!
Неделя, 08 Септември 2024
31
ян
 

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници:

Големият ни проблем е, че цените на клиничните пътеки не са мръднали от 10 години

Вторник, 31 Януари 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


Решението на НЗОК да изплати част от т.нар. надлимитна дейност за 2016 г. е една от хубавите новини от в

Решението на НЗОК да изплати част от т.нар. надлимитна дейност за 2016 г. е една от хубавите новини от всички лоши. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„Това заплащане обаче не включва декември месец. При нас обаче проблемът не произтича само от надлимитната дейност и че не е платена. По-големият ни проблем е, че от 2006-2007 година цените на клиничните пътеки не са мръднали изобщо, особено пътеките, по които основно работи общинското здравеопазване“, каза д-р Тотев.

Той поясни, че когато са били въведени през 2006 г. минималната работна заплата е била 180 лв. Въпреки че сега е увеличена на 460 лева или почти два пъти и половина, цените на пътеките си остават същите.

„За да успееш да балансираш и да стоиш над водата, трябва да въртиш обороти, да имаш повече пациенти.  Друг вариант няма. Да, обаче, в същото време хората в населените места,  които обслужваме, са предимно възрастни, а младите хора мигрират. Т.е. контингентът, който обслужваме е малък и не можем да разчитаме на реални обороти. Остава или да въртиш фиктивни пътеки, (но от тази възможност не смятам, че някой се възползва), или да загиваш бавно, а в случая това става бързо и прогресивно. Особено от началото на тази година, откакто пак вдигнаха минималната работна заплата, за сетен път става преразпределение на заплатите от висококвалифицираните към нискоквалифицираните“, допълни д-р Тотев.  

Тъй като фонд работна заплата не можел да бъде увеличен, тъй като не можели да бъдат реализирани повече приходи, се налагало вътрешно преразпределяне – взимало се от тези, които са с по-висока заплата – лекарите и сестрите с повече стаж и се давали на санитарите. Така обаче се получавало изравняване на заплатите, което напълно демотивирало лекарите и сестрите да работят в общински лечебни заведения. Случвало се дори медицински сестри да взимат по-малко от санитар с повече стаж. „Няма да е пресилено да кажем, че общинското здравеопазване е на финалната права, която води към финансова несъстоятелност“, каза д-р Тотев.

Той посочи и кои са най-спешните мерки, които трябва да се вземат, за да се стабилизира общинското здравеопазване. „Имахме Общо събрание миналата седмица. Там като рефрен звучаха няколко акцента. Това са: 1. Минималната работна заплата и отражението й; 2. Стойността на клиничните пътеки и 3. Силно завишените стандарти, които ни мачкат още и повишават издръжката на лечебното заведение. Първото, което трябва да се направи е да бъдат отменени Медицинските стандарти. Те не са нужни никому, а само обслужват интересите на тези, които правят реформата. И факта, че сме на второ място по смъртност на населението в света и на първо в Европа, е най-красноречив. Още по-спешно е актуализирането на стойността на клиничните пътеки на най-ниско ниво, тези на общинско здравеопазване. Това са мерки, които донякъде ще закрепят крехкото равновесие, което все още съществува“, каза д-р Неделчо Тотев.

„На голяма част от общинските болници бюджетът им е под фонд работна заплата. И как тези хора ще могат да платят тежките зимни издръжки – ток, вода, медикаменти, консумативи. Нещата са извън контрол, но все още може нещо да се спаси. Призивът ни е да се съберем заедно, защото и на областните болници проблемите са същите, да ги изговорим и да прекроим системата. Въпрос на политическа воля и консенсус“, допълни той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*7TR


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...