Неделя, 26 Януари 2020
12
септ
1
 

В пресата: МЗ в нова сграда, прокуратурата погва насилниците на медици, имунизациии

Четвъртък, 12 Септември 2019 | 09:02:01
1

Преместването на Министерството на здравеопазването от площад „Св. Неделя“ на бул.  "Цариградско шосе", за което взе решение правителството на вчерашното си заседание, е тема на някои от днешните всекидневници. „Сега“ инфор

Преместването на Министерството на здравеопазването от площад „Св. Неделя“ на бул.  "Цариградско шосе", за което взе решение правителството на вчерашното си заседание, е тема на някои от днешните всекидневници. „Сега“ информира, че в двете сгради на МЗ ще се нанесат Върховният административен съд и Административният съд на София-област. „Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда, част от комплекс административни сгради, на бул. "Цариградско шосе“ в столицата. Предвижда се новото здание да бъде изградено в срок от 21 месеца от страна на "Държавна консолидационна компания“ ЕАД", допълват от правителството. Адрес не е посочен, но вероятно става дума за терен в София Тех парк“, пише медията.

„Телеграф“ съобщава за срещата на Българският лекарски съюз и прокуратурата, на която бяха  обсъдени нови мерки срещу насилниците над медици. „Ръководството на съсловната организация се срещна вчера със заместниците на главния прокурор - Иван Гешев и Мария Шишкова. Основна тема на разговорите е била агресията над лекарите. Поредният случай е от преди броени дни, когато във Велико Търново бяха нападнати лекари и медицински сестри. По време на срещата е обсъдено създаването на съгласуван работещ механизъм и начините за прилагане на законите с цел защита на лекарите на работното им място. Освен това е засегнат въпросът с констатираните от Върховната административна прокуратура над 4000 нарушения в договори, сключвани със здравната каса. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров призова да се изнесе информация за това колко са наказаните, на колко хора е отнето правото да практикуват и колко от обвиненията са паднали след обжалване“, съобщава изданието.

„Труд“ информира, че принципът, на който ще се поставят противогрипните ваксини, полагащи се безплатно от тази есен на пенсионерите над 65 години, ще бъде описан в специално Указание. „След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества от прпарата за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Именно джипитата се явяват изпълнители на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката. Имунизациите трябва да бъдат извършени в периода от 1 октомври до 31 декември т. г., информираха от Министерството на здравеопазването. От там допълниха, че недостиг няма да има. Всяка ваксина ще се поставя след преценка на здравословното състояние на лицето и при липсата на противопоказания“, пише всекидневникът.

„Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна сред имунизациите в България. Обхватът на грипните ваксини е твърде нисък у нас, като за периода 2013-2017 г. средно той е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). Изчисленията обаче са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FnkV

Гост 12.09.2019 16:36:56

Всички тези ваксини са просто корупционно закупени за оборот на фармацевтичните фирми за сметка на незаплащания лекарски труд. Найс,а ?


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...