Вторник, 10 Декември 2019
14
авг
2
 

В печата: Специализациите, глоби за лекари заради морбили, включват джипито в ученическия бележник

Сряда, 14 Август 2019 | 09:10:39
2

Промените в новата Наредба за специализациите, предложени от младите лекари и БЛС, са намерили място в днешните всекидневници. „Бъдещи лекари, които се ангажират да учат някоя от дефицитните медицински специалности, да подписват договор за специа

Промените в новата Наредба за специализациите, предложени от младите лекари и БЛС, са намерили място в днешните всекидневници. „Бъдещи лекари, които се ангажират да учат някоя от дефицитните медицински специалности, да подписват договор за специализация още в началото на следването си. Така те ще знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат образованието си. Договорът ще бъде и основание конкретна болница да бъде подпомагана от Министерството на здравеопазването. Това предложение са отправили лекари специализанти на среща със зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева. Разговорът бе заради несъгласие на младите лекари с част от промените в наредбата за специализациите, одобрени от МЗ“, пише „24 часа“.

„Държавата да плаща обучението на студенти и специализациите по дефицитни специалности, а срещу това младите лекари ще са длъжни 3 г. да работят в България, предвиждат промените. Първоначално МЗ трябваше да прави разпределението на бъдещите лекари по болници, но впоследствие се прие медиците сами да избират къде точно да специализират според предварителен списък на здравните заведения. При разкриване на конкурс за специализация болниците веднага да публикуват обява в платформата на здравното министерство, а не да имат 14-дневен гратисен срок, искат още студентите. Те настояват и за унифициране на документите за кандидатстване и критериите на конкурсите“, допълва още изданието.

„Труд“ съобщава, че глоби между 100 и 300 лв. са наложени на над 100 лекари и родители в София, които са пропуснали поставяне на ваксина срещу морбили на деца. „Санкционираните са основно общопрактикуващи лекари като има и медицински специалисти от детски ясли и градини, в които не би трябвало да се допускат неимунизирани малчугани. Епидемията от морбили отшумява, но все още е налице в регионите Благоевград, София-област, София-град и Кюстендил. Има над 10 области в страната, в които няма нито един случай, а общо заразените у нас са 1134 от февруари, когато тръгна заразата, до 8 август“, уточнява всекидневникът.

Вкарват номера на джипито в бележника за първи клас, информира „Телеграф“. Всекидневникът съобщава, че издателство "Просвета" е пуснало ученически книжки за децата от първи до четвърти клас, в които има оставено място за номер на личен лекар. „Бележниците са оформени съвсем прагматично и са различни за отделните класове. За първолаците например на първата страница е програмата за седмицата. На втората освен името, класа и училището си детето вписва кой е класният му ръководител. Фигурира също личният лекар с неговия телефон, което улеснява връзката, ако възникне критична ситуация“, допълва изданието.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
efsx

чукча 14.08.2019 13:02:08

Ха, то останаха само учителите, които не са звъняли на джипитата! Нали имат телефони на родителите, от къв зор и номерът на личния лекар трябва да се подмята по бележниците и да са достъпни за цялото училище!?

Един ОПЛ на 33 14.08.2019 10:03:16

И като как точно улеснява връзката в критична ситуация. Сигурно зарязвам всичко и хуквам към училището Х на другия край на деня. Иначе никой няма да се сети да направи курсове за оказване на първа долекарска помощ за учители и помощен персонал. Идиоти, сър!


Още новини
Изписаха белодробно трансплантирания пациент от УБ „Лозенец“
09.12.2019 17:17:01

Изписаха белодробно трансплантирания пациент от УБ „Лозенец“

Пациентът с белодробна трансплантация у нас, беше изписан от  УБ „Лозенец“. 70-г ...

 ВАС пусна окончателно обществената поръчка за е-здравеопазване
09.12.2019 17:09:38 Надежда Ненова

ВАС пусна окончателно обществената поръчка за е-здравеопазване

Върховнията административен съд окончателно отхвърли жалбите „ТехноЛогика“ ЕАД по общ ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...