!
Неделя, 08 Септември 2024
15
февр
 

В Световния месец за борба с ендометриозата излъчват филм на Хилъри Клинтън

Сряда, 15 Февруари 2023 | 15:48:58


За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза, съобщиха от организацията. В навечерието на Ендо Март 202

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза, съобщиха от организацията.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

„Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!” - Хилъри Клинтън на премиерата на филма “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата” (Below the belt) в САЩ.

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат  изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти. Основни партньори на събитието са МЦ “Д-р Щерев” София и Гедеон Рихтер.

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г. Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации ще бъде обявен тук до края на февруари 2023 г.

Друг акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията до 20 февруари 2023 г. - www.endometriosis.bg

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cAmQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...