Сряда, 23 Януари 2019
23
окт
 

Здравният министър проф. Николай Петров:

Добрият модел на управление - задължителен за всички болнични директори

България трябва да има здравна карта, категоричен проф. Петров

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 11:31:12
15

Всички кандидати за болнични директори ще трябва да управляват лечебните си заведения по модел, който е доказано добър. Това стана ясно от интервю пред БНТ на здравния министър проф. Николай Петров, който коментира подготвяната от него стратегия за упр

Всички кандидати за болнични директори ще трябва да управляват лечебните си заведения по модел, който е доказано добър. Това стана ясно от интервю пред БНТ на здравния министър проф. Николай Петров, който коментира подготвяната от него стратегия за управление на лечебните заведения на фона на кризата в редица болници у нас.
„Тази стратегия няма да бъде панацея, а опит за вменяване на добрите управленски модели върху останалите“, обясни той. „Ако предположим, че не всички хора са еднакви, по същия начин не всички директори на болници са еднакви – като подготовка, като чистота на помислите, като действия“, коментира той. „Тази стратегия ще бъде точно това – добрите модели, облечени в рамка, които обаче ще бъдат част от договора за управление и всеки, който е кандидат да бъде директор на лечебно заведение, ще бъде длъжен да работи и да играе в тази рамка на добрия модел“, категоричен бе той.

Проф. Петров коментира и кризата, в която са изпаднали редица лечебни заведения у нас, като обясни, че тези в Ловеч и Враца са се превърнали в нарицателни за системата. Проф. Петров обаче се въздържа да посочи кои други болници са в тежко състояние, но подчерта, че управителите по места полагат големи усилия да ги стабилизират. „Работещите в тези болници нямат вина, те работят и очакват заплатите си и когато това не се случи, това рефлектира върху тях и техните семейства“, изтъкна той. Конкретно за болницата в Ловеч проф. Петров заяви, че има порочни практики, но подчерта, че оценката дали те са умишлени ще бъде на прокуратурата.

Що се касае за очаквания бюджет за здраве за догодина, който предвижда над 400 млн. лв. повече в бюджета за НЗОК, здравният министър заяви, че това е добро решение на Министерство на финансите и на премиера. Той обаче отбеляза, че това е и много по-голяма отговорност, която изисква рационално изразходване. „В момента се движим в един омагьосан кръг – знаем, че са нужни повече средства за здравеопазване, но нямаме аргументите да кажем защо“, посочи той.  

Проф. Петров беше категоричен, че клиничните пътеки трябва да бъдат преостойностени и прегледани по отношение както на съдържанието, така и на много детайли като задължителния болничен престой и други фактори. Особено внимание според нето трябва да се насочи и към пренасочването на дейности към извънболничната дейност, което по думите му ще намали товара върху бюджета на касата. Той не пропусна и темата за остойностяването на медицинския труд, като припомни, че амбицията е да бъдат определени базите за заплащане на лекарите с различна квалификация и натовареност. По въпроса се работи активно с Българския лекарски съюз.

По  темата за отпадането на здравната карта проф. Петров посочи, че тя е била опит за регулация. „Ние нямаме друг избор, освен отново да извървим стъпките, така че здравна карта да има. България трябва да има здравна карта“, категоричен бе той. Според него не може пазарът на здравни услуги да е „тотално свободен“, след като се финансира от едно място.

По темата за електронното здравеопазване министър Петров обясни, че целта е да се приключи с хартиените епикризи, рецепти и т.н. Той подчерта, че има разписан ясен план и целта е това да се случи до края на полугодието на 2018 г.  В тази връзка проф. Петров посочи, че едва 30 000 души до момента са се възползвали от придобиването на уникалния код за достъп до системата и допълни, че предстои кампания, която да промотира тази услуга с цел по-голям обхват.

Здравният министър коментира и темата за медицинските изделия, посочвайки, че там има много голям ресурс, който не е достатъчно регламентиран и изсветлен. Той беше категоричен, че пациентът трябва да има право на информиран избор по въпроса, което би могло да се случи чрез създаването на регистър.

За д-р Евгений Желев, който почина преди дни след инцидент, проф. Петров заяви, че той е бил „прекрасен човек и доказан мениджър като кмет, директор на болница и министър“ и е имал  още какво да даде на здравеопазването у нас. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ctkP

до Тодоров 25.10.2017 21:32:19

Ти пак глупости пишеш - защо не си видиш твоята работа като член на контролната комисия на лекарския съюз.Защо позволихте слагачите Грозев и Павлова да дадат връчването на наградите НА СЪСЛОВИЕТО, НА СЪСЛОВИЕТО - ЗАПОМНИ - да ги връчат министъра, В.Симеонов,Дариткова и т.н. Какво общо имат те с тези награди,това е предателство към колегите,това е празник на българския лекар и ако искат висшите държавници да си връчват награди,да си измислят празници. Срам, позор за всичките, а ти си пълен галфон защото мълчиши не реагираш, защото вашата контролна комисия нищо не прави. Свалячи, а тука по форумите пишете срещу министъра.Защо, това което казва е правилно, не е правилно вие да му давате да връчва нашите награди.Объркани нещастни глави!!!!!

д-р Г. Тодоров 28.10.2017 13:28:00

Сега, да се изясним: КК на БЛС е от 7 човека и досега има 24 решения, може да ги видиш на страницата на БЛС, особено решение Но 23. За обидните определения, благодаря, те обиждат теб, не мен!

edin 25.10.2017 23:47:02

Е, чак пък на Тодоров да му кажеш ,че мълчи ! Ами то само той вдига шум бе колега! Той не спира да го прави .

edin 23.10.2017 22:09:00

Страх ме е ,че този наш цирей наречен здравеопазване ще се пръсне скоро. 500 милиона вече не са шега.Спомням си Дянков как бе подивял при 300. Сега е тишина ,но тя е тишина преди буря. Та бих задал следния въпрос на министъра- Как ще се справи с тези задължения? Тишината е притеснителна.

д-р Г. Тодоров 23.10.2017 22:01:22

Политика на зелените чорапи! Те са винаги в обувките, а обувките са винаги подвалстни на командата - равнис! По Финансовия министър или по НЗОК. Все тая! Човека е свикнал да го командват ! Мирно г-н генерал. Остава ние да ви кажем : Свободно!

П.Петров 23.10.2017 21:59:57

„Тази стратегия ще бъде точно това – добрите модели, облечени в рамка, които обаче ще бъдат част от договора за управление и всеки, който е кандидат да бъде директор на лечебно заведение, ще бъде длъжен да работи и да играе в тази рамка на добрия модел“ ,категоричен бе проф. Петров. Точно така. Незабавно уволнение на директори и бордове, довели болниците до фалит, търсене на отговорност и обявяване на конкурси за нови директори, като се изключи шуробаджанащината.

д-р Г. Тодоров 23.10.2017 22:05:40

Петьо, как да се изключи шуробаджанащината , особено при военните? Това е абсурд, те с нея са откърмени. Търсим отговорност на беззащитните. На останалите им съдираме всички кожи от тялото! Приватизиране на приходите и национализация на разходите е верую на хора като този псевдогенерал!

гост 23.10.2017 20:19:47

"Добрият модел на управление - задължителен за всички болнични директори" - това ми звучи точно като партиен лозунг от времето на развитото социалистическо общество.

Praktika 23.10.2017 15:18:58

Прав е проф. Петров. Колкото да не се иска на някои и колкото и злоба да се таи в душите на някои. Без здравна карта ще е налице диспропорция в разпределението на ресурсите. И сега го има. Но ще се задълбочи. На фона на демографската ситуация и политическата (национална и международна) ситуация, ще настъпи крах. Край на здравето, на нацията. Въпросът на пръв поглед елементарен - някаква си здравна карта, по тежест е съдбовен. Не е само за пари, a за бъдещето.

Гост 23.10.2017 19:16:10

И какво като направиш райониране и ограничения бе чичка, лекари и медсестри ще намериш ли да ти работят за жълти стотинки ? Значи мизерният бюджет да си го къткаме за по-малко болници и лекари, пък пациентът ни дреме колко километра ще минава в търсене на лекар ? ТОВА Е ФАСАДНО ЗДРАВОПАЗВАНЕ БЕ , докога комунетата ще хитрувате ,че осигурявате здравни грижи. Как с 3 милиарда се прави здравеопазване за 7.5 милиона души , носите ли отговорност за тази лъжа ? Крахът настъпва защото тъпанари се оправдават с такива аргументи и не носят отговорност . Единствената диспропорция е в лъжите пред електората , а в същото време отпускани мизерни средства в дисонанс с лъжите на избори.

Гост 23.10.2017 16:18:03

Диспропорцията става пропорция,когато на лекарите започне да се плаща по европейски,а в нежеланите места за лекарско присъствие-двойно и тройно повече от европейското.Иначе трябва да върнете комунистическото разпределение.Което няма как да стане,драги!

Гост 23.10.2017 13:27:29

знаем, че са нужни повече средства за здравеопазване, но нямаме аргументите да кажем защо“, посочи той.' Е как да нямаш аргументи бе, зелен чорап. Аргументът е ,че Чехия има двойно по-голям бюджет за здравеопазване ,а Австрия 22 пъти по-голям . Не знаете какво да кажете на Тиквоний и си траете като мишки , това ли е проблема ? Аргументи нямали . В страната с най-малък бюджет за здравеопазване унизителен за 'бяла страна' , глупавите чиновници нямали аргументи. А това ,че до 5-6 години няма кой да ви работи , а това ,че не можете да купите чужд медицински персонал? .Още аргументи искате ли ? Всеки среднощколец ще се аргументира по-ясно от вас царедворците на Тиквата.

dok 23.10.2017 12:49:30

Ще е голям майтап като изтече цесията на 52та милиона в ББР и ВМА трябва да почне да ги плаща какво ще говори министърчето? Пълен профан. И тотално разочарование. Най-яркото доказателство, че добрият външен вид не е белег за интелект. Уви.

Гост 23.10.2017 12:45:50

Palen profan, misli samo za dalaverki, dano tazi sedmica mu e poslednata.

Гост 23.10.2017 11:37:50

В главата му е пълен айрян. Постави рекорд за брой глупости в минута


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...