Сряда, 23 Януари 2019
25
ноем
 

Доц. Жана Казанджиева: Благодарение на традиции в лекарските фамилии има все още лекари в България

Събота, 25 Ноември 2017 | 11:23:00 Надежда Ненова
16

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” беше един от главните специалисти, които преглеждаха и тестуват безплатно за кожни алергии в рамките на IХ-та Национална кампания за ди
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” беше един от главните специалисти, които преглеждаха и тестуват безплатно за кожни алергии в рамките на IХ-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания,  която се проведе от 20 до 23 ноември. Тази година тя беше насочена към контактния дерматит и към алергии, възникващи в работната среда. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители, манкюристи, шивачи и кроячи (поради контакта с текстилни бои). В риск са работещите с химикали, селскостопански работници, хигиенисти и много други. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. Пред Zdrave.net доц. Казанджиева сподели защо е избрала дерматологията и как се справя с несгодите в професията.

- Доц. Казанджиева, каква е причината да изберете медицината за свой професионален път?

- Това е фамилна професия. Майка ми и баща ми са лекари, синът ми е лекар, съпругът ми. Това са неща, които почти се наследяват и слава Богу, че е така, защото България е на път да остане почти без лекари. Хората, които са от лекарски семейства са някак си по-закърмени с всички неприятности, които носи професията и са малко по-всеотдайни. Мисля, че благодарение на дългите традиции в лекарските фамилии има все още лекари тук. Винаги се шегувам, че като семейство можем да направим цяла клиника. Наистина положението е трудно обаче и почти всички мои братовчеди и племенници са в Америка или в Германия. Т.е. масово младите напускат заради несравнимо по-добрите условия в чужбина.

- А кога избрахте дерматоалергологията?

- Аз съм си класически дерматолог, възпитаник на старата школа. Младото поколение предпочита да работи в областта на естетиката, докато моето поколение много повече сме насочени към класическите кожни болести, а естетиката е просто допълнение. Дерматоалергологията е клон на дерматологията, така както са клон дераматомикологията (науката за гъбичните заболявания), венозните улкуси. Алергологията е много по-нова специалност. За тези които смятат, че дерматоалергологията е част от алергологията ще припомня накратко историята й.

Началото на дерматоалергология е поставено от известния учен Алберт Найсер. За тези, които са имали съмнителната привилегия да се разболеят от трипер, това е човекът, който е открил причинителят на болестта. По това време лечението е само с живак, но той предизвиква много странични реакции. Търсейки как да ограничи страничните реакции, Найсер прави първото тестуване. В днешно време има европейска стандартна серия за тестуване, има хора, които следят динамиката на алергените в Европа. В демато-алергологията ние категорично сме европейци. Ползваме стандартната европейска серия, а резултатите ни по отношение на честотата на алергиите с нищо не се различават от средноевропейските. На първо място като главен алерген е никелът, след това кобалт и хром. Веднага след металите се нареждат козметичните алергени - перувиански балсам, парфюмите и консервантите.

- Какво трябва да избягват хората с тези алергии?

- Алергичните към никел трябва да избягват подобни накити, руж, фон дьо тен, консумация на броколи, зелен  фасул и ядки, а при алергичните деца - да се наблюдават при допир с подобни играчки, детски гримове, лепило, боксови ръкавици и др. Никелът се съдържа и в медицински изделия, импланти, копчета на панталони, монети.

- Какъв е процентът на хората с алергии?

- Очакванията са през 20-30-те години на нашия век всеки втори да е с алергия. Ние все по-успешно се борим с инфекциите, а нещата в природата са в равновесие и съответно алергените стават все повече.

- Вие по какъв начин се справяте с психическото напрежение?

- Вероятно благодарение на това, че цялото семейство сме лекари. Не мисля, че някой друг би изтърпял жена, която работи от 7 до 7. Детето ми като беше малко също се чувстваше сравнително лишено от майчиното си внимание, но това са неща, които с течение на времето просто се приемат. Иначе мисля, че като във всяка професия – професията се нагажда към семейния живот и обратното. Но голямо значение има разбира се откъсването и зареждането за преодоляването на т.нар. „бърнаут“ синдром. Лекува се с конгреси и конференции, когато виждаш, че медицината върви, на какво ниво се движи и се радваш на новите открития. Минала съм през много неща в дерматологията. Напоследък много се занимавам и с детските хемангиоми, много дълго време се занимавах с усложнения след татуировките. Работила съм много, много неща. Просто в медицината спасението е, когато нещата са ти интересни да задълбаеш в тях и да гориш в тях. Иначе не се получава.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QZuc

Гост 28.11.2017 09:59:02

Фамилността, особено в Кожна клиника, не е позитивно явление и е причина за смях и подигравки.

Гост 27.11.2017 14:20:31

"Това са неща, които почти се наследяват "-Тая стринка съвсем се е сдухала. Останала е в седемдесетте. "Почти се унаслдяват!?"- "Разсъждава" съвсем по Мичурински и Лисенковски.

Приятел 27.11.2017 08:13:12

Не виждам какво се захванахте с едно изречение за фамилността в професията, казано от доц. Казанджиева. Вярно, "бърнаут" синдромът е повсеместно явление...

Гост 27.11.2017 14:15:06

Щом сам ти не виждаш, как може да ти се покаже нещо, като не си окат.

Приятел 28.11.2017 18:01:02

Тази дума "окат" какво означава? И на какъв език е?

Гост 01.12.2017 09:24:13

"Чети! То прави сляпото окато — из тоя извор целий свят гребе — за малко труд дарява то богато, по-скъпо то е от елмаз и злато: чети: а, б." Иван Вазов, "Говедарче"

Гост 27.11.2017 10:06:30

Просто фамилиите го превърнаха в проблем

Гост 27.11.2017 12:11:05

На кого е проблем ?

Гост 26.11.2017 13:38:59

Децата на лекарите трябва да стават обущари,може би! За да се вреждат някакви си лекарчета!

UK doctor 03.12.2017 01:53:23

Не, просто трябва да има равен старт за всички. Стига привилегии за фамилиите.

До Лекарчето 26.11.2017 11:49:44

Наредбата за специализация и тя е направена за фамилиите. Първо трябва да работиш специалността и после да имаш право да специализираш.

Лекарчето 26.11.2017 11:47:07

Не можем да се "вредим" от фамилиите, чувстваме се излишни цял живот. Без връзки сме, в периферията. Омръзнаха ни.

Нефамилен лекар 25.11.2017 20:12:35

За съжаление не "унаследяването" на професията е гаранция за наличие на лична мотивация и персонални възможности за това да станеш добър лекар. Не малко деца на лекари учеха и учат медицина не по свое желание, а защото така им е "наредено". Сравненията на другите коментиращи за Унивеситетски болници у нас, в които работят на едно и също място 2-3 поколения лекари в една специалност е практика, непозната в цивилизования свят. Дарбата да практикуваш медицинското "изкуство" не се унаследява. Примери - много и навсякъде.

академик 25.11.2017 19:40:45

Е, това за фомилиите нацели десятката. Не случайно на МУ-Пловдив му казват "мама, татко и аз, баба, дядо и внуче". Отвратителни нагажждачи, лицемери и готованковци, това са децата на този и онзи!

.. 25.11.2017 11:56:59

голяма работа са фамилните традиции добре че ги имаме интересно ми е как другите държави се справят без да имат такива традиции ..

Един ОПЛ на 33 25.11.2017 11:45:35

О, да, това за фамилността в лекарската професия това ние, произхождащите от велекарски фамилии лекар, много добре го знаеме. Цели феодални кланове се заформиха в болниците. Проверете в произволна държавна УМБАЛ


Още новини
Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда
23.01.2019 15:46:59

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда

Общо 2 596 000 лева от забавени заплати са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда в ...

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК
23.01.2019 15:22:07 Надежда Ненова

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК

МЗ работи в посока за създаване на мерки за засилване на контрола в ТЕЛК. Това съобщи зам.-минист ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...