Вторник, 24 Ноември 2020
02
юни
 

В пресата: За договорите с касата, за „Пирогов“ и за Фонда за лечение на деца

Четвъртък, 02 Юни 2016 | 15:08:25


„Големите болници с национално значение още чакат за подписването на новите

„Големите болници с национално значение още чакат за подписването на новите им договори със здравната каса. До момента те са в неведение за обема дейности и броя легла, които ще им бъдат разрешени по новите правила за подписване на договорите - чрез Националната здравна карта. Тя указва по региони от какви и колко легла има нужда“, четем днес в „24 часа“.

Ежедневникът припомня, че касата пусна по спешност авансово средствата за април на болниците, които все още не са подписали договор. От разговори на изданието с директори на болници става ясно, че някои от тях още не са получили средствата си, а други са ги получили, но не в пълен размер. „Получихме малко над 2,9 млн. лв. за април. Остава да бъдат изплатени около 300 000 лв., за което имаме уверение, че ще стане след подписването на новия договор“, каза д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ "Св. Анна". Самият договор не бил подписан, тъй като болницата е заявила нови дейности, които били проверявани до последно от касата. Финансирането от касата не се отразило на превеждането на заплатите в болницата, тъй като те се получавали на 10-о число.

„Във ВМА няма проблем, почти цялата сума за април е преведена“, каза началникът ген. проф. Николай Петров.

В Александровска болница парите за април не бяха получени до сряда следобед. Новият договор бил в процес на подписване“, пише изданието.

И още: „Основният проблем в момента не е финансирането, а въвеждането на двойно лимитиране за работата на болниците, коментира директор на голяма частна болница пред "24 часа". Това става веднъж чрез формирането на бюджет на исторически принцип - според изработеното и платеното през миналата година.

Вторият механизъм за ограничаване е чрез новите договори с касата. С тях се орязват различен брой легла по различните направления във всяка болница. По-малко легла означава по-малко дейност, а това ще бъде основанието за по-нисък бюджетен лимит за следващия период, обясни болничният мениджър.

Една от най-големите многопрофилни частни болници в София е получила проектодоговор с касата, който залага наполовина по-малко легла от досегашното, научи „24 часа“.

Няколко издания пък информират, че „Пирогов“ вече е подписал договора си с касата. „Пирогов" подписа договор със здравната каса, съобщиха от лечебното заведение за "Монитор". От спешната болница обясниха, че във вторник е била свикана работна група между лекари от болницата и представители на НЗОК. След като са били отстранени грешките от страна на касата в първоначалния документ, спешната болница е подписала договор със здравната каса“, информира вестникът.

Фондът за лечение на деца, заради който вчера се проведе протест пред МЗ, е друга тема във фокуса на вестниците. „Повече от месец след скандалната акция на ГДБОП във фонда за лечение на деца, работата му продължава да е белязана от съмнения и обвинения. Вчера под прозорците на здравния министър Петър Москов се проведе пореден протест на родители срещу фонда. Според тях фондът бави изпращането на деца в чужди клиники, което намалява възможността за адекватното им лечение. Бавене има и в плащанията към чуждите клиники. Точно обратното твърдят от МЗ - че сега фондът работи по-бързо, отколкото преди“, пише „Сега“.

„Часове след протеста общественият съвет на фонда проведе заседание, но информация какво е решено на него не беше публикувана, а на въпрос на "Сега" новият управител проф. Владимир Пилософ не даде точни данни, само лаконично съобщи, че са разгледани около 50 случая. Членове на обществения съвет съобщиха, че са минали 40 заявления, като са одобрени малко повече от половината. В електронния регистър на фонда в интернет преобладаващата бележка по постъпилите молби е "чака становище", а актуални данни след вчерашното заседание няма“, отбелязва изданието.

От публикацията става ясно още, че според членове на Обществения съвет директорът на фонда взема еднолични решения, тъй като твърди, че именно той носи финансовата отговорност за леченията. „По правилник Общественият съвет възлага, а той изпълнява, но това не се случва. Той си прави каквото пожелае“, твърди Десислава Хурмузова. Проф. Пилософ коментира пред "Сега", че еднолично носи отговорност по работата на този фонд по правилата. "Обвиняват ме в авторитарност едва ли не, но няма такова нещо, защото има обществен съвет, протокол, подписва се, решенията се вземат от тях", заяви той“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2jw9


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Управителят на болницата в Каварна подаде оставка
24.11.2020 11:33:43

Управителят на болницата в Каварна подаде оставка

Управителят на общинската многопрофилна болница в Каварна д-р Християн Зафиров е подал оставката ...

Д-р Сотиров: Наети или заместващи лекари не могат да поемат практиката на починали колеги
24.11.2020 11:07:44

Д-р Сотиров: Наети или заместващи лекари не могат да поемат практиката на починали колеги

През последната седмица няколко уважавани пловдивски общопрактикуващи лекари загубиха битката с C ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...