Петък, 21 Септември 2018
27
май
9
 

Д-р Весела Михнева:

Да си лекар е карма - носиш си занаята навсякъде със себе си

Неделя, 27 Май 2018 | 10:15:19 Надежда Ненова


      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Майор д-р Весела Михнева е трето поколение офицер и специалист по еднокринология във ВМА. Завършила е МУ-София през 2005 г., след което изкарва и 6-месечно военно обучение. През 2007 г. печели клинична ординатура във Военномедицинска академия. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология и болести на обмяната.

Участник е в множество международни конгреси като лектор от ВМА. Член е на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация. Член е на Балкански военномедицински комитет (БВМК), Европейската асоциация по изучаване на диабет (ЕАСД) и Американската диабетна асоциация (АДА).  „Мис Декември" в календара на Българската армия за 2017 г..

Пред Zdrave.net д-р Михнева разказа как е избрала медицината и защо не може да се раздели с военщината, както и за предстоящия международен конгрес по ендокринология в Пампорово.


Д-р Михнева, как избрахте медицината за своя професия?

По призвание. Много исках да помагам на хората, да съм полезна и най-вече да се занимавам с лечението на захарен диабет, на нодозната струма, на автоимунния тироид на Хашимото. Това са състояния, които засягат хора и от моето семейство и исках да съм полезна и на близките си. Освен това в рода си имам лекари и в известен смисъл е и наследствена професия. Както имам и офицери в рода си и затова се получи и тази комбинация - да съм и военен, и лекар. Завършила съм и военно обучение и съм майор.

Какво ви привлича в армията?

Дисциплината и редът, които възпитава военщината. Това, че сме много систематизирани и се справяме успешно със задачите си, което безкрайно много помага и по отношение на медицинската дейност. Така че двете неща плътно си вървят ръка за ръка.

Как се чувствате като мис „Декември“ в календара на БА?

За мен също беше изненада, че фигурирам в календара на Министерството на отбраната. Фотографът на министерството Вяра Йовева ми беше направила много хубава снимка по време на празника на ВМА, която впоследствие беше сложена и в календара. По-късно имаше и изложба със снимки както от календара, така и от армията изобщо.

Нямате свободни часове за прегледи за повече от месец напред. На какво се дължи това?

600 000 диабетици има в България, около 200 000 от тях на практика не подозират състоянието си, не се лекуват и не взимат никакви мерки по отношение на своето здравословно състояние. В по-далечна перспектива това води до усложненията от захарния диабет, които са диабетна ретинопатия, диабетна полиневропатия, увеличават се и сърдечно-съдовите рискови фактори, увеличава се риска от бъбречна недостатъчност. Проблемът е, че диабетът не боли, а симптомите се проявяват едва когато той много е напреднал.

Как тогава човек може да разбере, че има проблем, ако кръвната му захар например е в норма, макар и близо до границата?

Тогава влизат другите допълнителни рискови фактори. Ако пациентът е фамилно обременен със захарен диабет, ако е с метаболитен синдром, ако е обезитет, ако има други придружаващи заболявания, тогава се гледа с повишено внимание на тези показатели и се прилага индивидуален диагностичен план на пациента. В тези случаи е желателно да се обърнат към ендокринолог, да им се дадат съответните препоръки и веднъж годишно да се прави тест с натоварване с глюкоза или да се изследва гликирания хемоглобин.

Как се отнасяте към употребата на лекарства за диабет от здрави хора, но за отслабване?

Не се препоръчва прилагането на каквато и да е медикаментозна терапия без контрол на лекар. Необходимо е ендокринологът да прецени дали при дадения пациент е удачно включването на това лечение. Срещала съм случаи, в които хората се лекуват с л-тироксин, с цел редукция на тегло. Това са млади жени, които спешно искат да отслабнат и които си предизвикат по този начин състояния хипертиреоидизъм и тиреотоксикоза, вследствие на нерационална употреба на този тип хормонални препарати. В моята клинична практика съм срещала масово пациенти, които приемат диуретици в големи дози с оглед редукция на тегло, съответно предизвикват електролитни нарушения. Употребата на нито един медикамент без контрол на лекар не е препоръчително.

Как се разтоварвате от всички ангажименти, които имате?

На мен работата ми доставя удоволствие. Казвам го без преувеличение. Обичам работата си и смятам, че това е водещо за един лекар. Това определя и отношението му към пациента, и компетентността. Опитвам се да се разтоварвам от всекидневието в компанията на приятни хора, на приятели, да пътувам, да съм сред природата със семейството си, макар че в повечето случаи все сме си на работа. Дори понякога разтоварването минава под знака на работата като например кампаниите, които организирахме сега с ВМА. Последната ни беше в Благоевград, имаше огромен интерес - над 300 души дойдоха. Оказа се, че хората имат нужда от високоспециализирана помощ, имат нужда да им бъде обърнато внимание. Да си лекар е някаква карма и в повечето случаи носиш занаята си навсякъде със себе си.

След дни отново ви предстои пътуване по работа…

Другата седмица (1-3 юни) организираме конгрес на Българската диабетна асоциация. Председателят на асоциацията проф. Ивона Даскалова е подбрала теми, които биха представлявали интерес не само за лекарите, но и за пациентите. Захарният диабет е състояние, което изисква компетентно лечение с мултидисциплинарен подход, затова гости на конгреса ще бъда не само колеги ендокринолози, но и колеги от други специалности. Този конгрес вече е с традиции, затова и тази година специален лектор ще бъде проф. Су Бонг Чой – директор на Диабетния център в университета Копкик в Сеул.Очаква се в него да се включат около 250 делегати.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c4Xs

? 27.05.2018 20:55:09

Браво, здраве.нет, нито ред и за поредния (четвърти) поред протест на персонала на Ловешката болница! Ама, разбирам ви, все пак натискът ОТГОРЕ (от Центъра на ДС) е ОГРОМЕН! То затова и се сринахме на 111-то място по Свобода на словото - гарантирано от SIC!

Гост 28.05.2018 10:05:31

Няма какво да протестират и да врякат по магистралите колегите.Просто утре никой да не се яви на работа. Пациентите сами ще ги намерят. Със стотачки в ръцете.

Гост 27.05.2018 17:20:23

Браво здраве нет нито ред за спешните медици нищо че имат празник.Пак поръчкови статии за пироговци и ВмА

СУДЖУЦИТЕ 27.05.2018 20:56:31

Браво, много удобно плесна на една тепсия "пироговци" и ВМА! Евааалла!

27.05.2018 11:57:16

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна" ............................................................................ Та искам да попитам това тъмночервено, уродливо кадесарско Квазимодо, откъде има толкова информация колко крадат циганите, и колко - лекарите? Кажи бе, Урод? Или откакто открадна апартамента срещу символична цена, на пл. "Народно Събрание" преди време, си наясно с Кражбите максимално?

Компетентен 27.05.2018 10:40:30

Колеги от здраве .нет ! Вие редактор нямате ли ? Как може да пишете такива глупости ! Военщината възпитавала ред и дисциплина ? Да ? "Военщина" е понятие , натоварено с отрицателен смисъл и няма нищо общо с "българщина" например , освен това е русизъм . Как да е . А смисловите и граматични грешки ? Моля , уважавайте читателите . Десетина реда коментари за рискови фактори и пр. влизат в тежък конфликт с интелекта . Интервюираната чела ли е интервюто , преди да го публикувате ?

Elf 27.05.2018 11:29:19

Spoko,Rusia e navsiakade v Balgaria.Saita si ima sobstvenik,kazva se Mihail Tikov.Toi stom e saglasen-vsichki sa saglasni.

? 27.05.2018 14:29:39

Др, Тиков ли е собственик на сайта? Не се учудвам за това колко е станал БЕЗЗЪБ по отношение защитатата на лекарите от всякакви изроди!!!

Elf 27.05.2018 14:43:45

Xaxaxa.V Balgaria lekari nema .Ako imashe parvo nemashe da sa saglasni s mashinata za Smart narechena,,Zdravna kasa,,,s neinite ,,Metodiki,, ,Limiti i drugi izmishliotini vodeshti do lipsa na tochni diagnozi t.e-Smart i monopol-t,e Lipsa na realen pazar.Lekarite v Balgaria sa ,,Gilotinnata prisluga,,.sa stotinki.A nai-sa gotini kato zapochnat da se praviat na aristokracia-Purko 2


Още новини
ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите
21.09.2018 18:13:31

ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите

Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реф ...

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция
21.09.2018 17:33:47 Надежда Ненова

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния моде ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...