарушения

Сряда, 05 Септември 2018 | 12:24:48


Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напре

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че 24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години. По литературни данни за 2015г. 47 милиона души по света живеят с деменция. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015).  

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Трайков, чиято последна ревизия от 2007г. включва и други типове деменции. Екипът, ръководен от проф. Трайков към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. този изследователски екип е член на European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочат, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция (около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст. Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция  и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това  - много сериозен социален проблем.

Тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет-София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата. Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

 

ВХОДЪТ Е С ПОКАНИ
Регистрация и заявка за покани на
http://bit.ly/jiveem

Програма:

12 септември 2018 г.

18.30 ч. – Откриване на кампаниятаот член-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", зам. председател на Българското дружество по неврология

19.00 ч. – „А защо да не живеем заедно” – игрален филм, Франция – Германия, 2011, 96 мин.

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Филм за старостта може и да не звучи много забавно на някои, но всъщност комедийният ракурс прави "А защо да не живеем заедно?" много интелигентно и приятно преживяване. Тук кино-ветерани като Пиер Ришар, Джейн Фонда и Джералдин Чаплин се изправят пред задачата да изиграят собствената си възраст. Чувството за хумор стикова дружината и ритането на камбаната наистина ще бъде с финес. Но най-вече – в добра компания.

18 септември 2018 г.

18.30 ч. – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”:

Чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", зам. председател на Българското дружество по неврология

Доц. Маргарита Райчева, дп – ръководител на Центъра за невропсихологични изследвания към УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София

Доц. д-р Шима Мехрабиан–Спасова, дм – европейски експерт в областта на деменциите, невролог в Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София

Обсъждане на медицинските, социалните и психологическите аспекти на болестта на Алцхаймер; новите диагностични критерии и лечебни алгоритми в областта на деменциите; въпроси свързани със социалните програми, лекарствената политика и ангажирането на институциите в грижата за тези болни.

19.00 ч. – „Синдром” документален филм, България  (30 мин.)

Документалният филм „Синдром” е посветен на едно от най-тежките в социален и медицински аспект състояния – деменцията. Личната история е в епицентъра на повествованието. Филмът поставя въпросите за точната и навременна диагностика, адаптацията на хората с деменция, ролята на близкия човек в преодоляване на страха и тревогата от диагнозата „болест на Алцхаймер”.

19.30ч. –„Alive inside” – „Душата живее, 2014, американски документален филм (78 мин.)

Alive inside е вдъхновяваща история за музиката и паметта, която печели наградата на публиката за документални филми на Sundance Film Festival през 2014 г. Това е вълнуващ разказ за удивителните терапевтични въздействия на индивидуално подбраната музика при хора с деменция. Филмът представлява специален интерес и за професионалисти от здравната и социална система. 

20 септември 2018 г.

18.30 ч. – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”, ръководител чл.-кор. проф. Л. Трайков, дмн

19.00 – “Honig im kopf” - „Глава пълна с мед” – игрален филм, 2014 г., Германия

Семейна драматична и същевременно комедийна история, специален разказ за любовта между Тилда и нейния дядо Амандус, който преди да заболее от болестта на Алцхаймер е бил много обичан бонвиван и глава на семейството. Десетгодишното момиче намира много емоционален, чувствителен и хумористичен път към Амандус, който често е изгубен в своя свят.

Забележка: Възможни са промени в програмата.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KEYv


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...