Петък, 18 Септември 2020
11
авг
5
 

Финансистът Живко Иванов:

В управленската програма липсват заложени цели и приоритети за управление на държавните болници

Петък, 11 Август 2017 | 15:17:56
5

„Нещото, което ми липсва в тази програма, е че МЗ и правителството освен регулатор на системата е и най-голям доставчик на здравни услуги. Министерството контролира около 1,06 млрд. лв. от оборота в системата на болничната помощ, който сумарно за

„Нещото, което ми липсва в тази програма, е че МЗ и правителството освен регулатор на системата е и най-голям доставчик на здравни услуги. Министерството контролира около 1,06 млрд. лв. от оборота в системата на болничната помощ, който сумарно за миналата година е 2,180 млрд. лв. Т.е. близо 50% от оборота минава през болници, които са директна собственост на МЗ. Нито в програмата, нито в някой от другите управленски документи има ясно заложени цели и приоритети как тези болници ще бъдат управлявани, как ще бъде подобрено състоянието им, какво ще се случва с услугите в тях. А това всъщност е мястото, където се случва здравеопазването“. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Живко Иванов във връзка с управленските приоритети в здравния сектор.

Той допълни, че ако се добавят и общинските болници, то публичният сектор на здравеопазването е около 1,5 млрд. лв. „На практика липсва ясна управленска стратегия. За последните 5 години се появиха два анализа, които казват – „да, в N на брой болници има проблеми, три болници работят добре, в две състоянието е неутрално, останалите три са декапитализирани“. И въпреки това на база на тези анализи никой не формулира конкретни стъпки за управлението им, а това е ясен ангажимент на принципала, който е длъжен да назначи управленци, които да постигнат целите, които собственикът поставя“, посочи Иванов.

Другата липса, отбелязана от него, бе по отношение на кадрите в здравния сектор. „Никъде не е формулирана ясна стратегия за задържане на кадри в системата“, отбеляза той.

Финансистът се спря с особено внимание на демонополизацията на здравната каса, която също е заложена в управленската програма. „Макар и формулирана като ясен приоритет, демонополизацията на НЗОК всъщност е доста слабо застъпена в управленската програма на правителството. Единствената мярка, с която се ангажира програмата, е стартиране на обществен дебат. Няма дори загатване, че може да се случи нещо като последваща стъпка“, констатира той. По думите му, подобен приоритет все пак е добър и той ще подпомогне развитието на системата.

По отношение на друг от приоритетите в програмата – е-здравеопазването, Иванов заяви: „За съжаление до момента на национално ниво се проваляме в желанието си да електронизираме услугите в сферата на здравеопазването.“ Той посочи още, че заложеното в програмата в тази насока е недостатъчно и засяга само контрола и намаляването на бумащината. „Има още един клон на е-здравеопазването, който правителството не е обхванало в програмата си. В момента в него работят стартъп компании, които се опитват да предложат услуги на базата на традиционните медицински услуги, които да подобрят както работата на лекарите, така и удобствата за пациентите“, каза финансистът. Той все пак допълни, че разписаното в програмата по отношение на е-здравеопазването трябва задължително да се случи, за да има следващи стъпки.

Доболничната помощ е поставена като приоритет и има ясно изразено желание в нея да се инвестират повече пари за подобряване на профилактиката и в перспектива да се намалят разходите за болнична помощ. Въпросът е това да бъде изпълнено адекватно, подчерта Живко Иванов. По думите му, много добра стъпка е идеята за разширяване на обема на профилактичните прегледи.

По думите му, би било добре да се придвижат напред приоритетите в областта на лекарствената политика. Според него в това отношение има нелоши идеи, залегнали в програмата, като либерализацията на клиничните проучвания и подобряването на механизма за оценка на здравните технологии. „Има и спорни мерки, които при предходни разглеждания предизвикаха много коментари“, отбеляза той, като даде за пример генеричното заместване, за което по думите му има нужда от още дебатиране.

Моите очаквания са да видя конкретни стъпки, той като програмата е балансирана между мерки, които са безспорно приети от съсловието и мерки, върху които има да се дебатира много, завърши Живко Иванов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TNtU

Лекар 14.08.2017 09:19:35

Браво на финансиста!Царят е гол-това е истината!Липсва стратегическо мислене в т.нар.Програма.То няма как да се появи от кадри на ВМА.

Гост 12.08.2017 22:08:55

Първо осигурявате европйско заплащане на лекарите,после чакате европейски резултати и приоритети,които няма да закъснеят! Ама с призиви-вие работете по европейски,после ще видим -не става!

Гост 12.08.2017 12:13:22

Как да се изтъкнат приоритети ? Всичко е важно и всичко трябва да се направи . Ако мислиш че има маловажни проблеми - посочи ги .

Dr_Doolittle 11.08.2017 23:55:20

Още един , който нищо не разбира нито от здравеопазване нито от мениджмънт в здравеопазването и си мисли ,че с общи фрази може да налучква в НАПЪЛНО НЕПОЗНАТА НЕМУ ОБЛАСТ. Цитат: 'По думите му, много добра стъпка е идеята за разширяване на обема на профилактичните прегледи.' Какво разширяване бе другарю . Пакетът на НЗОК е силно надценен, НЗОК не покрива и сега трудът на лекаря,за да разшири още профилактичния пакет. Второ - не са ти известни фактите колко малко българи над 18 г възраст имат годишен профилактичен преглед. Поради отказ да дойдат на такъв преглед. Не са ти ясни и фактите,че НЗОК осигурява пари за изследвания за едва 50% от подлежащия за профилактични прегледи контингент. Това фигурира в бюджета. А доставчик на здравни услуги не е правителството. Доставчик са единствено тези 8000 лекари от извънболничната помощ с техните здравни заведения и още 8000 лекари от болниците. Утре като се изнесе по-голямата част в чужбина или се пенсионират , правителството което и да е то (уж доставчик) ще духа супата и ще достави баба си от Бузлуджа . Цитат: 'ясен ангажимент на принципала, който е длъжен да назначи управленци, които да постигнат целите, които собственикът поставя'. Как ? В комунистическа здравна система , някой да намери управленци , които да се оправят ли ? Глупости. 'Никъде не е формулирана ясна стратегия за задържане на кадри в системата“, отбеляза той.' Брей , каква ли е стратегията на Германия а? Че трудно се досещаме.... То за това нищо не върви - заради такива дълбоко неподготвени 'експерти' с липсващи знания говорещи общи приказки като на изпит на който се явяват неподготвени по изтегления въпрос. Виждали сме ги на изпити такива. Сега някой ще каже за мен , че навсякъде се заяждам с коментари. Ами не мога да чета глупости и да не реагирам. Ако всичко вървеше като в нормална страна , нямаше да ме видите в подобни сайтове. За всички е ясно ,че нищо не върви тук. Германският доктор си гледа кефа и сега лети за Майорка, българския доктор се занимава с простотиите на управляващите и вегетиращите около тях 'експерти'....

Ето го приоритета 11.08.2017 15:51:47

„При приемане на бюджета на НЗОК се предвижда огромен резерв, който в края на годината, събран с резерва от предходната година, надхвърля един милиард лв. По-късно при отчитане на тези резултати, в нарушение на всички изисквания, този резерв на Здравната каса за 2010 г. е присвоен от министъра на финансите и използван в общия фискален резерв за покриване на дефицити. Всичко това няма нищо общо с финансовата криза, чийто влияние се опитваме да проследим“, посочва проф. Вучева и подчертава: „Заслужава да се отбележи, че това нарушение не е отбелязано нито в отчета на държавния бюджет за 2010 г., нито в доклада на Сметната палата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хипотеза: Грипът може да бъде свързан с разпространението на коронавируса
18.09.2020 08:49:42

Хипотеза: Грипът може да бъде свързан с разпространението на коронавируса

Според европейско проучване, появата на грип може да бъде свързана с разпространението на COVID-1 ...

COVID-19: 154 заразени и 10 починали през изминалия ден (Обновена)
18.09.2020 07:42:02

COVID-19: 154 заразени и 10 починали през изминалия ден (Обновена)

154 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. 5856 PCR тест ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...