Сряда, 21 Ноември 2018
25
май
 

Девет медикамента изчезват от българския пазар

Петък, 25 Май 2018 | 13:34:16


Девет лекарства за лечение на различни заболявания преустановяват продажбите си на пазара у нас. За това съобщава Изпълнителната агенция по лекарствата след получени уведомления от притежателите на разрешения за употреба. От 14 март тази година

Девет лекарства за лечение на различни заболявания преустановяват продажбите си на пазара у нас. За това съобщава Изпълнителната агенция по лекарствата след получени уведомления от притежателите на разрешения за употреба.

От 14 март тази година у нас вече са спрени продажбите на контрацептива NuvaRing 0,120mg/0,015mg per 24 hours, vaginal delivery system х 1 с активно вещество Ethinylestradiol, Etonogestrel.

Също от март у нас вече не се предлага Presinex 10 micrograms/dose nasal spray, solution - 60 doses, 6ml с активно вещество Desmopressin. Лекарството е предназначено за лечение на вазопресин-чувствителен централен безвкусен диабет. Използва се и като диагностичен тест за бъбречен концентрационен капацитет.

Само преди две седмици – от 15 май, са преустановени продажбите на нашия пазар на антидепресанта Ixel 25 mg hard capsules x 56; Ixel 50 mg hard capsules x 56 с активно вещество Milnacipran. Лекарството е предназначено за лечение на големи депресивни епизоди при възрастни.

След 1 септември пък няма да можем да открием Cordibenz plus 20 mg/25 mg film - coated tablets x 30, с активно вещество Benazepril, Hydrochlorthiazide. Медикаментът се прилага при есенциална хипертония, когато е показано лечение с комбиниран продукт.

От 1 януари 2019 г. пък спират продажбите на Glucopress tablets 5 mg x 30 с активно вещество Glipizide. Той се прилага като допълнение към диетата при пациенти с диабет тип 2, при които подходящата диета, приложена самостоятелно, не е дала резултат.

На 1 март 2019 пък се разделяме с Papaverin Actavis 50 mg tablets x 40 с активно вещество Papaverine. Медикаментът е предназначен за симптоматично лечение на спазми на гладката мускулатура (стомашно-чревни, жлъчни, бъбречни и уретерални колики).

От август 2019 г. у нас повече няма да се продава Konakion MM 10 mg/ml solution for injection - 1 ml x 5, с активно вещество Phytomenadione. Лкарството се използва като антидот на антикоагуланти от кумаринов тип за лечение на кръвоизлив или риск от кръвоизлив в резултат на тежка хипотромбинемия (т.е недостиг на кръвосъсирващи фактори II, VII, IX и X) с различна етиология, включително предозиране на антикоагуланти от кумаринов тип, тяхното комбиниране с фенилбутазон и други форми на хиповитаминоза К ( например при обструктивна жълтеница, както и при чернодробни и чревни нарушения и след продължително лечение с антибиотици, сулфонамиди и салицилати).

От същия период от пазара ни изчезва и Cymevene 500 mg powder for concentrate for solution for infusion x 1, с активно вещество Ganciclovir. Той е показан при възрастни и при юноши над 12-годишна възраст за лечение на цитомегаловирусно (CMV) заболяване при имунокомпроментирани пациенти, както и за профилактика на CMV заболяване при пациенти с лекарство-индуцирана имуносупресия (напр. след органна трансплантация или химиотерапия при онкологично заболяване).

От октомври 2019 г. пък се преустановяват продажбите на Flutasin 250 mg tablets x 30 с активно вещество Flutamide. Медикаментът се прилага за лечение на напреднал карцином на простата, при който е показано потискане на ефектите на тестостерона. Като начално лечение – в комбинация с LHRH-агонист; като допълнителна терапия към вече започнато лечение с LHRH-агонист; при хирургично кастрирани пациенти; при пациенти, които не са се повлияли от други форми на хормонално лечение или при пациенти, които не могат да толерират такова лечение.

Като компонент на лечението, използвано при локално прораснал B2-C2 (T2b-T4) рак на простатата, медикаментът е показан за намаляване обема на тумора, за усилване на контрола върху тумора и за удължаване на периода на ремисия; при обемни тумори, ограничени в простатата (стадий B2 или T2b).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YptM


Още новини
Нови 8 случая на заразени с хепатит А в Ловешко само за седмица
20.11.2018 16:52:55

Нови 8 случая на заразени с хепатит А в Ловешко само за седмица

За нови 8 случая на заразени с хепатит А в Ловешка област съобщи Регионалната здравна инспекция ( ...

Рокада в ръководството на врачанската болница
20.11.2018 15:54:37

Рокада в ръководството на врачанската болница

Промяна ще бъде направена в Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Т ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...