Петък, 21 Септември 2018
08
май
 

Глоба и условна присъда за лекари за документни престъпления

Вторник, 08 Май 2018 | 14:10:31


Влязла е в сила присъдата на двама лекари от Перник, осъдени за документни престъпления, съобщиха от прокуратурата. Двамата подсъдими - Н.П. и Г.А. от СХБАЛ „Еврика“ ООД, са осъдени да заплатят на гражданския ищец, представляван от управителя, сумите съответно от 25 070 лева и 2 248 лева, представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на извършените от тях престъпни деяния.

Н.П. е осъдена и на три години „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок, през който е лишена и от право да упражнява административно-управленска и контролна дейност в лечебни заведения за болнична помощ, както и ръководна дейност на звената и структурите към тях.

Подсъдимата Н.П. е хирург и в периода от януари 2010 г. до февруари 2012 г. заемала длъжността „Началник хирургично отделение“ в Специализирана хирургична болница за активно лечение „Еврика“ ООД – Перник. Като юридическо лице заведението имало сключен договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки с НЗОК.

Във връзка със служебните си задължения и произтичащите от тях дейности, Н.П. контролирала цялостната дейност в хирургичното отделение, като извършвала ежедневни визитации на пациентите, наблюдавала използването на легловата база по отношение на заетостта, престоя на болните и разпределението им съобразно патологиите.

Тя съставяла и официални медицински документи – направления за хоспитализация на пациентите, касаещи постъпването им в СХБАЛ, извършените им медицински процедури и пролежаните в заведението леглодни, както и техните истории на заболявания, отразяващи развитието на болестта, лечебно-диагностичния процес, изхода на заболяването на всеки болен.

В периода 20.05.2010 г. до 16.12.2011 г. в гр. Перник подсъдимата Н.П. съставяла документи с невярно съдържание – направления за хоспитализация на бланка № 7 към истории на заболяване на пациенти. По този начин тя съзнателно дала възможност за незаконно облагодетелстване на друго юридическо лице – СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник, като въпросното дружество без правно основание получило парична сума в размер на 25 649 лева.

Подсъдимият Г.А. работел като хирург в СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник от март 2011 г. Като лекуващ лекар на пациенти в заведението, във връзка с изпълняваните от него служебни задължения и произтичащите от тях хирургично-оперативни дейности и други манипулации, той съставял официални медицински документи.

В периода от 26.09.2011 г. до 16.12.2011 г. Г.А., по сходен начин като подсъдимата Н.П., съставил направления за хоспитализация, въз основа на които друго юридическо лице неправомерно получило чуждо движимо имущество – сума от 2 822 лева. В действителност обаче тези пари били изплатени на дружеството за медицинско обслужване на лица, отчетени като негови пациенти в РЗОК – Перник, които реално не са го посещавали, или ако са го посещавали – не са били лекувани в него от описаните в документите заболявания и не са пролежали съответните леглодни в хирургичното му отделение, в което той работил.

Подсъдимият Г.А. е признат за виновен за съставяне на документи с невярно съдържание, въз основа на които юридическо лице получило без правно основание сума 2 822 лева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eTfF


Още новини
ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите
21.09.2018 18:13:31

ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите

Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реф ...

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция
21.09.2018 17:33:47 Надежда Ненова

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния моде ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...