Сряда, 23 Януари 2019
06
окт
6
 

След среща между БЛС и народни представители на ДПС:

Депутати се обявиха срещу лимитите и монопола на НЗОК

Петък, 06 Октомври 2017 | 17:11:25
6

Депутати се обявиха против налагането на лимити в болничната система, както и монопола на НЗОК. Това стана ясно след проведена в парламента среща между ръководството на БЛС и депутатите от ДПС. Съсловната организация беше представена от &

Депутати се обявиха против налагането на лимити в болничната система, както и монопола на НЗОК. Това стана ясно след проведена в парламента среща между ръководството на БЛС и депутатите от ДПС.

Съсловната организация беше представена от  председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, главният секретар д-р Стоян Борисов, председателя на Акредитационния съвет д-р Юлиан Йорданов, както и членовете на УС на БЛС проф. Борислав Китов и д-р Иван Маджаров. От ДПС в разговора са участвали д-р Нигяр Джафер, д-р Хасан Адемов, д-р Джевдет Чакъров и г-н  Йордан Цонев.

В отговор на поставените от БЛС проблеми депутатите са изразили тревогата си за случващото се в болничната помощ и в здравноосигурителната ни система. Те са декларирали, че са категорично против болничните лимити и ще продължат да искат премахване монопола на НЗОК, въвеждане на допълнителен стълб на здравно осигуряване и създаване на конкуренция. Освен това ще настояват за рационално използване на парите, които плаща Здравната каса, информират от БЛС.

Д-р Грозев е поставил акцент върху необходимостта да бъдат защитени предложенията на БЛС за промени в Закона за бюджета на НЗОК и в Закона за здравното осигуряване. Той е изтъкнал, че от десет години няма увеличение на болничното финансиране, въпреки повишената минимална работна заплата, всеобщото поскъпване на медикаменти и консумативи, както и амортизациите в лечебните заведения. Д-р Грозев е поставил и въпроса, свързан с бюджета на касата за 2018 година, посочвайки, че ако той бъде завишен с около 300 млн. лв., сътресенията в системата ще са по-малко.

Д-р Грозев се е спрял и на проблемите на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Присъстващите в срещата са се обединили около виждането, че при преизпълнение на приходната част на държавния бюджет с повече от два милиарда лева, е недопустимо лечебното заведение да фалира, с което от медицинска помощ да се лишат жителите на цели области.

Тема на разговор е било и остойностяването на медицинските дейности, като всички участници в разговора са го определили като тежък проблем, изискващ незабавно решение.

От БЛС са подчертали и необходимостта да се върне авторитета на лекаря, както и на останалите служители, заети в сектора.

Д-р Юлиан Йорданов е засегнал проблема за продължаващото медицинско обучение на лекарите, като е обявил,че за централно и източноевропейските лекарски организации това обучение е приоритетно. Според него, за да се утвърди същото виждане у нас, трябва да се вземе политическо решение за промяна в Закона за съсловните организации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hcFH

аз 08.10.2017 20:27:12

Няма проблем.Обаче и да се въведе доплащане-колкото плаща касата-толкова доплаща и болният!

ЗОЛ 08.10.2017 15:33:19

Вместо демонополизация на НЗОК много по справедливо е 50% от здравните вноски да остават в лична партида и да се усвояват само след подпис на лицето титуляр!

Учуден 08.10.2017 10:37:04

Много ми е интересна позицията на Йордан Цонев защото той поне разбира от бюджет и финанси. То всеки може да обещава и да застава зад искания , но като се опре до разпределяне на парите - всеки свива рамене...

Гост 07.10.2017 17:57:46

Наливат се пари само в измислени частни болници, а за общинските които лекуват най-тежките случаи нито лев.

Гост 07.10.2017 11:40:20

Изумен съм от дъвченето на едни и същи невчесъни мисли - Грозев не знае, че какъвто и да има излишък и 1 лев за нито една държавна болница не може да се даде. Оня бастун Йорданов, налива бензин в огъня, като иска да му се променя закона, лобистите Китов и Маджаров редят легото за себе си. Бог знае как ги е гледал д-р Адемов. Мъка.

Гост 08.10.2017 20:31:56

Защо не може да се даде.Защо бързо забравихме времето на двойното финансиране на болниците-да се върне пак.Тогава заплатите бяха горе -долу прилични, а като останахме само с касата паднаха двойно.Държавата като е собственик да си финансира и стопанисва собствеността,за да може да функционира нормално.и стига с тези олигофренски оправдания,че Европа не давала9те само наливат масло в огъня на комундерите!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...