Неделя, 29 Ноември 2020
14
окт
 

Проф. Виктор Златков:

Деканският съвет ме покани за ректор

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


„Обстановката е тревожна и затова бях приятно изненадан, когато деканския съвет – четиримата декани, ме покани

„Обстановката е тревожна и затова бях приятно изненадан, когато деканския съвет – четиримата декани, ме поканиха на разговор. Обсъдихме проблеми, които стоят в момента в университета и евентуално за неговото бъдеще. След като нормално поисках няколко дена да размисля, взех решение с каквото мога да помогна“. Така новият ректор на Медицинския университет - София проф. Виктор Златков обясни кандидатурата си на извънредното Общо събрание на университета, на което беше отзована досегашният ректор проф. Вихра Миланова.

Той подчерта, че е налице конфликт в управлението, който обаче не е измислен от него. „Безспорно трябва да се доверим на колегите от Александровска болница, които издадоха една декларация, разтревожени за състоянието на управлението на университета, която лично аз напълно подкрепям. Там имаше подписи на много видни клиницисти, които безкрайно уважавам. Лично аз нямам никакви лоши отношения с досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Работили сме професионално добре, имали сме общи пациенти. Лично аз мога само да й пожелая да продължи успешно работа в катедрата, която ръководи. Разбира се, тя е и високо ценен специалист в областта на психиатрията, който е безспорно нужен на страната“, поясни проф. Златков.

Новоизбраният ректор заяви, че приоритетите му са запазване на автономията на университета, както е гарантирана от закона, и възстановяването на академичния дух. „Не може да се делим на приятели и врагове, защото утре пак сме заедно с нашите пациенти и проблемите на обучението. Най-важното е да не позволяваме сатанизирането на хората, защото те са най-големият капитал на университета. Във всички случаи много е важна и приемствеността. Рязкото скъсване на взаимовръзки в управлението е един нонсенс, който не трябва да се допуска, за да се запазят традициите“, каза проф. Златков.

Според него обаче лошите неща от последните месеци са прекъсването на инвестиционната политика и проблемите с взимането на съответните решенията за развитието на учебния процес. Той отново благодари на деканите на МУ-София за това, че са запазили стабилността на учебното заведение и не са допуснали нарушаването на учебния процес.

„Моля проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение пред медиите. Може да е интересно, но университетът си иска работата. Тя има право и са подадени съответните искове, но те не отменят решението на Общото събрание. Ако случайно съответните органи решат друго, ние напълно ще се подчиним на закона“, допълни проф. Златков.

Скандалът на Общото събрание

„Общото събрание беше свикано със заповед от председателя му проф. Генчо Начев. Предварително бяха раздадени покани на 400 делегати, в които беше включен дневният ред на събранието. Втора точка беше отзоваване на проф. Миланова като ректор, а трета – избор на нов ректор. Първата беше доклад на зам.-ректорите и деканите за конкретната ситуация на управление в университета“, каза председателят на изборната комисия на Общото събрание на МУ - София проф. д-р Радослав Гърчев.

„Проф. Генчо Начев изпрати няколко писма до проф. Миланова да качи на сайта информация за предстоящото събрание. Тя не направи това и го обяви за незаконно. На събранието се регистрираха 340 души, което означава, че тези хора желаеха да дойдат на събранието и желаеха отстраняването на проф. Миланова. Ако те не искаха това, нямаше да дойдат и проф. Миланова щеше да си остане ректор“, допълни той.

Необходимият кворум е бил 267 души, а са присъствали 340. В залата обаче влизали само регистрирани делегати. Имало е 8 изборни бюра, а регистрацията е ставала срещу лична и делегатска карта. Бюлетината се е давала при гласуване, избирателят влизал в кабинка, гласувал, сгъвал бюлетината, връщал я и се подписвал, обясни процедурата проф. Гърчев.

По думите му от 331 гласували се получили 263 гласа за отзоваване на проф. Миланова, 58 „против“ и 10 невалидни бюлетини.

Според проф. Златков са спазени всички условия, съгласно закона за автономност. „Към този момент единствено съдът може да изиска бюлетините. След като са готови всички основни протоколи, след като е изготвен протокол от заседанието, се предават на Контролната комисия, която в срок от един месец пред членовете на комисиите, които са се подписали, проверяват отново избора. Ако сега ги дам и разпечатам, анулирам избора“, каза проф. Златков.

Филиалите на МУ в чужбина

Новият ректор и екипът му отговориха и на обвиненията за филиалите в чужбина. „Обучението, което години наред се мъчехме да изнесем извън границите на България – в Кипър, Киасо, Швейцария, а тази година трябваше да започнем прием на студенти в Кьолн. От това обучение действително натрупахме 100 млн. лева. На 21 септември свика Академичен съвет, в който изобщо не фигурираше точка за изнесеното обучение. Най-изненадващото за мен обаче беше, че когато получих протокола от съвета в началото на октомври, видях, че е гласувано тази година да не се приемат студенти в Киасо, да не се приемат студенти в Кипър, да не се приемат студенти в Кьолн. Реално единственото нещо, което се гласува, беше да се започне акредитация на тези бази. Протоколът от Академичния съвет беше дописан, вменено ни беше да се закрият всички тези филиали“, каза зам.-ректорът на МУ проф. Радомир Угринов.

Според него проф. Сергей Игнатов и проф. Клисарова са коментирали конкретния случай с категоричното становище, че филиалите в чужбина са напълно законни. "През 2011 г. е приета в Закона за висшето образование поправка, която позволява да се прави такова обучение. Тази година се приемат 300 чуждестранни студенти. И те ще намаляват още, защото желаещите отиват в Стара Загора“, допълни проф. Угринов.

Според проф. Андон Филчев едно от най-големите нарушения на проф. Вихра Миланова като ректор е, че за четири месеца тя не е свикала нито един ректорско-декански съвет. „Управлението на проф. Миланова беше авторитарно и еднолично“, допълни проф. Угринов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fYaG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Напусна ни проф. Боян Лозанов - един от доайените на българската ендокринология
29.11.2020 14:57:45

Напусна ни проф. Боян Лозанов - един от доайените на българската ендокринология

След тежко боледуване, на 85-годишна възраст ни напусна проф. Боян Лозанов, един от доайените на ...

Д-р Елена Петкова: Надявам се пандмията да даде тласък на научно развитие във всички области на медицината
29.11.2020 11:02:22 Невена Попова

Д-р Елена Петкова: Надявам се пандмията да даде тласък на научно развитие във всички области на медицината

Д-р Елена Петкова завършва медицина в Медицински университет – Варна през 2005 г. През ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...