Вторник, 22 Януари 2019
25
май
3
 

В „Пирогов“ откриха паметна плоча на проф. Емил Таков

Петък, 25 Май 2018 | 16:07:28 Надежда Ненова
3

"Благодарение на проф. Таков в травматологията специалистите са на европейско, а в много случаи и на световно ниво." Това каза изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов по време на откриването на паметна плоча с орелеф на пр

"Благодарение на проф. Таков в травматологията специалистите са на европейско, а в много случаи и на световно ниво." Това каза изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов по време на откриването на паметна плоча с орелеф на проф. Емил Таков. Той добави, че между 20-25% от хората, които се приемат и лекуват в „Пирогов“, минават през травматологичен кабинет.  Проф. Таков беше дългогодишен директор на лечебното заведение, министър на здравеопазването в служебното правителство на Стефан Софиянски и светило в ортопедичната  травматология.   

Проф. Емил Таков създаде съвременната школа по травматология в България, подчертаха неговите колеги, ученици и приятели, които присъстваха на официалната церемония. На нея присъстваха и бившите директори на „Пирогов“ проф. Милан Миланов и проф. Спас Спасков.

„Аз нямаше да бъда нито травматолог, нито професор, ако навремето Емил Таков не ме беше взел под крилото си и не беше започнал да прави от мен човек. Това не се отнася само за мен, той създаде много, много хора и съвременната травматология нямаше да бъде същата, ако не беше той. Дължим му много  и като приятел, и като професионалист, и като личност. За мен е чест да бъде днес на това събитие. Емил да почива в мир, ние продължаваме!", сподели пред присъстващите един от водещите травматолози в България проф. Андрей Йотов, който дълги години работи в „Пирогов" заедно с проф. Таков, а към момента оглавява Клиниката по ортопедия и травматология в „Софиямед".

Неговият неповторим усет за ценното и важното в ортопедичната травматология определи посоката,  в която се развива тази специалност в България.  Под негово ръководство се въведоха у нас съвременните методи за лечение на фрактурите.

Той и неговите ученици създадоха множество научни публикации, дисертационни трудове и две настолни книги на всеки ортопед травматолог  - "Фрактурите - диагностика и лечение" и "Фрактури при децата", си спомниха други негови ученици и колеги проф. Диян Енчев, шеф на пироговския Специализиран травматологичен комплекс и доц. Михаил Рашков, началник на Трета травматологична клиника.

„Този акт, на който сме свидетели в момента е нещо нетипично за България. Обикновено, когато учениците направят първите си самостоятелни крачки, забравят учителите си и решават, че света започва с тях. За мен това, което се случва днес показва, че Емил Таков е бил добър учител, който добре си е подбирал и учениците. Нека имаме по-добра памет за това, върху кого сме стъпили, за да направим крачка напред и нагоре“, каза и зам.-директорът по лечебната дейност на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.  

„От днес залата, в която се провеждат травматологичните ни рапорти ще носи негово име – проф. Емил Таков", съобщи проф. Асен Балтов.

Проф. Емил Таков е роден на 4 януари 1950 г. Завършва медицина през 1978 г. и работи в болницата в Стара Загора. През 1982 г. се премества в детската клиника по спешна травматология към Пирогов. Проф. Таков е дългогодишен началник на ІІІ-та травматологична клиника и на Секцията по Ортопедия и травматология на „Пирогов". В периода 1992-1995 г. е директор на болницата. През 1997 г. за няколко месеца е министър на здравеопазването в правителството на Стефан Софиянски.

Автор на орелефа е скулпторът Людмил Бонев. Той изработи паметната плоча на проф. Емил Таков по инициатива на неговите ученици и приятели.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XFsy

Гост 27.05.2018 07:39:30

Толкова е необичайно това за нашата държава, някой да почете учителя си, да каже добра дума... И какво виждаме в коментарите- писани безмислици. Няма да се оправят нещата докато сме такива!

Пижо и Пенда 25.05.2018 22:16:07

От двете страни на барелефа.

Гост 25.05.2018 16:09:53

В МЗ да открият паметна плоча на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...