Неделя, 15 Септември 2019
14
юни
1
 

В печата: Болнични, СПИН, 1100 за „медицина“ в Бургас

Петък, 14 Юни 2019 | 09:06:09
1

Болнични за 5 387 822 дни са били използвани само за първите четири месеца на тази година, съобщава „Телеграф“, като се позовава на данни на Националния осигурителен институт. „Броят на изплатените обезщетения е 871 876, а сум

Болнични за 5 387 822 дни са били използвани само за първите четири месеца на тази година, съобщава „Телеграф“, като се позовава на данни на Националния осигурителен институт.

„Броят на изплатените обезщетения е 871 876, а сумата за тях е 165 353 372 лева, сочи статистиката на НОИ. От данните става ясно, че листовете през април са повече от тези през януари, когато беше пикът на грипната епидемия“, информира изданието.

„Явно вирусите през пролетта са били по-тежки от зимните, коментираха иронично представители на бизнеса, който трупа все повече загуби от фалшиви диагнози. Дните, в които са боледували българите през великденския месец, са 1 283 829, което е с около 100 000 повече от началото на годината. Най-много сме били извън строя през февруари (1 590 471) и март (1 334 675) дни. Данните за месец май все още се обработват, но наскоро шефът на НОИ Ивайло Иванов призна за съмнително увеличаване на болничните по празници. Подобни наблюдения имат и работодателите. "Статистиката ни подсказва, че за съжаление заболяванията не са основният фактор за ползване на болнични. Има и други причина за нарастващия им брой", коментира пред "Телеграф" Григор Димитров от Българска стопанска камара. Бюрокрацията, дългите опашки и ходенето по мъките, за да узаконят колата, платят данъци и сметки понякога принуждават хората да си вземат бележка от лекар, смята той. Работодатели подозират, че сега покрай записването в 1 клас, детска градини, елитна гимназии на някои родители ще се наложи да отсъстват от работа и ще прибегнат до трикове. За да се пресече тази практика, е нужно да се усъвършенства системата на електронни услуги за хората, смята Григор Димитров“, пише всекидневникът.

„Работодателите в никакъв случай не са против правото на хората да ползват обезщетение за болест, но предлагат и мерки срещу злоупотребите. Те искат създаване на електронна система, която да следи кой издава най-много болнични. Технически това е напълно възможно, смятат експертът от БСК. Според Димитров наблюдението на количеството болничен ще има превантивен ефект. БСК разполага със статистика за последната година, която показва няколко тенденции. Първо, най-много болнични се дават от ДКЦ-та и лични лекари - общо около 75% от всички. Листовете от болници са по-малко. Според работодатели това е така, защото в здравните заведения по-трудно могат да се правят фалшификации - има епикризи и период, в който човек е лежал там“, допълва медията.

„Труд“ съобщава, че за първите пет месеца на годината в РЗИ-Велико Търново са регистрирани шест случая на болни от морбили, четири на СПИН и 7 на сифилис. „Само през май са установени един заболял от СПИН и един от сифилис. Шестима са страдали от туберкулоза, като за настоящата година общо случаите са 25. 7 пациенти са регистрирани с ламблиоза, двама от които са от май месец. Установен е и един случай на заушка в областта“, пише изданието.

„В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през май са преминали 69 лица. От тях 37 са мъже, а 32 жени, на възраст от 17 до 65 г.“, допълва медията.

„Монитор“ съобщава какви такси трябва да плащат бъдещите студенти по медицина. „Бъдещите възпитаници на новосъздадения Медицински факултет в университет "Проф. Д-р Асен Златаров" в Бургас ще трябва да броят по 1100 лв. на година за обучението си. Това предлагат от ВУЗ-а. За сравнение таксите за новоприетите лекари в медицинските университети във Варна и Пловдив са 1200 лв. За година обучението в специалност "Медицина" в СУ пък е 925 лв.. За провеждането на клиничната практика на студентите, университетът е предвидил да сключи договор с УМБАЛ "Дева Мария" и УМБАЛ - Бургас. Ректорът на университета предлага още, кандидатстудентските изпити по биология и химия за бъдещите лекари да струват по 70 лв.“, пише ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LXpa

БЛС-Въоръжено Крило 14.06.2019 17:13:25

Предложението на онази шамандура е смешно - кой издавал най-много болнични. Много ясно, че практика със записани обслужвани предимно пенсионери ще издава много по-малко болнични листове от медицинска практика с контингент млади хора в трудоспособна възраст нецигани. Не се ли досетихте другари от БСК ?. А и зашо не обърнете внимание,че при потребителска такса 10 лева ще намалеят желаещшите лесно да получат болничен лист симулиращи заболяване. Днес за 2.90 що да не отидеш да се направиш на болен. И зашо не пледирате работодателят лесно да се отървава от работници, които явено злоупотребяват с временната неработоспособност. Има мързеливци ,които системно носят болнични и имат по 2 месеца неработни дни в годината- АУТ и ЧАО , На запад няма първо, второ и трето предупреждение, ама тогава комунистическите ви синдикати ще писнат нали ? Да не говорим ,че има доста работодатели, които казват на работниците - отивай там да ти дават болнични защото няма работа ,а някой трябва да плаща престоя - теглене на пари по болничните с закърпват смотаните фирми членове на точно тази БСК


Още новини
Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон
15.09.2019 10:01:43 Надежда Ненова

Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон

Д-р Александър Йорданов е специалист по хематология в София с над 6 години лекарски опит и пр ...

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...