Петък, 04 Декември 2020
07
окт
8
 

В почти всички членки на ЕС частните болници не правят обществени поръчки, у нас обаче искат да ги задължат

Проверка на КРИБ посочва, че в Германия и Австрия частните лечебни заведения не правят търгове

Сряда, 07 Октомври 2020 | 19:24:29
8

Искат частните лечебни заведения отново да бъдат задължени да правят търгове за лекарства. Това става ясно от решение на правителството на днешното си редовно заседание, като е одобрило промени в Закона за обществените поръчки. „Лечебни з

Искат частните лечебни заведения отново да бъдат задължени да правят търгове за лекарства. Това става ясно от решение на правителството на днешното си редовно заседание, като е одобрило промени в Закона за обществените поръчки.

„Лечебни заведения, които са изцяло частна собственост, но се финансират с повече от 50 на сто от държавния и/или общинския бюджет, или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, попадат в кръга на възложителите“, гласи съобщението на Министерски съвет.

В своя позиция, изпратена до министрите на здравеопазването, финансите и икономиката обаче, от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пишат, че според направени проучвания от болнични организации в страните членки на ЕС лечебните заведения, които са частна собственост, не попадат под обсега на обществените поръчки. „В този смисъл всяко лечебно заведение се ангажира да осигури доставки на медикаменти и консумативи на възможно най-добра цена с цел минимизиране на разходите“, посочват от КРИБ.

От организацията обръщат внимание, че Директива 2014/24/ЕС на Съвета на ЕС от 26 февруари 2014 г. за обществените поръчки, частните болници не са публично-правни организации и по тази причина спрямо тях не следва да се прилагат нормите на ЗОП.

Досега не е показван официален документ, който да свидетелства, че частните лечебни задължения са задължени да правят обществени поръчки при закупуването на лекарства.

От КРИБ дават и примери за европейски държави, при които частните болници не възлагат обществени поръчки – Германия, Австрия и Великобритания (която по времето на въвеждането на правните норми е била все още член на ЕС).

Едва ли тези държави си позволяват да нарушават европейското законодателство и изниква въпроса в чии интерес е частните болниците да правят обществени поръчки.

Преди няколко месеца болнични сдружения реагираха остро на желанията за промени в закона за обществените поръчки. От Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници поставиха редица въпроси по казуса. „Отдавна имаме предложение лекарствата, покривани от НЗОК, да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което само ги товари с обеми, забавя им плащания и оставя опция за подобни спекулации“, написаха тогава в декларацията, изпратена до премиера, министъра, управителя на НЗОК и председателя на здравната комисия. Според тях ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС.

Така остава висящ въпросът кой е прав в случая – дали наистина идеята е уеднаквяване на европейското законодателство, както твърдят от МС, или натиск върху частните лечебни заведения.

Тук се повдига и друг въпрос – след като частните лечебни заведения се задължават да правят обществени поръчки за лекарствата, то тогава защо Здравната каса не прави такива за търговците на едро, които също са частни правни субекти, при условие, че там също се използва обществен ресурс, а продават директно на аптеките по цени, регистрирани в Позитивния списък?

И на този фон постоянно се отчита, че най-големите преразходи в бюджета на НЗОК са именно за лекарства, където годишно се дават над 1 милиард лева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2%x1

чукча 08.10.2020 10:14:58

Ами прави са, то тогава трябва всеки търговец да прави обществени поръчки. Най-голямата глупост и далавера, естествено, бе, че децентрализираха търговете и ги разпарчетосаха по болници и болнички. МЗ и Касата щом плащат лекарствата, те трябва да си правят поръчките. Т.е. който плаща, той поръчва.

Лекар 10.10.2020 07:45:42

Всеки търговец ли харчи обществени средства? Не. Е тогава не всеки търговец трябва да прави обществени поръчки. Само тези, които ползват публични фондове.

Гост 08.10.2020 06:56:14

До редакцията: колко ви платиха за тази смешна и манипулативна публикация?

Д-р Славов 07.10.2020 22:59:44

По-елементарна, манипулативна и поръчкова статия не бях чел скоро! А другарите от ДС биха ли ми казали колко от болничните заведения в Австрия и Германия са ТД?! Колко и какви са здравните фондове там?! И по клинични пътеки, плащани от НЗОК ли лекуват??

Лукчо 07.10.2020 21:58:40

Като не искат да правят обществени поръчки, тогава да не сключват и договори с НЗОК. Само че, ако не отчитат пътеки, кой пациент ще отиде да си плати всичко кеш на касата на частната болница? Ами доплащанията? Любимия на Марков и на новоизлюпения политик Иво Петров co-payment! Как не ви стигнаха парите, крадци такива. Поръчкова статия! Прав беше Дечев, като ви нагази за онколекарствата! Тогава го плюхте, ама прав беше човека. Защото това са нашите пари, които отиват в гушите на ненаяли се бизнесмени. Боклуци. Интересно ми е Тиков, Марков и другите двама дали са се наговорили за тая измислена статия?

Гост 07.10.2020 21:50:14

В Германия и Австрия частните болници изразходват ли обществен ресурс? Там системата, като нашата ли е? Айде стига! Това е такава глупава статия, че буди насмешка. Там имат ли клинични пътеки? Тази статия е поръчка на Тиков и ония малък Наполеончик Андрей Марков. Само те не се наядоха и само на тях не им стигнаха парите!!!!

Гост 07.10.2020 19:58:03

Другари КДС-ари от КРИБ, в Германия и Австрия никой не си и помисля да краде като вашите болници, а те са лично ваши и на крадливата политическа сган. Дори и да го стори, то държавата си влиза в ролята. Тук обаче с вашето любезно съдействие държава няма.

Лекар 07.10.2020 19:50:44

Фармамафията е платила за това !!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Премиерът: Най-добрите експерти трябва да отговорят на въпросите за ваксините
04.12.2020 13:36:00

Премиерът: Най-добрите експерти трябва да отговорят на въпросите за ваксините

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Ст ...

БЛС до Борисов: Искаме гаранция, че догодина усилията на българските медици ще са оценени и подкрепени
04.12.2020 13:17:59

БЛС до Борисов: Искаме гаранция, че догодина усилията на българските медици ще са оценени и подкрепени

БЛС настоява за спешна среща с премиера Борисов, заради притеснение, че догодина няма да може да ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...