Събота, 19 Януари 2019
27
май
9
 

Д-р Весела Михнева:

Да си лекар е карма - носиш си занаята навсякъде със себе си

Неделя, 27 Май 2018 | 10:15:19 Надежда Ненова
9

Майор д-р Весела Михнева е трето поколение офицер и специалист по еднокринология във ВМА. Завършила е МУ-София през 2005 г., след което изкарва и 6-месечно военно обучение. През 2007 г. печели клинична ординатура във Военномедицинска академия. През
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Майор д-р Весела Михнева е трето поколение офицер и специалист по еднокринология във ВМА. Завършила е МУ-София през 2005 г., след което изкарва и 6-месечно военно обучение. През 2007 г. печели клинична ординатура във Военномедицинска академия. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология и болести на обмяната.

Участник е в множество международни конгреси като лектор от ВМА. Член е на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация. Член е на Балкански военномедицински комитет (БВМК), Европейската асоциация по изучаване на диабет (ЕАСД) и Американската диабетна асоциация (АДА).  „Мис Декември" в календара на Българската армия за 2017 г..

Пред Zdrave.net д-р Михнева разказа как е избрала медицината и защо не може да се раздели с военщината, както и за предстоящия международен конгрес по ендокринология в Пампорово.


Д-р Михнева, как избрахте медицината за своя професия?

По призвание. Много исках да помагам на хората, да съм полезна и най-вече да се занимавам с лечението на захарен диабет, на нодозната струма, на автоимунния тироид на Хашимото. Това са състояния, които засягат хора и от моето семейство и исках да съм полезна и на близките си. Освен това в рода си имам лекари и в известен смисъл е и наследствена професия. Както имам и офицери в рода си и затова се получи и тази комбинация - да съм и военен, и лекар. Завършила съм и военно обучение и съм майор.

Какво ви привлича в армията?

Дисциплината и редът, които възпитава военщината. Това, че сме много систематизирани и се справяме успешно със задачите си, което безкрайно много помага и по отношение на медицинската дейност. Така че двете неща плътно си вървят ръка за ръка.

Как се чувствате като мис „Декември“ в календара на БА?

За мен също беше изненада, че фигурирам в календара на Министерството на отбраната. Фотографът на министерството Вяра Йовева ми беше направила много хубава снимка по време на празника на ВМА, която впоследствие беше сложена и в календара. По-късно имаше и изложба със снимки както от календара, така и от армията изобщо.

Нямате свободни часове за прегледи за повече от месец напред. На какво се дължи това?

600 000 диабетици има в България, около 200 000 от тях на практика не подозират състоянието си, не се лекуват и не взимат никакви мерки по отношение на своето здравословно състояние. В по-далечна перспектива това води до усложненията от захарния диабет, които са диабетна ретинопатия, диабетна полиневропатия, увеличават се и сърдечно-съдовите рискови фактори, увеличава се риска от бъбречна недостатъчност. Проблемът е, че диабетът не боли, а симптомите се проявяват едва когато той много е напреднал.

Как тогава човек може да разбере, че има проблем, ако кръвната му захар например е в норма, макар и близо до границата?

Тогава влизат другите допълнителни рискови фактори. Ако пациентът е фамилно обременен със захарен диабет, ако е с метаболитен синдром, ако е обезитет, ако има други придружаващи заболявания, тогава се гледа с повишено внимание на тези показатели и се прилага индивидуален диагностичен план на пациента. В тези случаи е желателно да се обърнат към ендокринолог, да им се дадат съответните препоръки и веднъж годишно да се прави тест с натоварване с глюкоза или да се изследва гликирания хемоглобин.

Как се отнасяте към употребата на лекарства за диабет от здрави хора, но за отслабване?

Не се препоръчва прилагането на каквато и да е медикаментозна терапия без контрол на лекар. Необходимо е ендокринологът да прецени дали при дадения пациент е удачно включването на това лечение. Срещала съм случаи, в които хората се лекуват с л-тироксин, с цел редукция на тегло. Това са млади жени, които спешно искат да отслабнат и които си предизвикат по този начин състояния хипертиреоидизъм и тиреотоксикоза, вследствие на нерационална употреба на този тип хормонални препарати. В моята клинична практика съм срещала масово пациенти, които приемат диуретици в големи дози с оглед редукция на тегло, съответно предизвикват електролитни нарушения. Употребата на нито един медикамент без контрол на лекар не е препоръчително.

Как се разтоварвате от всички ангажименти, които имате?

На мен работата ми доставя удоволствие. Казвам го без преувеличение. Обичам работата си и смятам, че това е водещо за един лекар. Това определя и отношението му към пациента, и компетентността. Опитвам се да се разтоварвам от всекидневието в компанията на приятни хора, на приятели, да пътувам, да съм сред природата със семейството си, макар че в повечето случаи все сме си на работа. Дори понякога разтоварването минава под знака на работата като например кампаниите, които организирахме сега с ВМА. Последната ни беше в Благоевград, имаше огромен интерес - над 300 души дойдоха. Оказа се, че хората имат нужда от високоспециализирана помощ, имат нужда да им бъде обърнато внимание. Да си лекар е някаква карма и в повечето случаи носиш занаята си навсякъде със себе си.

След дни отново ви предстои пътуване по работа…

Другата седмица (1-3 юни) организираме конгрес на Българската диабетна асоциация. Председателят на асоциацията проф. Ивона Даскалова е подбрала теми, които биха представлявали интерес не само за лекарите, но и за пациентите. Захарният диабет е състояние, което изисква компетентно лечение с мултидисциплинарен подход, затова гости на конгреса ще бъда не само колеги ендокринолози, но и колеги от други специалности. Този конгрес вече е с традиции, затова и тази година специален лектор ще бъде проф. Су Бонг Чой – директор на Диабетния център в университета Копкик в Сеул.Очаква се в него да се включат около 250 делегати.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#aN@

? 27.05.2018 20:55:09

Браво, здраве.нет, нито ред и за поредния (четвърти) поред протест на персонала на Ловешката болница! Ама, разбирам ви, все пак натискът ОТГОРЕ (от Центъра на ДС) е ОГРОМЕН! То затова и се сринахме на 111-то място по Свобода на словото - гарантирано от SIC!

Гост 28.05.2018 10:05:31

Няма какво да протестират и да врякат по магистралите колегите.Просто утре никой да не се яви на работа. Пациентите сами ще ги намерят. Със стотачки в ръцете.

Гост 27.05.2018 17:20:23

Браво здраве нет нито ред за спешните медици нищо че имат празник.Пак поръчкови статии за пироговци и ВмА

СУДЖУЦИТЕ 27.05.2018 20:56:31

Браво, много удобно плесна на една тепсия "пироговци" и ВМА! Евааалла!

27.05.2018 11:57:16

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна" ............................................................................ Та искам да попитам това тъмночервено, уродливо кадесарско Квазимодо, откъде има толкова информация колко крадат циганите, и колко - лекарите? Кажи бе, Урод? Или откакто открадна апартамента срещу символична цена, на пл. "Народно Събрание" преди време, си наясно с Кражбите максимално?

Компетентен 27.05.2018 10:40:30

Колеги от здраве .нет ! Вие редактор нямате ли ? Как може да пишете такива глупости ! Военщината възпитавала ред и дисциплина ? Да ? "Военщина" е понятие , натоварено с отрицателен смисъл и няма нищо общо с "българщина" например , освен това е русизъм . Как да е . А смисловите и граматични грешки ? Моля , уважавайте читателите . Десетина реда коментари за рискови фактори и пр. влизат в тежък конфликт с интелекта . Интервюираната чела ли е интервюто , преди да го публикувате ?

Elf 27.05.2018 11:29:19

Spoko,Rusia e navsiakade v Balgaria.Saita si ima sobstvenik,kazva se Mihail Tikov.Toi stom e saglasen-vsichki sa saglasni.

? 27.05.2018 14:29:39

Др, Тиков ли е собственик на сайта? Не се учудвам за това колко е станал БЕЗЗЪБ по отношение защитатата на лекарите от всякакви изроди!!!

Elf 27.05.2018 14:43:45

Xaxaxa.V Balgaria lekari nema .Ako imashe parvo nemashe da sa saglasni s mashinata za Smart narechena,,Zdravna kasa,,,s neinite ,,Metodiki,, ,Limiti i drugi izmishliotini vodeshti do lipsa na tochni diagnozi t.e-Smart i monopol-t,e Lipsa na realen pazar.Lekarite v Balgaria sa ,,Gilotinnata prisluga,,.sa stotinki.A nai-sa gotini kato zapochnat da se praviat na aristokracia-Purko 2


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...