Неделя, 15 Септември 2019
13
юни
2
 

В печата: ДДС за лекарствата, изправиха жена, превита под прав ъгъл, медици лъгали Касата

Четвъртък, 13 Юни 2019 | 09:00:33
2

Намаляването на ДДС за лекарствата и срещата на ДПС с фармацевтичния бранш днес намира място във всички всекидневници. „Фармацията е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител при намаляване на Д

Намаляването на ДДС за лекарствата и срещата на ДПС с фармацевтичния бранш днес намира място във всички всекидневници. „Фармацията е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител при намаляване на ДДС, но може да се окаже, че така ще бъдат орязани бюджетните средства за здравната каса. Затова трябва да се намери най-балансираното решение от гледна точка и на социалния ефект, и на фиска. Това обяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев след среща на групата с Българския фармацевтичен съюз и други браншови организации. Повод за нея беше предложението на ДПС за намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите“, пише „24 часа“.

„Повече от час депутатите от ДПС разговаряха с проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, Николай Хаджидончев, шеф на Българската генерична фармацевтична асоциация, и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. "Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси", обясни Цонев. Според него при нулева или намалена ставка на ДДС върху лекарствата може да се окаже, че трябва да бъде намален бюджетът на НЗОК от 1,1 млрд. лв., колкото е сега, с между 150 и 500 милиона. "Идеята ни се одобрява от браншовите организации. Те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти", обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че срещата е първа, предстои нова. Имаме разбирането и подкрепата, ще търсим баланс между фискалния и социалния ефект, допълни той“, пише още изданието.

„Труд“ съобщава, че лекари от клиниката по неврохирургия МБАЛ "Св. Анна"-Варна са изправили превита на две жена. „25-годишната пациентка получила тежкото усложнение, след като преди 5 г. си счупила прешлен и не се подложила на операция. Състоянието й се влошило дотолкова, че вървяла превита под прав ъгъл. Потърсила помощ в две реномирани европейски клиники, но й отказали. Така стигнала до варненските неврохирурзи, които извършили успешно сложната интервенция. "След нея младата жена е стройна като топола", обясни проф. д-р Светослав Калевски, началник на клиниката, която вече е сред най-комфортните в страната“, информира всекидневникът.

„След над 20 г. чакане с 570 000 лв., осигурени основно от МЗ, са ремонтирани оборудваната на световно ниво операционна и болничните стаи. Те вече са с по едно или две легла и санитарен възел. Успехите на клиниката в гръбначната хирургия са популярни и в чужбина. Германци, холандци и англичани идват за планови операции. Годишно медиците лекуват и над 1200 души от цяла България. За част от пациентите спасението струва средства, тъй като касата не покрива скъпите консумативи“, допълва още медията.

За двамата лекари с кабинети в Бяла Слатина и две съседни села, които се опитали да точат здравната каса с фалшиви прегледи, разказва „Монитор“.

„При обиските са намерени и иззети 55 амбулаторни листа на пациенти, подписани и подпечатани от медиците и с положени подписи, удостоверяващи извършени медицински прегледи за времето от 5 до 12 март. Установено е обаче, че в посочения период лекарите са били извън страната. Пациентите, нанесени в картоните, пък категорично заявяват, че не са ходили на преглед на посочените дати и че положените подписи не са техни“, пише всекидневникът.

„Според пациенти от Белослатинско обаче става дума за семейство медици. Жената е общопрактикуващ лекар. Тя има практика в Бяла Слатина и близките села Галиче и Търнак.

Докторката с инициали Л.Д. е съпруга на кардиолога М.М. А при полицейската операция било установено, че двамата са прегледали 55 пациенти, докато са били на екскурзия извън страната. И не само това е нарушението им. По думите на запознати с работата на фамилния тандем съпругата е издавала направления като личен лекар за преглед от съпруга й - сърдечен доктор. Предстои да се докаже дали тази схема е действала само в засечения период, когато двамата са били в чужбина, или наистина е била трайна практика. Това не е първият случай на подобно източване на здравната каса в региона. Но обикновено тези далавери се засичат при контрол на служители в касата“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M%$1

Лекарка 13.06.2019 13:15:32

Никъде не пише, че съпрузи не могат да си насочват пациенти!

Гост 13.06.2019 22:32:35

А и на всичко отгоре на направлението се пише само специалността в случая 'кардиолог' , а пациентът си решава къде да ходи на кардиолог, особено ако и това е най-близкия кардиолог до него и отива там какво значение дали е мъж или лелинчо на лекарката ? Милицинери ,б@си, мани бегай . Това било 'схема' По тъпата милиционерско-прокурорска логика пациентите от Малко Търново трябва да ходят на кардиолог във Видин щото ами ако кардиологът е любовника на личната АУУУУ, леле, ами ако е бившия и мъж АУУУУ, не думай каква схема Аууууу ,какъв грях да се прегледаш при роднина на личната Ауууууу. Ей казвам ви писна ми от идиоти в тази кочина


Още новини
Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон
15.09.2019 10:01:43 Надежда Ненова

Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон

Д-р Александър Йорданов е специалист по хематология в София с над 6 години лекарски опит и пр ...

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...