!
Неделя, 08 Септември 2024
30
апр
 

Две лекарки - почетни граждани на Ловеч и Търговище

Петък, 30 Април 2021 | 12:11:12


Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изкл

Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изключителен принос в борбата с COVID -19 през 2020 година. Това съобщават от общинската администрация.

При обсъждането Маринова е прочела подкрепящо писмо от Ловчанския митрополит Гавриил. В него се казва: "Блажен е този лекар, който се занимава с медицина, подтикван за това от любов към болния, който е станал лекар не за да живее добре, а да помага на хората, да помага на ближния. Сега, когато заразата вилнее, всички гледаме към защитниците на първа линия. Борбата с вируса показа, че имаме прекрасни лекари, които не се страхуват да се борят за здравето, без да мислят за себе си. Такъв лекар е д-р Нановска, обичащ болните и изпълняващ своята мисия", се казва в писмото на дядо Владика.

Румяна Петрова Нановска е родена в село Малиново през 1957 г. Висшето си образование завършва през 1983 г. във Висш медицински институт - Плевен. През 1988 г. придобива специалност инфекциозни болести в Медицинска академия - София. Д-р Нановска работи в МБАЛ - Ловеч от 1984 г. до 2004 г. От 2005 г. до 2010 г. е на работа в РИОКОЗ - Ловеч. От 2010 г. до 2018 г. е началник на инфекциозно отделение към МБАЛ - Ловеч. От юли 2018 г. заема длъжността изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Носител е на ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар в община Ловеч - барелеф "Св. Иван Рилски" за 2017 г.

Началникът на отделение "Инфекциозни болести" в МБАЛ-Търговище д-р Стела Георгиева пък е новият Почетен гражданин на Търговище. Това решиха с пълно единодушиe общинските съветници на заседанието си вчера, съобщават от общинската администрация.

"Номинацията е за приноса й към здравеопазването в общината в условията на пандемията от COVID-19 и дългогодишната й безукорна работа за спасяването на живота и здравето на нейните пациенти. Благодаря Ви, че гласувахте почетен гражданин да бъде един достоен лекар и човек", е заявил вносителят на предложението - кметът Дарин Димитров. То е подкрепено и с подписка от над 40 общественици, лекари, граждани.

"Независимо, че преболедува COVID-19, в условията на безпрецедентен натиск върху здравната система и недостиг на персонал, д-р Георгиева не спира да обгрижва всички болни в отделението, което продължава да функционира, благодарение на нейните отговорност и отдаденост", пише в докладната на кмета.

Д-р Стела Георгиева завършва ВМИ-Варна през 1979 г. и от тогава започва работа като лекар в болницата в Търговище. През 1989 г. придобива специалност "Анестезиология и реанимация", а през 1991 г. и специалност "Инфекциозни болести". В същата година е назначена за началник на отделение "Инфекциозни болести".

Отличието ще бъде връчено на д-р Георгиева на тържествено заседание на Общинския съвет на 14 май - официалният празник на град Търговище.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wvMe


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...