Четвъртък, 27 Юни 2019
14
окт
 

Проф. Виктор Златков:

Деканският съвет ме покани за ректор

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


„Обстановката е тревожна и затова бях приятно изненадан, когато деканския съвет – четиримата декани, ме покани

„Обстановката е тревожна и затова бях приятно изненадан, когато деканския съвет – четиримата декани, ме поканиха на разговор. Обсъдихме проблеми, които стоят в момента в университета и евентуално за неговото бъдеще. След като нормално поисках няколко дена да размисля, взех решение с каквото мога да помогна“. Така новият ректор на Медицинския университет - София проф. Виктор Златков обясни кандидатурата си на извънредното Общо събрание на университета, на което беше отзована досегашният ректор проф. Вихра Миланова.

Той подчерта, че е налице конфликт в управлението, който обаче не е измислен от него. „Безспорно трябва да се доверим на колегите от Александровска болница, които издадоха една декларация, разтревожени за състоянието на управлението на университета, която лично аз напълно подкрепям. Там имаше подписи на много видни клиницисти, които безкрайно уважавам. Лично аз нямам никакви лоши отношения с досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Работили сме професионално добре, имали сме общи пациенти. Лично аз мога само да й пожелая да продължи успешно работа в катедрата, която ръководи. Разбира се, тя е и високо ценен специалист в областта на психиатрията, който е безспорно нужен на страната“, поясни проф. Златков.

Новоизбраният ректор заяви, че приоритетите му са запазване на автономията на университета, както е гарантирана от закона, и възстановяването на академичния дух. „Не може да се делим на приятели и врагове, защото утре пак сме заедно с нашите пациенти и проблемите на обучението. Най-важното е да не позволяваме сатанизирането на хората, защото те са най-големият капитал на университета. Във всички случаи много е важна и приемствеността. Рязкото скъсване на взаимовръзки в управлението е един нонсенс, който не трябва да се допуска, за да се запазят традициите“, каза проф. Златков.

Според него обаче лошите неща от последните месеци са прекъсването на инвестиционната политика и проблемите с взимането на съответните решенията за развитието на учебния процес. Той отново благодари на деканите на МУ-София за това, че са запазили стабилността на учебното заведение и не са допуснали нарушаването на учебния процес.

„Моля проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение пред медиите. Може да е интересно, но университетът си иска работата. Тя има право и са подадени съответните искове, но те не отменят решението на Общото събрание. Ако случайно съответните органи решат друго, ние напълно ще се подчиним на закона“, допълни проф. Златков.

Скандалът на Общото събрание

„Общото събрание беше свикано със заповед от председателя му проф. Генчо Начев. Предварително бяха раздадени покани на 400 делегати, в които беше включен дневният ред на събранието. Втора точка беше отзоваване на проф. Миланова като ректор, а трета – избор на нов ректор. Първата беше доклад на зам.-ректорите и деканите за конкретната ситуация на управление в университета“, каза председателят на изборната комисия на Общото събрание на МУ - София проф. д-р Радослав Гърчев.

„Проф. Генчо Начев изпрати няколко писма до проф. Миланова да качи на сайта информация за предстоящото събрание. Тя не направи това и го обяви за незаконно. На събранието се регистрираха 340 души, което означава, че тези хора желаеха да дойдат на събранието и желаеха отстраняването на проф. Миланова. Ако те не искаха това, нямаше да дойдат и проф. Миланова щеше да си остане ректор“, допълни той.

Необходимият кворум е бил 267 души, а са присъствали 340. В залата обаче влизали само регистрирани делегати. Имало е 8 изборни бюра, а регистрацията е ставала срещу лична и делегатска карта. Бюлетината се е давала при гласуване, избирателят влизал в кабинка, гласувал, сгъвал бюлетината, връщал я и се подписвал, обясни процедурата проф. Гърчев.

По думите му от 331 гласували се получили 263 гласа за отзоваване на проф. Миланова, 58 „против“ и 10 невалидни бюлетини.

Според проф. Златков са спазени всички условия, съгласно закона за автономност. „Към този момент единствено съдът може да изиска бюлетините. След като са готови всички основни протоколи, след като е изготвен протокол от заседанието, се предават на Контролната комисия, която в срок от един месец пред членовете на комисиите, които са се подписали, проверяват отново избора. Ако сега ги дам и разпечатам, анулирам избора“, каза проф. Златков.

Филиалите на МУ в чужбина

Новият ректор и екипът му отговориха и на обвиненията за филиалите в чужбина. „Обучението, което години наред се мъчехме да изнесем извън границите на България – в Кипър, Киасо, Швейцария, а тази година трябваше да започнем прием на студенти в Кьолн. От това обучение действително натрупахме 100 млн. лева. На 21 септември свика Академичен съвет, в който изобщо не фигурираше точка за изнесеното обучение. Най-изненадващото за мен обаче беше, че когато получих протокола от съвета в началото на октомври, видях, че е гласувано тази година да не се приемат студенти в Киасо, да не се приемат студенти в Кипър, да не се приемат студенти в Кьолн. Реално единственото нещо, което се гласува, беше да се започне акредитация на тези бази. Протоколът от Академичния съвет беше дописан, вменено ни беше да се закрият всички тези филиали“, каза зам.-ректорът на МУ проф. Радомир Угринов.

Според него проф. Сергей Игнатов и проф. Клисарова са коментирали конкретния случай с категоричното становище, че филиалите в чужбина са напълно законни. "През 2011 г. е приета в Закона за висшето образование поправка, която позволява да се прави такова обучение. Тази година се приемат 300 чуждестранни студенти. И те ще намаляват още, защото желаещите отиват в Стара Загора“, допълни проф. Угринов.

Според проф. Андон Филчев едно от най-големите нарушения на проф. Вихра Миланова като ректор е, че за четири месеца тя не е свикала нито един ректорско-декански съвет. „Управлението на проф. Миланова беше авторитарно и еднолично“, допълни проф. Угринов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Yp1K


Още новини
Три институции обединили сили за новия робот
27.06.2019 15:04:33

Три институции обединили сили за новия робот "Да Винчи" в "Майчин дом"

6 млн. лева е стойността на роботизираната хирургична система за безкръвни операции „Да Вин ...

Инфекциозното отделение в МБАЛ-Кюстендил се закрива
27.06.2019 14:39:03

Инфекциозното отделение в МБАЛ-Кюстендил се закрива

От 1 юли инфекциозното отделение в МБАЛ „Никола Василиев”- Кюстендил се закрива, алар ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...