Вторник, 22 Януари 2019
30
юни
 

ГЕРБ приемат оставката на д-р Комитов, БСП искат дебат за мотивите му

Петък, 30 Юни 2017 | 16:41:04
11

ГЕРБ ще приеме оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, стана ясно от изказване на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред БНР. „Ние ще се съобразим с личното желание на д-р Комитов и ще приемем о

ГЕРБ ще приеме оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, стана ясно от изказване на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред БНР. „Ние ще се съобразим с личното желание на д-р Комитов и ще приемем оставката му“, заяви тя.
От втората политическа сила в парламента БСП обаче ще настояват за дебат в Народното събрание, който да изясни мотивите за оттеглянето му.

На въпрос дали д-р Комитов е изиграл ролята на „бушон“ заради напрежението в сектора, д-р Дарикова посочи, че напрежение в сектора винаги е имало, но увери, че в момента изпълнението на бюджета на НЗОК върви нормално и припомни, че взаимоотношенията между БЛС и НЗОК са довели до подписването на Национален рамков договор тази година. Тя не пропусна да отбележи обаче, че решенията на Надзорния съвет на касата винаги са били обект на „значителни проверки и дискусии“.

„Касата се управлява от Надзорен съвет, така че няма как управителят на касата да бъде бушонът, който снема напрежението“, категорична бе тя. Д-р Дариткова коментира и проблема, касаещ бюджетите на болниците, като припомни, че е имало корекции в тази насока и изрази мнение, че те са удовлетворили голяма част от лечебните заведения.

Според нея д-р Комитов се е справил успешно като управител на НЗОК в двете години начело й и е успял да изпълни бюджета на фонда, така както той е бил приет от парламента. Що се касае до бъдещия управител на фонда, тя припомни, че по процедура всяка парламентарно представена сила може да предложи своя кандидатура, а конкретно за номинацията на ГЕРБ отбеляза, че е още рано за посочване на конкретни имена.

От своя страна депутатът от БСП и член на здравната комисия проф. Георги Михайлов заяви, че от левицата ще настояват мотивите за оставката на д-р Комитов да бъдат обсъдени в парламента. Той изтъкна, че последните месеци са белязани от прекалено много „горещи точки“ в областта на здравеопазването, които също трябва да бъдат сериозно дискутирани. В тази връзка проф. Михайлов отбеляза, че някои от решенията, взети от Надзорния съвет, на практика не са били в неговите правомощия. Според него целият модел на финансиране на системата е изчерпан.

Запитан дали трябва да има лимити за болниците, той отговори, че отклоняването на политиката на касата в посока лимитиране застрашава цялата система и може да доведе до сериозни проблеми.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZH7%

СРС 01.07.2017 22:21:40

Не бързайте с оставката на Глинка Комитов. Да не се окаже, че това е поредната игра, която забърква дребното, зло, интриганско човече. Глинка е обигран играч, той съществува от злобата си, от интригите, които забърква и от долните номерца, които прилага. Той няма дадена дума, неговата дума е витиевата и винаги, когато му е угодно се измъква. Така че, да видим поредната каша която забърква, за да гледа сеир.

ВАС 02.07.2017 09:37:06

Щом СРС казва, така ще да е! Вярваме! Това обаче е лоша новина за плазмодиите на Менгеле. Иначе делото задвижиха ли го след толкова натиск, или стои на трупчета?

Гост 01.07.2017 13:10:35

А кога от герберската некадърница Биляна Пенева,директор на СЗОК след два пъти менте конкурси ,Оставка? Или там висшето партийно ръководство на ГЕРБ не дава

Гост 01.07.2017 22:37:24

Когато и се намери сигурно местенце. Все пак Дариткова я пази

Гост 02.07.2017 15:33:34

Като Пеневица е толкова човек на Ленинградското ОПЛ, да си я вземе за секретарка. В ИАМО доказа, че поне може кафета да прави

Истината 01.07.2017 12:04:45

Касата ще бъде харизана на шефът на НФСБ. Тогава ТОЙ и КОЙ ще крадат здраво и накрая ще хвърлят вината на патриотите. По същата схема беше изметен Менгеле и реформаторите

гост 01.07.2017 09:30:19

Съгласни сме че най после си подаде оставката, но и Петров Димитър да си подава, разбра се че тези двамата не стават за ръководители. С тях да си тръгват пенсионерите Зоя Вълева Багряна Маркова както всички пенсионери, също така Галя Йорданова лудата, Страшимир Генев Геновева Стоилова некадърната и всички директори дирекции и началници на отдели. От две години НЗОК има ново , ръководство а структура никаква нова ввввввсички администрации направиха но тук не .

Гост 30.06.2017 19:42:28

Дърдориткова както винаги е обтекаема и лизгава. Ха ше видим герберасткото недоносче НЗОк докъде ще куца и кога ще се сгромоляса барабар с Тиквата, Милиционера и т.н. Ще видите как в 21 век една посткомунистическа дупка наредила се нагло сред наистина европейските държави си сгромолясва здравеопазването без война или природна катастрофа. Защото сме комунисти и сме на принципа -по-добре да го няма, ама да казваме ,че е безплатно , отколкото да го има ,ама да плащаме. Ха сега си го начукайте.

Гост 30.06.2017 18:17:42

А кога Д-р Дариткова, ще поискате оставката на Директора на РЗОК-Смолян?

Гост 30.06.2017 17:41:22

А Митака сега ще го последва ли или ще с застане като Матросов на амбразурата?

аз 30.06.2017 16:52:32

Мотивите на глинката са ,че иска да става джипи в Странджа-Сакар!


Още новини
Лекарка осъди болница за неизплатени заплати
22.01.2019 14:28:50

Лекарка осъди болница за неизплатени заплати

Алерголожката д-р Елисавета Кирилова  осъди дупнишката МБАЛ „Св. Иван Рилски” на ...

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония
22.01.2019 13:46:40

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония

От днес финландските пациенти са първите в ЕС, които могат да си купуват лекарства с е-рецепта в ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...