Неделя, 16 Юни 2019
17
апр
 

В пресата: Техника за 250 млн. лв. в болниците, „Педиатрията“ на протест, морбили в Скопие

Сряда, 17 Април 2019 | 08:58:05


Модерна техниха за диагностика и лечение за 250 млн. лв. има в лечебните заведения в България, информира „Монитор“.  „Тя е разположена в областните градове, като най-наситени с нея са университетските болници. Техниката е купуван

Модерна техниха за диагностика и лечение за 250 млн. лв. има в лечебните заведения в България, информира „Монитор“.  „Тя е разположена в областните градове, като най-наситени с нея са университетските болници. Техниката е купувана както със средства по оперативни програми чрез Министерство на здравеопазването и от бюджета на ведомството, така и със собствено финансиране. Само за пет години по Средносрочна инвестиционна рамкова програма, по ОПРР 2007-2013, по схема за безвъзмездна финансова помощ "подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ здравното ведомство е предоставило 158 672 910 лв. Общата стойност на закупената с целеви средства от бюджета на МЗ за периода 2015-2018 г. модерна медицинска апаратура възлиза на 10 571 243 лв. Планираните средства от бюджета на ведомството за модерна апаратура за 2018-2019 г. са на обща стойност от 16 881 660 лева. Повечето университетски болници купуват апаратура и със собствени средства“, уточнява медията.

„Най-много иновативна апаратура е струпана в столицата, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. Навсякъде лечебните заведения, в които се намира тя, работят по клинични пътеки. Така диагностиката и лечението с направление става безплатно за здравноосигурените“, допълва изданието.

„Сега“ съобщава, че работещите в специализираната болница по педиатрия в София излизат на протест в четвъртък заради ниски заплати и с искане за специален статут, въпреки че имат насрочена среща със здравния министър Кирил Ананиев за днес. „Основните искания са специален статут на болницата, отпадане на лимитите за хоспитализации и увеличаване на заплатите на персонала“, цитира медията д-р Антон Владимиров от клиниката по пулмология и интензивно лечение в СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

„От болницата искат да получават отделно финансиране от бюджета, тъй като имат уникални клиники без аналог у нас - клиника по гастроентерология, по ревматология, по еднокринология и диабет и клинична генетика. Настояват и да отпаднат лимитите в болничното детско здравеопазване за университетските болници. От тази година касата има нови правила, според които ако в клиниката по пулмология има 10 места, там могат да бъдат приети само 10 деца, и то само с белодробни диагнози. Преди е било възможно при запълване на капацитета на дадено отделение пациенти да се приемат в друго“, допълва медията.

„Епидемия от морбили е обявена на цялата територия на Северна Македония, с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта“, пише „Труд“.

„Сред мерките, които влизат в сила, е нито едно неваксинирано дете да не бъде приемано в детска градина. Минималната възраст за ваксиниране ще бъде намалена от 12 на 6 месеца. Задължително ще бъдат имунизирани с две дози и всички здравни работници в страната. Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че случаите на морбили в цял свят за първите 3 месеца на т.г. са се утроили в сравнение със същия период м.г.“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XHjn


Още новини
Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест
16.06.2019 10:12:21 Маргарита Иванова

Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест

Проф. д-р Борис Богов, дм, е един от най-търсените специалисти-нефролози ...

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много
15.06.2019 11:25:05

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е з ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...