Вторник, 14 Август 2018
08
май
 

Глоба и условна присъда за лекари за документни престъпления

Вторник, 08 Май 2018 | 14:10:31


Влязла е в сила присъдата на двама лекари от Перник, осъдени за документни престъпления, съобщиха от прокуратурата. Двамата подсъдими - Н.П. и Г.А. от СХБАЛ „Еврика“ ООД, са осъдени да заплатят на гражданския ищец, представляван от управителя, сумите съответно от 25 070 лева и 2 248 лева, представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на извършените от тях престъпни деяния.

Н.П. е осъдена и на три години „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок, през който е лишена и от право да упражнява административно-управленска и контролна дейност в лечебни заведения за болнична помощ, както и ръководна дейност на звената и структурите към тях.

Подсъдимата Н.П. е хирург и в периода от януари 2010 г. до февруари 2012 г. заемала длъжността „Началник хирургично отделение“ в Специализирана хирургична болница за активно лечение „Еврика“ ООД – Перник. Като юридическо лице заведението имало сключен договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки с НЗОК.

Във връзка със служебните си задължения и произтичащите от тях дейности, Н.П. контролирала цялостната дейност в хирургичното отделение, като извършвала ежедневни визитации на пациентите, наблюдавала използването на легловата база по отношение на заетостта, престоя на болните и разпределението им съобразно патологиите.

Тя съставяла и официални медицински документи – направления за хоспитализация на пациентите, касаещи постъпването им в СХБАЛ, извършените им медицински процедури и пролежаните в заведението леглодни, както и техните истории на заболявания, отразяващи развитието на болестта, лечебно-диагностичния процес, изхода на заболяването на всеки болен.

В периода 20.05.2010 г. до 16.12.2011 г. в гр. Перник подсъдимата Н.П. съставяла документи с невярно съдържание – направления за хоспитализация на бланка № 7 към истории на заболяване на пациенти. По този начин тя съзнателно дала възможност за незаконно облагодетелстване на друго юридическо лице – СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник, като въпросното дружество без правно основание получило парична сума в размер на 25 649 лева.

Подсъдимият Г.А. работел като хирург в СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник от март 2011 г. Като лекуващ лекар на пациенти в заведението, във връзка с изпълняваните от него служебни задължения и произтичащите от тях хирургично-оперативни дейности и други манипулации, той съставял официални медицински документи.

В периода от 26.09.2011 г. до 16.12.2011 г. Г.А., по сходен начин като подсъдимата Н.П., съставил направления за хоспитализация, въз основа на които друго юридическо лице неправомерно получило чуждо движимо имущество – сума от 2 822 лева. В действителност обаче тези пари били изплатени на дружеството за медицинско обслужване на лица, отчетени като негови пациенти в РЗОК – Перник, които реално не са го посещавали, или ако са го посещавали – не са били лекувани в него от описаните в документите заболявания и не са пролежали съответните леглодни в хирургичното му отделение, в което той работил.

Подсъдимият Г.А. е признат за виновен за съставяне на документи с невярно съдържание, въз основа на които юридическо лице получило без правно основание сума 2 822 лева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZhkY


Още новини
Мотористи организират кръводарителска акция във Варна
14.08.2018 13:02:10

Мотористи организират кръводарителска акция във Варна

На 15 август от 10.00 до 14.00 часа в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще с ...

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените
14.08.2018 12:04:22

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените

„Становището на РЗОК Пловдив е на първо място, че проблемът се политизира и не следва да се ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...