Неделя, 21 Април 2019
10
май
3
 

До два месеца представят анализ на болестите, които най-често лекуваме в чужбина

Четвъртък, 10 Май 2018 | 16:55:15 Ирина Пекарева
3

Въпросът с дълговете на НЗОК към здравни каси в Германия е уреден на ниво министри. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 3 май. Дължимите плащания към Германия – една от държавите, към ко

Въпросът с дълговете на НЗОК към здравни каси в Германия е уреден на ниво министри. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 3 май.

Дължимите плащания към Германия – една от държавите, към които нашата Здравна каса има най-големи задължения – са почти изчистени в рамките на предвиденото в бюджета за тази година.

„Специално за Германия мога да кажа, че в хода на нашето председателство знаете, че имаше среща с министрите на здравеопазването. Министър Ананиев имаше двустранна среща с германския министър на здравеопазването, който е бивш заместник финансов министър на Германия и там се очертаха параметрите, които ще се плащат към германската страна. Той беше доста впечатлен. Благодари за това, че тази година сме предвидили средства в такива размери. Каза, че ще сподели това с техните фондове. Както и параметрите за следващата година. Не мисля, че от страна на Германия ще имаме проблеми“, казва пред надзорниците зам.-здравният министър и председател на НС на Касата Жени Начева.

Преговори по разсрочване на дълговете към фондове в други държави обаче все още няма, става ясно от думите й. „Що се отнася за другите държави, към които има по-големи задължения, може би е необходимо да се предвиди провеждане на срещи на ниво фондове, за да се изпълни решението на Надзорния съвет, както и да се очертаят параметрите за следващата година отсега още, за да не се изправим в началото на следващата година тепърва да започваме да водим разговори“, коментира Начева.

След като въпросът към момента е разрешен по отношение на задълженията ни към Германия, остава същото да се направи и за другите ни големи кредитори – Австрия, Испания и Франция.

Припомняме, в началото на февруари тази година стана ясно, че НЗОК дължи на чужди здравни фондове над 240 млн. лв., като 133 млн. лв. от тях са просрочени.

От стенограмата става ясно още, че едно от заболяванията, от които български пациенти се лекуват най-често в ЕС, е малигнен меланом на окото. „Хората просто са принудени да ходят там, защото много често в този случай нашите специалисти казват – премахване на органа. Докато там просто се лекуват. Факт е, че тук препоръката е премахване, а не лечение“, коментира във връзка с това представителят на пациентите в Надзора адв. Андрей Дамянов. „Ако забележите и следващата диагноза е същата история. Просто хората са принудени да ходят не защото някой е решил, че иска там да се лекува, а просто, защото тук се предлага решение от типа боли ме пръста – ще го отрежем“, заявява той, като отбелязва, че през годините броят пациенти, лекуващи се от подобни заболявания зад граница, непрестанно нараства.

Много са случаите на търсене на помощ в ЕС и за онкологични заболявания, както и за алогенна костно-мозъчна трансплантация, става ясно още от думите на надзорниците.

Проблемът обаче на този етап не може да се реши с предлагане на такова лечение у нас. „Ако започнем да развиваме такъв тип технология, тя е относително скъпа и обучението е скъпо за прилагането на радиохирургия. Проблемът е дали можем да поддържаме подобен капацитет за хората, които имат нужда и не е ли по-добре да ги изпращаме там, отколкото да развиваме такъв тип лечение. За това трябва анализ. Не са чак толкова много пациентите, за да бъде ефективна радиохирургията“, коментира зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.

Предстои анализ на заболяванията, от които български пациенти се лекуват зад граница, който до два месеца трябва да бъде представен пред Надзорния съвет на НЗОК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G*mD

докога 11.05.2018 12:40:47

Уж всичко уредено, а пък "все още", "ще", "предстои да", "необходимо е да се предвиди" и пр. благопожелания в бъдеще необозримо време! Тези не схвана ли, че с тактиката "калпаво разиграване на топката по тъч линията или в собственото наказателно поле" води единствено до ефектни автоголове в изначално прокъсаната им и халтава мрежичка! Но то, каквито са бюджета, треньорите и играчите, такова е и мачлето!

Гост 10.05.2018 18:21:24

По-интересно ще е от какво се лекуват българите у нас. Това е тайна, която се пази повече от дълговете към чуждите фондове.

ЗОМБИ 10.05.2018 17:02:00

1ЛЪЖИ КАКТО ИЗЛЪГА ЗА ДЪЛГОВЕТЕ 2ХОДЯТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ЗАЩОТО ТАЗИ ПРОСТЪКЕСА СПРЯ ЛЕЧЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ А ОПЕРАЦИИТЕ СА БЕЗ ПАРИ У НАС.


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...