Сряда, 26 Юни 2019
29
май
 

Проф. Вихра Миланова:

Голяма част от леглата в държавните психиатрични болници се използват като социални домове

Вторник, 29 Май 2018 | 14:47:31


Условията в институциите за психично болни в България могат да бъдат определени като нечовешки и унизителни. Това е констатация в доклада на Комитета на съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията, публикуван този месец. Примерите, които се дава

Условията в институциите за психично болни в България могат да бъдат определени като нечовешки и унизителни. Това е констатация в доклада на Комитета на съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията, публикуван този месец. Примерите, които се дават в доклада, са от психиатричните болници в Раднево и Севлиево.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова уверява, че вече са взети мерки за отстраняване на нередностите в критикуваните от комитета институции. От думите й се разбра, че и контролът е завишен. Социалното министерство е поискало и повишаване на стандарта за издръжка в домовете с 25 на сто в следващия бюджет.

„Не във всички болнични структури условията са толкова лоши и неприемливи. Има и такива. Явно е, че членовете на Комитета за предотвратяване на изтезанията е посетил и такива места и затова и констатацията е такава. Общо може да се каже, че условията в болничните заведения не са добри“, коментира пред БНР националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

По думите на проф. Миланова в България психиатричните структури обхващат 12 болници, 12 диспансера, 17 отделения към общите болници и болнични легла в петте университетски болници в страната.

Една голяма част от леглата в държавните психиатрични болници се използват като социални домове, тъй като тези пациенти престояват много продължително, подчерта обаче тя. „Пациентите в психиатричните болници или нямат близки, или близките им не желаят да ги взимат. Там има и много други социални проблеми... Съществува реална опасност от вакуум, който може да струва много повече на обществото при закриване на сегашните структури, защото докато се изградят новите структури и докато се обучи персонал, който да бъде съответен на тези потребности, ще мине доста време. Освен това самите болници представляват много важна част от лечението и престоя на хората с психични разстройства", каза още проф. Миланова.

Нито хората, които страдат от психична болест, нито близките им са мотивирани да търсят съпътстващо лечение, особено ако са в някое по-затънтено място, обясни Адриана Колева, заместник-председател на Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията.

"Ние напълно подкрепяме отпадането на запрещението, защото това е толкова грубо и уронващо човешкото достойнство. Това е съвсем остаряла норма. Имаме и своите опасения, имайки поглед върху различни случаи на психични заболявания. Проблемът е по-скоро социален, защото много от тези хора са изоставени от семействата си и често стават обект на измами от близките си. Затова запрещението би ги защитило, но те, нямайки подкрепата на близките си роднини, е много необходимо социалните служби по места, особено по общини, да направят нужната подготовка, защото за да се премахне запрещението, тези хора трябва да бъдат подкрепени, трябва да бъдат непрекъснато съветвани, за да може по някакъв начин тяхната воля да бъде подкрепена и по някакъв начин да бъдат улеснени", каза още тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YjV#


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...