Сряда, 23 Януари 2019
03
ян
 

В печата: Прогноза за 2017 г., проектът за спешна помощ, нова агресия в лечебно заведение

Вторник, 03 Януари 2017 | 15:08:25


През 2017 г. най-вероятно няма да има промени в правилата, по които функционира здравната система. Това про

През 2017 г. най-вероятно няма да има промени в правилата, по които функционира здравната система. Това прогнозира „Сега” в обзор на очакванията си за новата година. „Ново редовно правителство ще има най-рано в началото на лятото, което значи, че дори то да има планове за реформи, те ще влязат в сила не преди 2018 г., дори и съставът и приоритетите на бъдещия кабинет да не се различават особено от тези на сегашното правителство в оставка”, смята изданието.

„Рамковият договор или заместващото го постановление на Министерски съвет действат ежегодно от 1 април, затова и промени в начина, по който НЗОК плаща за лечение, едва ли ще има. Ако новите управляващи решат да правят законодателни промени, те няма как да се напишат и одобрят от парламента преди края на годината”, допълва ежедневникът.

„Едно от малкото неща, които могат да се променят, е задължителното чекиране с пръстов отпечатък. Върховният административен съд отмени пръстовата идентификация в болниците на първа инстанция. МЗ и НЗОК обжалват и би трябвало в следващите месеци да има окончателно решение, т.е. новата система може и да отпадне. Идеята е отпечатъкът да е задължителен от тази година и за личните лекари и аптеките. От касата вече се споразумяха с общопрактикуващите за дълъг тестов период, което значи, че идентификацията вероятно няма да е задължителна при джипитата т.г. Решение за разсрочване или задължително въвеждане при аптеките няма и явно то ще зависи от това какво ще постанови съдът”, четем във вестника.

И още: „Една от основните промени, предложени от здравния министър Петър Москов - разделянето на пакета на НЗОК на основен и допълнителен, няма да се състои. То беше прието от парламента, но отменено от Конституционния съд. МЗ отново написа и внесе идентична поправка, но гледането на промените съвпадна с оставката на правителството и от ГЕРБ решиха, че този парламент изобщо няма да гледа текстовете.”

„Труд” се спира на проекта на МЗ за спешната помощ, по който бяха отпуснати над 83 млн. евро. Вестникът информира, че ведомството е упълномощило РЗИ в страната да започнат паралелна подготовка на документи и договаряне на терени за спешни центрове. „С оглед на кратките срокове за подготовка и подаване на проектно предложение са изготвени пълномощни, с които да представлявате Министерството на здравеопазването”. Това се посочва в писмо на ведомството от 2.12.2016 г., разпратено до РЗИ-тата, с което „Труд” разполага. С оглед координиране на действията е била проведена и работна среща между съответните директори и представители на МЗ на 15.12.2016 г.”, съобщава вестникът и цитира председателката на НАРСМП д-р Десислава Кателиева, според която е добре, че задачата е поверена на РЗИ. „От друга страна, при нов кабинет и министър напролет може да се очаква стопиране на процедурата”, коментира тя и допълва: „Ако през настоящата година не се намерят решения на кризата в сектора, през 2018 г. спешна помощ няма да има - ние сме под санитарния минимум, техническата база да не коментираме изобщо”.

„Телеграф” пък съобщава за нов случай на агресия срещу медици. „Разярен баща изпотроши Многопрофилната болница за активно лечение - Добрич, в навечерието на Нова година. Заради зулумите на мъжа, който има досие в полицията, от здравното заведение обясниха, че завеждат иск срещу него.

В предпоследния ден на м.г. 15-годишната му дъщеря получила болки в корема. Бащата извикал линейка. Заради натоварения график през почивните дни линейката се забавила. Разяреният мъж не правел разлика между ЦСНП и Спешно отделение и за да отмъсти, първо изпотрошил входната врата на старото Спешно отделение, после нахлул в новото и там изкъртил регистратурата и вратата. Яростта му се пренесла и в детското отделение на болницата, където била настанена дъщеря му. Дежурната лекарка успяла да извика охраната и полиция. Буйстващият баща бил задържан в ареста на Първо РУ на МВР в Добрич”, разказва изданието.

Голяма част от ежедневниците се спират на първите новородени за новата година. „32 минути след полунощ на 1 януари в Университетската болница в Стара Загора проплака първото бебе за 2017 г. не само за града, но вероятно и за страната - Господин. Заради Василовден лекарите предложили на щастливата майка Гергана Илиева от село Братя Кунчеви да запишат момченцето Васил, но тя била категорична, че то ще носи името на девер й. Господин, който се роди по естествен път с тегло 3,1 кг и дължина 52 см, е второто дете на 22-годишната Гергана, която има и момиченце на 4 г.”, разказва „24 часа”.

„Най-младата родилка в България, сдобила се с рожба навръх Нова година, обаче е 13-годишната Златка от Сливен. Нейното бебе Динко се роди в 3,45 ч в болница "Д-р Иван Селимински". Бащата на детето, което е 2,8 кг и 49 см, е на 15 години. Динко направи дядо 33-годишния Динко от Сливен. Въпреки невръстната възраст на родителите момченцето е желано дете в ромската фамилия. Майката има 7 братя и сестри. Родителите на бащата имали добри доходи”, пише още вестникът.

Изданието информира още, че първите бебета в Бургас са близнаци – братче и сестриче.

Първото бебе на Варна пък е момиченце, научаваме от „Труд”, а „Стандарт” информира, че роденото сутринта на 1-ви януари бебе в Монтана е момченце.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W59g


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...