!
Неделя, 08 Септември 2024
31
март
3
 

Доц. Кунчев: Заболеваемостта и заетостта на леглата ще са фактор за нови мерки

Четвъртък, 31 Март 2022 | 10:54:35
3

Редица мерки, свързани с организацията на работата в болниците, както и допълнителните средства, които получават медиците за работа на първа линия – това са част от нещата, свързани с извънредната епидемична обстановка, които остават и след отпад

Редица мерки, свързани с организацията на работата в болниците, както и допълнителните средства, които получават медиците за работа на първа линия – това са част от нещата, свързани с извънредната епидемична обстановка, които остават и след отпадането ѝ. Това припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. „Засега е сложен период от три месеца, а след това ще се направи опит за компенсиране на заплатите, така че да няма реален спад“, уточни той.

COVID леглата в болниците също остават, каза доц. Кунчев, като припомни, че и към момента малко под 2000 души с COVID са на болнично лечение. „Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на епидемията и пандемията. Едното е чисто юридически термин, нещо, което сме използвали като инструмент, за да можем да реагираме по-ефективно, но другото са нормалните мерки, които прилагаме и за други заболявания, за други инфекции“, посочи той и даде пример с грипните епидемии, които се обявяват всяка година както на регионално, така и на национално ниво.

Главният държавен здравен инспектор отново заяви, че отмяната на епидемичната обстановка не бива да кара хората да пренебрегват всички мерки. Той посочи, че заради ниските нива на ваксинация у нас трябва постоянно да имаме едно наум, да знаем, че при каквато и да е нова вълна ние сме по-рисковата част от Европа. „Затова и не се отказваме от имунизационната комуникационна кампания. Много хора казват – късно е за такава кампания. Късно е. И аз предпочитах откакто започна пандемията да имаме комуникационна стратегия и да изпълняваме такава, да убеждаваме хората – почти нищо нямахме в тази посока. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено“, коментира той и заяви категорично, че трябва да се продължат усилията в тази посока. „Късно е, но е по-добре да се прави, отколкото нищо да не се прави“, смята той.

Три ще са индикаторите дали отново са нужни противоепидемични мерки – заболеваемостта, заетостта на обикновените болнични легла и заетостта на интензивните легла, стана ясно още от думите на главния държавен здравен инспектор. Той посочи, че оттук нататък е важно да не пада нивото на надзор над ситуацията, да се продължат усилията по отношение на имунизацията и да се спазват най-елементарните – вече препоръчителни – мерки: дистанция, маски, лична хигиена и дезинфекция.

Запитан защо е предложил епидемичната обстановка да се удължи до 15 май, доц. Кунчев отговори: „Поради ниското имунизационно покритие и поради неяснотата за това какво се случва в Западна Европа – това начало на нова вълна ли е, или просто едно леко повишаване, което ще бъде овладяно“. Той призна, че през времето на пандемията за последните две години мненията на експерти и политици често са били в сблъсък и отбеляза, че когато става въпрос за здраве, е добре всички останали аргументи да останат по-назад.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rqj%

Гост 31.03.2022 15:13:45

Кунчев е най-голем ия нагаждач и нищоправец в здравеопазването. Не го мислете... Пак ще тръгне да обикаля света на държавна сметка, като преди Ковид.

Да да 31.03.2022 14:18:11

Куньо, затвора те очаква! Дано скоро да сте там с кликата ти!

Гост 02.04.2022 01:25:29

Дано ама надали. Гладна кокошка просо сънува.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...