Четвъртък, 24 Януари 2019
31
юли
5
 

Проф. Григор Горчев:

Говорим много за пари, но не и за качество

Понеделник, 31 Юли 2017 | 11:26:27
5

У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но н

У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но никой не говори за качество на лечебния процес, а те са свързани. Пациентът не го интересува колко пари плаща държавата, а как ще бъде приет, как ще бъде лекуван, какво е отношението към него, какъв ще е резултатът от това лечение“, коментира проф. Горчев. Той отбеляза, че българският пациент вече е изключително информиран, следи здравеопазването както в Европа, така и в съседните ни страни и има високи изисквания.  

„Ако говорим за пазарен принцип, пациентът да избира това здравно заведение, в което да се лекува и самата конкурента среда да отсява тези лечебни заведения, които са атрактивни, които дават възможност за реално съвременно лечение, а тези болници, които имат псевдодейност, да отпаднат“, коментира още той, като изтъкна, че за това е нужно политическо решение.  

Нужно е цялостно  ревизиране на финансирането на болниците, реална картина на всяко едно здравно заведение – каква функция изпълнява, с какво се занимава, какви дейности отчита, посочи проф. Горчев. Така той отговори на въпроса коя трябва да е първата задача на новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. В тази връзка проф. Горчев отбеляза, че има болници, които не са коректни спрямо това, което правят.

Проф. Горчев коментира и констатациите в одита на Сметната палата, който отчете 10-годишен провал на е-здравеопазването у нас.  Той изрази надежда, че настоящият екип на Министерство на здравеопазването ще „финишира“ проекта по въвеждането на електронното здравеопазване и отбеляза, че България изостава в сравнение с  европейските държави по отношение на здравеопазването и най-вече на неговата отчетност, прозрачност и съвременното технологично показване на всички маркери по този проблем. 

Като цяло според него ще са нужни още 2-3 години за въвеждането на е-здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ahAj

Doctor 01.08.2017 00:12:14

Имам един въпрос -- как оценяваме качеството? В бгстан няма НИТО ЕДИН РЕАЛЕН РЕГИСТЪР. Ние не знаем каква е вътреболничната, месечната и едногодишна смъртност за НИТО ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ. Ако може някой да ме опровергае с данни, които мога да видя и аз като обикновен гражданин. Когато се появи такова нещо, като се сравнят резултати при ПОДОБНИ ПО ТЕЖЕСТ НА БОЛЕСТТА пациенти - тогава да говорим за качество и избор. И за информация на долупишещите - тогава веднага ще се регулира и заплащането

Гост 31.07.2017 20:51:39

Митове и легенди на съветските народи разказани от другаря професор. Естествено няма как да има качество ако един труд не се заплаща адекватно, независимо дали става въпрос за лекар, хлебар или плочкаджия .Ама да се харесаме на комунистическия електорат. Щото сме комунисти... Другарю професор, а ние работещите лекари не се интересуваме, че пациентът не се интересува колко реално му струват здравните услуги и кой и колко плаща за това.

Един ОПЛ на 33 31.07.2017 13:36:33

Уважавам проф Горчев като лекар, няколко мои пациентки са минали през ръцете му, но подобни тези само крепят статуквото! Да не говорим, че на последният консулт, който получих от него с препоръка за оперативно лечение, на гърба на листа неизвестна ръка, убеден съм не неговата, бе написала списък с необходими неща, включваща и сумата от 2700 лева. Това е положението.

Никодимчо 31.07.2017 12:21:54

А къде има качество за без пари?

Гост 31.07.2017 12:59:21

При лицемерите!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...