Понеделник, 28 Септември 2020
12
окт
 

В пресата: Преврат под охрана в Медицинския университет

Сряда, 12 Октомври 2016 | 15:08:25


„Свалиха с екшън ректора на МУ-София проф. Вихра Миланова” (Дума), „Преврат

„Свалиха с екшън ректора на МУ-София проф. Вихра Миланова” (Дума), „Преврат под охрана в Медицинския университет” (Стандарт), „Свалиха ректора на Медицинския университет” (България днес), „Медицинският университет в София смени втори ректор за 6 месеца” (Сега) – това е част от заглавията, с които днешната преса отразява провелото се вчера Общо събрание на столичния Медицински университет, на който при закрити врата бе свален досегашният ректор и избран нов.

„С 263 гласа ректорът на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова беше свалена от противниците си, които стоят зад бившия ректор проф. Ваньо Митев, на тайно заседание на общото събрание вчера. Журналисти не бяха допускани. В киносалона на Военномедицинска академия, който е бил нает през месец август, се събраха 320 души, като необходими за кворума бяха 267. Защо още през август, се питаха пред залата някои от поканените? Отговорът е, че в този период е започнал одитът на 8-годишното управление на ректора Ваньо Митев и той самият е започнал в този период да събира подписи от деканите за сваляне на своята наследничка, посочена и подкрепяна при избора й от самия него. Академикът е бил недоволен, че тя е предоставяла информация за неговите управленски действия на Министерство на образованието”, четем в „24 часа”.

„След началото отвътре бе изхвърлен проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, който завчера се обяви срещу смяна на ректора до изясняване на вините за нарушенията, установени в одита. Участници отвътре съобщиха на журналистите, че е отчетено присъствие на 320 човека при състав на ОС 400 души. В един момент проф. Ваньо Митев започна да праща есемеси на някои журналисти, че Миланова е отзована с 263 гласа”, пише „Дума”.

„Преди събранието журналистите бяха изтикани на дъжда и студа от охрана, на чиито баджове пишеше "Сектор сигурност - факултет по дентална медицина". Отделно в залата бяха вкарани и 6-7 полицаи. Едва по-късно човек, представил се за "организатор", разреши пишещите братя да се сврат в педверието на фоайето. Събранието бе засекретено, "организаторът" се оказа проф. Алексей Алексеев, бивш главен секретар на вуза и дясна ръка на Ваньо Митев, който е освободен от поста от ректорката Вихра Миланова. Членове на ОС казаха след заседанието, че вътре е имало външни лица и че всъщност делегатите са били не повече от 220. Журналистите нямаше как да проверят каквото и да било, тъй като охраната подпираше с гръб вратите дори към фоайето и дори си позволи да крещи на колеги: "гад мръсна". Алексеев пък крещя на колега от БТВ, че никога няма да го пусне вътре, защото „телевизията им е лъжлива”, разказва още вестникът.

„Сега” пък отразява заседанието така: „Първа точка в дневния ред беше представянето на доклади от зам.-ректорите, един от които е проф. Митев. Какво са съобщили заместниците на проф. Миланова за нейната дейност и дали е имало възражения, така и не стана ясно. Затова пък по втората точка - отзоваване на настоящия ректор - делегатите бяха особено активни. Гласуването за нейната смяна бе час и половина след началото на заседанието, като делегатите пускаха гласовете си в осем предварително поставени урни във ВМА. Броенето на гласовете бе директно във фоайето, а резултатът от тайния вот бе ознаменуван с бурни ръкопляскания. "Отзована с 263 гласа", гласеше съобщение на проф. Митев до репортер. По други канали пък "изтече" още информация - делегатите на Общото събрание са били 330 (от общо 400 души), доста повече от нужния кворум от 2/3 - 267 души. След първия "успех" последва второ гласуване с предизвестен край - за нов ректор бе избран единственият кандидат проф. Виктор Златков.”

Коментарът на журналист от „Дума” по темата пък гласи: „Никога не можех да си представя, че сме стигнали дотам - да се сваля и слага ректор на водещия ни Медицински университет в София в условията на пълна конспирация, с охрана и полиция. Журналистите бяха запряни навън на студа, събранието бе обявено за закрито, някакви хора се процеждаха "с персонални покани" през плътна охрана "Сектор Сигурност", при входа към фоайето на залата, а когато след това някой лекар тръгнеше да излиза и журналистите питаха какъв е кворумът, гласува ли се вече, те се изшмугваха панически към улицата със страх в очите и реплики "не знам", хвърлени през рамо. Когато вече бе завършило гласуването за нов ректор, отвътре се появи проф. Димка Хинкова "от анатомията" и се осмели да каже, че кандидатът за поста е един. В този миг обаче отвътре изскочи бившият главен секретар на вуза проф. Алексей Алексеев, дясна ръка на бившия ректор проф. Ваньо Митев, който бе освободен от работа от действащата ректорка проф. Вихра Миланова. Именно Алексеев ръководеше цялата акция по вкарване и изкарване на хората в залата и по гласуването при урните. Отряза журналистите, че не е длъжен да им обяснява кой е и как му е името. Той награби професор Хинова и пред изумените погледи на зъзнещите пред вратите журналисти буквално я замъкна обратно във фоайето. След това охраната не допускаше никой да излезе през вратата, пред която чакаха журналистите.

Разказвам това, понеже от много години следя работата на висшите училища у нас, но такова нещо, което не смея да нарека избори, не съм виждала никога досега.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SJLG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете
28.09.2020 12:05:35

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. По да ...

Четирима анестезиолози готови да работят в МБАЛ-Гоце Делчев от 1 октомври
28.09.2020 11:13:08

Четирима анестезиолози готови да работят в МБАЛ-Гоце Делчев от 1 октомври

Четирима лекари със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ имат готовност ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...