Събота, 19 Януари 2019
29
юни
3
 

В пресата: Фалшиви сигнали към Спешна помощ, бунт в болница, глоба за фирма на депутат

Четвъртък, 29 Юни 2017 | 09:36:31
3

Близо 1000 линейки на столичната спешна помощ са хвърчали за зелен хайвер от началото на годината. Това показва справка на ЦСМП - София за „Телеграф”, информира днес изданието. „От тях в 839 от случаите медиците, пристигнали н

Близо 1000 линейки на столичната спешна помощ са хвърчали за зелен хайвер от началото на годината. Това показва справка на ЦСМП - София за „Телеграф”, информира днес изданието.

„От тях в 839 от случаите медиците, пристигнали на място, са установили, че няма такъв човек или адресът не съществува. Редовно се дават и фалшиви номера, за да не може екипът да се свърже с този, който е подал сигнала. В останалите 161 повиквания става въпрос за откровена подигравка със спешната помощ. Младежи викат линейките за забавление или пък залагат пари за това колко бързо ще пристигне екипът. Простата сметка показва, че всеки месец по над 150 пъти медиците се разкарват заради лъжливи обаждания”, пише вестникът.

„В тази статистика обаче не влизат случаите, в които се описва спешно състояние, а на адрес се установява съвсем различно нещо. Така например по няколко пъти на смяна лекарите са разкарвани заради баба или дядо, паднали от леглото. Понякога те са самотници, но друг път близките им са там и дори обясняват на спешните лекари, че им е трудно сами да вдигнат възрастния човек и затова потърсили помощ. От ромските махали ежедневно се подават сигнали, като се описват сериозни състояния. На място обаче медиците разбират, че всъщност ги използват като безплатна мобилна аптека за болните деца от махалата. Редовни са и случаите, в които случайно преминаващи звънят за линейка заради човек в безпомощно състояние, който в последствие се оказва пиян, заспал на пейка в парка”, допълва публикацията.

И още: „Списъкът с безумни сигнали пък е безкраен. Само преди дни граждани са потърсили спешна помощ заради жена в района на Народния театър, която плюела преминаващите. Малко по-рано пък линейка е извикана за село в близост до София заради млада жена с болки в сърдечната област. Спешният екип тръгва, но по пътя ги спират от КАТ заради епилептичен гърч на шофьор. Лекарите оказали помощ и закарали мъжа в лечебно заведение. Поради тази причина пристигат на подадения адрес с 40-минутно закъснение. Там обаче установяват, че младата жена е яла боб, коремът й се е подул и е получила газове. Първенец в куриозните случаи са граждани, които се обадили за линейка, защото са намерили гълъб със счупено крило в района на „Алабин”.

Ежедневникът коментира ситуацията така: „В момента телефонът за спешни повиквания 112 е пред разпад и не работи нормално, а на диспечерите им се налага да записват на ръка сигналите. И докато те правят всичко възможно да приемат всяко оплакване и реагират светкавично, а някой някъде бере душа, има 1000 лъжци, които си правят бъзици. Всеки един от тях е толкова опасен, колкото и пиян шофьор на пътя. С глупостта си застрашава живота на стотици българи, които действително имат нужда от лекар.

Всъщност и тези 1000 лъжци имат нужда от спешна помощ. Тя би могла да е под две форми - психиатрична или солена глоба.

Ако и те не помогнат, трябва да се въведе затвор за хората, които си позволяват да застрашават живота на някого за забавление.”

Няколко вестника се спират на протеста в разградската болница. „Бунт на лекари спря рокади в ръководството на разградската болница. Насроченото за вчера акционерно събрание, което трябваше да смени изпълнителния директор на клиниката доктор Марин Керчев, не се проведе. То бе осуетено от медиците, които рано сутринта излязоха на протест в защита на Керчев”, пише „Стандарт”.

„40 лекари и медицински сестри обявиха, че напускат работа, ако доктор Керчев, който според тях е модернизирал и укрепил финансово болницата, бъде уволнен. Няколко отделения спряха работа и до обяд 120 пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, са били върнати, съобщиха от болничната управа”, продължава изданието.

„Лекарският протест принуди Министерството на здравеопазването да промени решението си. Неговият пратеник, дошъл в Разград с мандат да наложи кадровата смяна, е пристигнал навреме за събранието, но след разговор със София е отказал да се регистрира. Така планираното събрание на акционерите се отлага за 14 юли”, четем още в ежедневника.

Печатът отразява и оповестената вчера от КЗК глоба за нелоялна конкуренция от страна на фирма на Веселин Марешки. „Близо половин милион глоба наложи Комисията за защита на конкуренцията на дружеството на Веселин Марешки „Фармнет”. Причината е нелоялна конкуренция от страна на фирмата, обявиха от пресслужбата на КЗК. Санкцията, която е в размер на 494 839 лева, е наложена, защото според комисията дружеството е заставяло аптеките да закупуват от него лекарствени средства с принуда и натиск. Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет” АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет” АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият”, цитира „Монитор” информацията на Комисията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aeh2

29.06.2017 10:23:10

ИМА ПРОСТО И ДЕЙСТВАЩО РЕШЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА. Диспечерът пита обаждащия се за номера на персоналната здравноосигурителна карта и му проверява има или няма платени осигуровки....

Гост 29.06.2017 10:53:00

Е при либералните демокрации спешната помощ не се заплаща директно от ползвателя, ама могат да въведат обшественио полезен труд като наказание за злоупотребяващите .Например бай Мангау ще носи носилки една седмица , а Айшето ще маа с парцала е спешните отделения ,ще мие линейката и ще бърше повръщаното. И те така...

Гост 29.06.2017 09:57:04

При случаи на фалшиви или преувеличени оплаквания довели до разкарване на СП, просто трябва да има механизъм веднага да се извика полиция, състави протокол и повикващите да се глобяват или заплащат обслужването. Само,че стандартът на другарката Кателиева тези неща не регулира, нито политическата класа иска да ги урегулира, щото ще загубят кебапчийски си вот


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...