Четвъртък, 13 Декември 2018
24
ян
6
 

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

На общопрактикуващите лекари не са изплатени и средствата за ваксинопрофилактика за същия период от време

Сряда, 24 Януари 2018 | 09:59:23
6

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медиците за разликата в потребителската такса на пенсионерите. Дължимото е за последните четири месеца на 2017 г., става ясно от писмо, изпратено от Националното

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медиците за разликата в потребителската такса на пенсионерите. Дължимото е за последните четири месеца на 2017 г., става ясно от писмо, изпратено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до здравния министър Кирил Ананиев.

„Това са неизпълнени от страна на МЗ законови задължения, тъй като НЗОК разпределя тези средства, при условие, че те са постъпили от МЗ. Основанията за заплащане на посочените суми са коректно подадени от изпълнителите на медицинска помощ, проверени и одобрени от НЗОК/РЗОК. Изпълнителите на медицинска помощ, в частност, общопрактикуващите лекари сме издали и съответните отчетни финансови документи (фактури) за получени, но всъщност неполучени от вас средства, което също ни поставя в абсурдно положение да платим данъци върху неполучени суми, поради приключилата финансова година. Идентична е ситуацията с дължимите суми по Национални програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции - имунизации, които провеждаме при децата“, посочват от сдружението си в писмото.

Те отбелязват, че става въпрос за дължими от МЗ суми за извършена дейност, която е отразена в амбулаторния лист на пациентите, подписани от самите тях, а за децата – от техните родители или настойници.

„Осигуряването им от държавния бюджет е социална политика, която се реализира през бюджета на МЗ. В този смисъл, неизпълнението на този ангажимент за нас е не само некоректно отношение към ИМП, но и саботиране на приета от правителството социална политика, което води до повишаващо се напрежение и недоволство сред ИМП и се отразява негативно върху нашата дейност“, подчертават от НСОПЛБ и настояват ведомството да се съобрази със законовите разпоредби и в най-кратък срок да осигури изплащането на дължимите суми, отпуснати от държавния бюджет в полза на възрастните хора, на изпълнителите на медицинска помощ.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j#Xd

123 31.01.2018 13:34:13

получавал ли е някой касов бон за платената такса? Има ли личен лекар който да плаща данък за тези суми?

? 24.01.2018 13:25:51

НЕ е ли ПМС 193/2012г.?

и таз добра 24.01.2018 15:44:08

С ПМС 193/2012г. се определя РАЗМЕРЪТ на сумите, а 313/2013 го изменя и допълва с реда за за плащане на РАЗЛИКАТА и съответно с образец на финансовия отчет. А "ИНФОРМАЦИЯТА" на касата кой номер е?!

и таз добра 24.01.2018 13:01:38

Редът за заплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите е определен с Постановление на МС №313/27.12.2013 и се отчита към касата с финансов отчет по образец към това постановление. С промяната в ЗЗО чрез ЗБНЗОК се въвежда и нов отчетен документ, в който да се посочват номерата на издадените документи за заплатените суми, но без да се указва ред, форма и съдържание. Не следва ли за този НОВ документ да се ОБНАРОДВА ново Постановление на МС, или ако приемем, че това е отчетност към касата да се ОБНАРОДВА анекс към НРД. Или най-малкото да се "въведе" със съвместно указание, подписано от НЗОК и БЛС. А не с някаква си "ИНФОРМАЦИЯ относно отчетен документ....", касата ултимативно да налага задълженя на договорните си партньори за ред на отчитане, форма, формат и съдържание на този НОВ отчетен документ. Доколко този неподписан пасквил има правни последици за договорните й партньори?!

Dr_Doolittle 24.01.2018 10:13:17

Киро Ананиев Халваджийския Тефтер си позволи НЗОК да задлъжнее към чуждестранни фондове и здравни системи в размер на над 200 милиона лева, какво остава за някакви доста по-малки суми към перверзно наричаните от тях 'договорни партньори' . Колеги, увеличете другите такси в практиките ви за да компенсираме поредните педалски номера на мръсното прасе касичка. Въведоха глупости като амбулаторни номера в ученическите бележки- въведохме такси. електората плаща за глупостите на управляващите щом си ги избира, хайде мислете творчески. ОПЛ практиката не може да си позволи загуби ,както държавните болници чакащи някой да им подхвърли подаяния.

ОПЛ 24.01.2018 10:07:41

За сведение след като г-н Ананиев е министър на здравеопазването ,г-н Горанов на финансите и г-жа Начева председател на надзорния съвет на НЗОК то ние ОПЛ трудно ще си получаваме изработените парични средства с труд и социална политика за наша сметка


Още новини
БПЦ постави редица условия, за да подкрепи трансплантациите у нас
12.12.2018 17:07:22

БПЦ постави редица условия, за да подкрепи трансплантациите у нас

Българската православна църква - Българска патриаршия дава благословение за извършване на транспл ...

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията
12.12.2018 16:49:12

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...