Четвъртък, 23 Януари 2020
13
септ
 

В печата: Протестите на медсестрите, западнонилска треска, трафик на бъбреци

Петък, 13 Септември 2019 | 09:02:24


Протестите на медсестрите и искането на премиера Борисов здравният министър Кирил Ананиев да каже къде са парите, които правителството е отпуснало от април досега приоритетно за по-високи заплати на медицински сестри и акушерки, са тема на почти всички

Протестите на медсестрите и искането на премиера Борисов здравният министър Кирил Ананиев да каже къде са парите, които правителството е отпуснало от април досега приоритетно за по-високи заплати на медицински сестри и акушерки, са тема на почти всички днешни всекидневници.

„В четвъртък медицинските сестри разпънаха и палатка пред Народното събрание. "И аз искам двойно, кой не иска? Влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона лева, които дадохме. А те не са и 50, те са 86. Да се оправдава той къде са", каза Борисов“, пише „24 часа“.

„През април министър Ананиев обясни, че няма механизъм, по който МЗ и той самият да повлияят директно на заплащането. Това зависи от ръководството на всяка болница, а основна част от заплатите се определя от приходите по клинични пътеки. Средствата от правителството пък се отпускат като субсидия за болници в отдалечени райони, спешна помощ и други дейности извън обхвата на НЗОК. По закон министерството можело само така да финансира общинските и областните болници, където проблемът със заплащането е най-голям. Заради това Ананиев не можел да гарантира, че дадените милиони ще отидат за заплати, а не за покриване на други разходи и дългове, например“, уточнява изданието.

„24 часа“ съобщава за нов случай на западнонилска треска. „Потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от всекидневника.

„Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория. Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и "местните" видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи“, пише изданието.

„До август миналата година имаше един регистриран случай. От болните таза година само един е заразен извън България - в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас, 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик. При всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока. Там, където има добри инфекционисти и добри невролози при съответната симптоматика мислят и за западнонилска треска и бързо се ориентират да изпратят материал за изследване. Когато се докажат антитела, както е и при последния случай от пазарджишката болница, няма съмнение за причината за заболяването, обяснява проф. Кантарджиев пред медията.

Четиримата арестувани за участие в схема за набиране на донори на бъбреци също са тема на повечето днешни всекидневници. „Двама от арестуваните са сочени за организатори, а останалите е трябвало да станат донори. Органите били продавани на тежко болни наши сънародници срещу 60 000 евро. Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи за роднинска връзка между донора и реципиента“, съобщава „Монитор“.

„1146 български граждани се нуждаят от трансплантация на нов орган.

От тях 1028 чакат за бъбрек. Това показват данните към 10 септември от регистъра на Изпълнителната агенция Медицински надзор", която от 1 април т.г. пое функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации. От черен дроб се нуждаят 47, от сърце 43, от бял дроб 18, а от панкреас 10 човека“, допълва медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rj3x


Още новини
Шест млади лекари, абсолвенти на МУ–София - със „Златен Хипократ“
23.01.2020 14:35:13 Невена Попова

Шест млади лекари, абсолвенти на МУ–София - със „Златен Хипократ“

„В съвременната високотехнологична реалност никога не забравяйте болния човек“. С тез ...

Касата ще купува сгради за 190 000 лв. и коли – за 680 000 лв.
23.01.2020 13:37:21 Надежда Ненова

Касата ще купува сгради за 190 000 лв. и коли – за 680 000 лв.

Надзорния съвет на НЗОК е утвърдил стойностите на изпълнителите на болнична медицинска помощ (БМП ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...