!
Неделя, 08 Септември 2024
15
ян
2
 

В УМБАЛ „Св. Марина“ извършиха първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур

Сряда, 15 Януари 2020 | 09:31:14
2

Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Операцията осъществиха ръководителят на клиниката доц. д-р Деян Анакиевски и гост урологът д-р Евгени Аларгов, во

Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Операцията осъществиха ръководителят на клиниката доц. д-р Деян Анакиевски и гост урологът д-р Евгени Аларгов, водещ специалист по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция, съобщиха от лечебното заведение.

Способността на човешкото тяло да поддържа нормалните процеси по съхранение на урина в пикочния мехур, задържането й без да изпуска, докато той се напълни и стимулирането на уриниране след това, се регулира от сфинктер - мускул, разположен на пикочния мехур.

В случаите, в които естественият сфинктер е увреден и не функционира, е налице уринарна инконтиненция, което представлява спонтанно и неконтролируемо изпускане на урина от пикочния мехур. Тя настъпва по различни причини, дължи се на различни фактори, проявява се и при двата пола и води до хигиеничен и социален проблем за пациентите. Единствената операция, която може да възстанови задържането на урината и да регулира естественото функциониране на уринарния тракт, е имплантирането на изкуствен сфинктер. Той представлява имплант за контрол на уринирането, който се поставя изцяло вътре в тялото на пациента, на мястото на нефункциониращият естествен сфинктер, поддържа пикочния мехур затворен, задържа урината в него и не позволява неволното й изпускане.

Изкуственият сфинктер е трикомпонентен, състои се от надуваем пръстен, наподобяващ малка помпичка, който се поставя около уретрата, резервоар за урината и контролна помпа, която регулира пръстена. Операцията трае около час и с един разрез се имплантират всички компоненти, заявява доц. д-р Анакиевски. Имплантът остава в тялото на човек до живот и е незабележим отвън. От четири до шест седмици след имплантацията, в зависимост от положението на пациента, изкуственият сфинктер се активира и започва да работи. Лекуващият лекар обучава болния как да управлява контролната помпа - с натискане, сфинктерът се отваря и пациентът уринира по физиологичен начин, всички сетива и чувства на уриниране са запазени, след което до една минута се затваря сам. По този начин той може да контролира отделителната си система.

Съвременната медицина разполага с материали, импрегнирани със специфични антибиотични схеми, които осигуряват стабилизирана нормална функция на пикочния мехур и уретрата над десет години. Разработени са иновативни хирургични техники, с които се съкращава оперативното време, а рискът от следоперативна инфекция се свежда до минимум, уточнява д-р Аларгов.

Благодарение на този съвременен метод за лечение на уринарна инконтиненция се подобрява и повишава качеството на живот на пациентите и те могат да се върнат към активния си начин на живот, допълват от болницата.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qchE

crocodile 15.01.2020 10:56:06

Похвално наистина! Но оттам идват и проблемите! Колко такива устройства ще могат да поставят колегите годишно, ако не се заплащат от министерството? Трагедията е пълна - в страна от Европейския съюз, нямаш ли пари не можеш да ползваш качествени медицински услуги! Дори при най-скъпо платените кл. пътеки / какво понятие само - липсващо в останалата част от Европа/ за инвазивна кардиология пациентите доплащат пак някаква сума. Идиотското е че Лекарският съюз отдавна се е съюзил с шайката, известна като политическа класа и въобще не поставя въпроса за смислена и качествена реформа на здравеопазването в България! Цената на една колоноскопия в българска болница , рабтеща с НЗОК, стигна цената на колноскопия на частно в Англия! Бедните пациенти преживяват от лекарства чрез клинични проучвания, лекарства и изделия на промоция, като направената по-горе операция! Необходима е система, но няма кой да я изгради! Затова българите се усетиха и все по-често започнаха да се лекуват в чужбина!

Браво!!! 15.01.2020 10:14:45

Браво, колеги, радвам се, че новостите не подминават БГ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...