Сряда, 17 Юли 2019
12
юли
1
 

В печата: Работата разболява от рак 1500 на година, демография, наргилета

Петък, 12 Юли 2019 | 09:03:27
1

Около 1500 българи на година се разбовяват от рак заради условията, при които работят. През 2017 г., откогато е последната статистика за България, Международната организация на труда е отчела 1498 регистрирани случая, съобщава „24 часа“ кат

Около 1500 българи на година се разбовяват от рак заради условията, при които работят. През 2017 г., откогато е последната статистика за България, Международната организация на труда е отчела 1498 регистрирани случая, съобщава „24 часа“ като се позовава на КНСБ.

„Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към синдиката Огнян Атанасов. Той припомни, че в ЕС заради рак на всеки час умират 10 души. Повечето случаи на рак поради местоработата се дължат на използвания в миналото азбест. Атанасов обясни, че когато азбестът е пресован, не е страшно, но когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е много голям“, пише медията.

„КНСБ ще настоява до 17 януари 2020 г. да се въведе Директивата на ЕС за защита от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са опасните за здравето - кристален силициев диоксид, прах от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови двигатели и етилен дихлорид. Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз. От синдикалната организация ще искат при въвеждането й работодателите да бъдат длъжни да събират данни за опасните вещества и да има здравно наблюдение на работниците. Металурзите са застрашени от рак на белия или черния дроб, а при селското стопанство заплахата е от развитие на рак на кожата, показват статистиките“, допълва още всекидневникът.

Вестник "Сега" пък се спира на демографските процеси в страната. "По последни данни на Евростат на 1 януари 2019 г. населението на България е наброявало 7 млн. души, което означава, че според тенденцията от последните години към настоящия момент вече сме под 7 милиона. Според данните, изнесени от статистическата служба на ЕС от 1 януари 2018 г. до началото на настоящата година, населението на България е намаляло с 50 хиляди души.

За същия период обединена Европа пък е нараснала с над 1 милион и от 512.4 милиона вече наброява 513.5 милиона, като ние сме 1.4% от населението на съюза. За последната една година регистрираната у нас смъртност е най-високата в ЕС -15.4 промила, а раждаемостта е едва 8.9 промила", съобщава ежедневникът. 

Всички днешни всекидневници е отбелязана промяната в Закона за здравето, с която се забранява пушенето на наргиле на закрито за лица до 18 години. „Измененията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители и първоначално бяха приети на първо четене. На второ обаче забраната на пушене на наргиле на закрито отпадна, което пък предизвика бурна реакция от страна на Симеонов“, пише „Монитор“

„От ГЕРБ обясниха, че забраната не е приета, защото можем да бъдем санкционирани от Брюксел за въвеждането на ограничението, тъй като не е минало през съгласуване с европейските институции. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова подчерта също, че са увеличили и детайлизирали глобите, касаещи не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези,които са го допуснали. На този етап имало леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия. В същото време с промените депутатите запълниха правна дупка в нормативната уредба, която позволяваше и на непълнолетни да пушат наргилета, макар че за тях пушенето като цяло да е забранено. Така лица до 18 години няма да могат да димят на обществени места нито на закрито, нито на открито. Парламентаристите приеха също, че дейността на общините по провеждане на политики в областта на здравната профилактика сред населението и на лекарите при предоставяне на медицинска помощ може да се подпомага от здравни медиатори. Изискванията към дейността на медиаторите ще се определя с наредба от министъра на здравеопазването“, допълва всекидневникът.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uXAM

Гост 12.07.2019 09:09:39

Не само раждаемостта ще подобри демографията, условията на живот. Можем да имаме свръхраждаемост, детски градини, училища , НО готово отгледаните и образовани младежи да напускат заради липсата на перспектива и справедливост.


Още новини
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

 Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ
16.07.2019 16:44:46

Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ

Какви проблеми предлагат да се решат с демонополизацията? Надеждата е само евентуално да се подоб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...